Noctua CPU koeler voor pc-hobbyisten – review

Redactie
0

De Noctua NH-P1 CPU-koeler voor pc behoedt processors met acht kernen voor over­verhitting zonder ventilator en werkt dus geruisloos. Hij werkt vooral goed bij een processor uit de 65W-klasse met geïntegreerde graphics, maar heeft het nadeel dat hij door zijn grootte niet in iedere kast past.


Noctua CPU koeler pc


Noctua CPU koeler voor pc-hobbyisten

De NH-P1 processorkoeler van Noctua is gericht op de pc-hobbyisten die een passief systeem willen bouwen met een krachtige Ryzen- of Core i-desktopprocessor met tot acht kernen.

Alles een maatje groter

Om dat mogelijk te maken, is alles aan de NH-P1 cpu-koeler een maatje groter dan gebruikelijk. Zes koperen heat­pipes, elk met een diameter van zes milli­meter, geleiden de restwarmte naar de enorme lamellen.

Die aluminium platen zijn aanzienlijk dikker en zitten verder uit elkaar dan bij gewone processorkoelers, omdat de natuurlijke convectie op die manier beter kan werken.

Vierkant blok van ongeveer 1,2 kilogram

Dat resulteert in een bijna vierkant blok van ongeveer 1,2 kilogram. Door zijn afmetingen zal de NH-P1 niet in elke pc-behuizing voldoende ruimte hebben. Kijk daarom vóór de aankoop goed naar de uitgebreide compatibiliteitslijsten op de website van de fabri­kant.

Past op AMD en Intel-processors

In principe past de passieve koeler op alle gangbare AMD- en Intel-processors met een AM4-, LGA1200- of LGA2066-socket, maar niet op de Ryzen Threadripper.

Ventilatoren ontbreken

Ondanks de gigantische afmetingen en de grote massa zijn de koelprestaties beperkt door het ontbreken van ventilatoren. We hebben hem getest met een octacore Ryzen 7 3700X en hexacore Ryzen 7 4650G-combinatie­processor – volgens de fabrikant is de koeler voor beide goedgekeurd.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Montage vrij eenvoudig

Dankzij de meegeleverde torx-schroevendraaier was het monteren vrij snel klaar, binnen 10 tot 15 minuten.

Testresultaten koeler

De Ryzen 3700X bereikte zijn maximum temperatuur van 95 °C onder langdurige volledige belasting met het renderprogramma Blender. Daardoor wordt de turbo niet meer volledig benut. Op 4,025 GHz lag de frequentie echter nog steeds ruim boven de nominale van 3,6 GHz.

Met de monsterkoeler in plaats van AMD’s koeler, daalden de rekenprestaties met 2,5 procent. De Ryzen 5 4650G-combiprocessor rekende ook ongeveer 2,5 procent lang­zamer met de NH-P1 dan met een luchtkoeler, maar met 87 °C bleef hij onder de grenswaarde.

Geschikt voor stille werking in 65W klasse

De Noctua NH-P1 is geschikt voor een stille werking van processors in de 65W-­klasse – vooral die met geïntegreerde graphics. Voor systemen met een grafische kaart is de vrij dure passieve koeler niet erg nuttig, omdat de ventilatoren op zo’n kaart meestal meer lawaai maken.

Als compromis voor een krachtige processor biedt Noctua voor 30 euro de NF-A12x25 LS-PWM PWM-ventilator, die stopt bij nul procent PWM-signaal en maakt zo ten minste een semi-­passieve werking mogelijk.

Plus- en minpunten

+ geschikt voor 65W-klasse
– past niet overal in
– duur

Noctua NH-P1 CPU-koeler voor pc

Noctua
afmetingen15,8 × 15,4 × 14,9 cm
gewicht1,2 kg
meegeleverdkoelpasta, torx-schroevendraaier, reinigingsdoek
garantie6 jaar
bekijk de koeler€110

(Dit artikel verscheen eerder in c’t 11, 2021, p20)


lees meer reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Waterkoeling met leds: review Cooler Master ML120L V2 RGB

Een review van de waterkoeling met leds Cooler Master ML120L V2 RGB. We kijken onder andere naar de montage en het aansluiten van deze waterkoeling.

Ssd koeling: nuttig of alleen voor de show?

Steeds meer M.2-ssd’s worden geleverd met koellichamen en ook bij moederborden wordt de ssd koeling vaak meegeleverd. We hebben getest of koeling voor...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er