Noctua NH-D15 G2 review: beste luchtkoeler voor high-end cpu’s?

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

    Met de tweede generatie van de NH-D15 belooft Noctua nog betere koelprestaties, mede dankzij de aangepaste geometrie van de ventilator. In deze review nemen we de NH-D15 G2 van Noctua onder de loep en kijken we of hij die belofte waarmaakt.

    Noctua NH-D15 G2 review: beste luchtkoeler voor high-end cpu’s?

    Twin-tower-koeler krijgt grote make-over

    Noctua heeft zijn krachtige NH-D15 G2 twin-tower-koeler met twee ventilatoren een grote make-over gegeven. De nieuwe versie is voorzien van de nieuw ontwikkelde 14 cm NF-A14x25r G2-ventilator waar maar een extreem smalle ruimte tussen de rotor en het frame zit.

    Verbeterde heatpipes en koelprestaties

    In plaats van zes heatpipes, zoals bij zijn voorganger, beschikt de Noctua NH-D15 G2 over acht exemplaren die de afvalwarmte van de processor efficiënter van de bodemplaat naar de koelvinnen afvoeren. Dit vernieuwde ontwerp moet de koelprestaties verder aanscherpen, met een verwachte temperatuurdaling van ongeveer twee tot drie graden Celsius bij high-end cpu’s ten opzichte van de eerste generatie NH-D15.

    Asymmetrisch ontwerp en compatibiliteit

    De NH-D15 G2 heeft een asymmetrisch geplaatste contactplaat, waardoor de anderhalve kilogram wegende koeler niet in de weg zit bij omliggende componenten zoals de grafische kaart. Ook aan de ruimte onder de vinnen is gedacht, zodat geheugenmodules zonder problemen passen.

    Geoptimaliseerde ventilatoren en geluidsniveau

    De twee ventilatoren hebben een minimale snelheidsafwijking van circa 50 rpm bij hun maximale toerental van 1500 rpm – een bewuste keuze om hinderlijke oscillaties te voorkomen. Zodra het PWM-signaal onder de 10 procent zakt, stoppen de ventilatoren volledig. Om ongewenste stilstand te vermijden, is het aan te raden de ventilatorcurves in de BIOS-setup niet onder de 20 procent in te stellen.

    Tot 50 procent PWM, wat neerkomt op zo’n 700 rpm, blijft het geluidsniveau beperkt tot maximaal 0,1 sone. Op een afstand van 50 centimeter is dat praktisch niet meer waarneembaar, zelfs in een stille omgeving.

    Geschikt voor high-end cpu’s

    Volgens Noctua is de zware twin-tower-koeler geschikt voor high-end cpu’s van AMD en Intel, waaronder de Ryzen 9 9950X en Core Ultra 9 285K. Met een permanente vermogenslimiet van 250 watt leek de laatstgenoemde ons de ideale kandidaat om de NH-D15 G2 stevig op de proef te stellen.

    Installatie op een Intel LGA1851-moederbord

    De installatie op een LGA1851-moederbord neemt ongeveer 15 minuten in beslag. De grootste uitdaging is het vastzetten van de bouten met schroefdraad op de meegeleverde backplate, waarbij kleine plastic schijfjes voor de nodige stabiliteit zorgen. Zodra dat is gelukt, volstaat het om de afstandshouders te plaatsen en de montagebeugels te bevestigen. Daarna nog een dunne laag van de meegeleverde koelpasta op de cpu aanbrengen, de koeler vastschroeven en als laatste de ventilatoren monteren – een gestroomlijnd proces, mits je de handleiding volgt.

    Koelprestaties bij maximale belasting

    Bij onze open testopstelling had de NH-D15 G2 geen probleem om de Intel Core Ultra 9 285K koel te houden. Bij continue volledige belasting met Prime95 (Small FFTs) bereikte de kerntemperatuur maximaal 88 °C. Daarmee bleef hij ver onder de throttle-temperatuur van 105 °C. De ventilatoren draaiden daarbij op een snelheid van 1100 rpm. Dit betekende dat het ventilatorgeluid duidelijk hoorbaar was (1,9 sone). Op volle snelheid klimt het geluidsniveau overigens naar 2,9 sone.

    Zonder de voorste ventilator stijgt de temperatuur met ongeveer drie graden, waardoor de resterende ventilator met 1200 rpm sneller en luider draait.

    Conclusie Noctua NH-D15 G2 review

    De Noctua NH-D15 G2 hoort zonder twijfel bij de topklasse onder de luchtkoelers voor desktop-pc’s. De robuuste bouwkwaliteit en het complete accessoirepakket – met onder andere een Torx-schroevendraaier, Y-ventilatorkabel, schoonmaakdoekjes en een AM5-beveiligingsplaatje tegen koelpasta-lekkage – onderstrepen Noctua’s aandacht voor detail.

    Bij het samenstellen van een high-end pc is de NH-D15 G2 een uitstekende optie voor wie maximale koelprestaties zoekt zonder waterkoeling. Met een prijs van circa 150 euro is hij echter duurder dan veel AIO-waterkoelers in het instapsegment.

    Noctua NH-D15 G2 review: plus- en minpunten

    + Koelt uistekend
    +Meestal onhoorbaar
    ± Prijs

    Noctua NH-D15 G2 Specificaties

    FabrikantNoctua
    Type koelerTwin-tower luchtkoeler
    Socket-compatibiliteitAMD: AM5, AM4
    Intel: LGA1851, LGA1700, LGA1200, LGA115x
    Afmetingen (B × H × D)150 × 168 × 152 mm
    Gewicht (zonder / met ventilatoren)1180 g / 1525 g
    MateriaalKoper (basis en heatpipes), aluminium (koelvinnen), gesoldeerde verbindingen, nikkel plating
    Aantal heatpipes8
    Meegeleverde ventilatoren2× NF-A14x25r G2 PWM
    Ventilatorsnelheid1500 RPM
    Luchtstroom155,6 m³/h
    Geluidsniveau24,8 dB(A)
    Statische druk2,56 mm H₂O
    MTTF (Mean Time To Failure)> 150.000 uur
    Garantie6 jaar
    PrijsMegekko, circa 150 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er