Miradore MDM: centraal apparaatbeheer kan voor nop

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Centraal beheer van mobiele apparaten vermindert veiligheidsrisico’s. Miradores cloudoplossing biedt een gratis versie en is op die manier ook een interessante optie voor consumenten.

Oplossingen voor Mobile Device Management (MDM) bewaken en configureren apparaten met Android, iOS, macOS en Windows. Zelfs in een kleinzakelijke omgeving of bij consumenten bespaart het centrale beheer van het elektronisch apparatenpark veel tijd. Miradore biedt zijn cloud-based MDM aan in een gratis versie, waarvoor je je wel moet registreren. Een webbrowser is verder alles wat je nodig hebt.

Aan de slag

Miradores light-versie gebruikt de Google Device Administrator API onder Android, die ook oudere Android versies ondersteunt. Daarvoor moet de Miradore Online Client vanuit de Play Store worden geïnstalleerd en moet je inloggen met de gegevens die de beheerder per e-mail ontvangt.

Voor Windows-systemen is het downloaden en installeren van een voorgeconfigureerde client voldoende. bij iOS of macOS heb je geen speciale clientsoftware nodig. Een profiel bij de Instellingen van het Apple-­apparaat is voldoende. In de gratis versie biedt de web­interface een overzicht van de geïnstalleerde apps en de status van de apparaten.

De beheerder kan het geheugengebruik zien en de laatste keer dat het apparaat online was. Hij kan de geïnstalleerde versie van het besturingssysteem, de geactiveerde services, de encryptiestatus van het geheugen en de wachtwoordstatus bekijken. Dat maakt het mogelijk een apparaat-­inventarisatie bij te houden die actief statusinformatie rapporteert.

Opties betaalde abonnementen

De betaalde versies bieden professionele methodes voor het opnemen van apparaten en een optie voor beheer op afstand. Onder Android kan Miradore dan Googles Android Enterprise gebruiken met QR-­codes, NFC- of DPC-tokens.

Voor iOS en mac­OS wordt gebruik gemaakt van het Device Enrollment Program (DEP) van Apple. Onder Windows heeft een apart account toegang tot de MDM-configuraties van Miradore.

Miradore MDM

De betaalde zakelijke versie voor 1 euro per maand per apparaat heeft opties zoals het volgen van de locatie en het op afstand verwijderen van de gegevens. Als ook webfiltering nodig is of specificaties voor applicaties via white- en blacklisting nodig zijn, moet je 2 euro per maand en apparaat betalen voor de Enterprise-versie.

Beheerders kunnen die Enterprise-versie ook gebruiken om Windows-patches toe te passen, bepaalde apps geforceerd te installeren via policies en om wifi-instellingen aan te passen. Voor de Enterprise-versie is er een trialversie van 14 dagen.

Conclusie

Miradore laat zien dat gratis actief apparaatbeheer mogelijk is. Het bedrijf stalt persoonlijke gegevens op servers in de EU conform de AVG. In de AVG-verklaring wordt echter ook vermeld dat gegevens ook buiten de EU kunnen terechtkomen ten gevolge van intern gebruikte systemen.

(Alieke van Sommeren, c’t magazine 10/2020, p. 23)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer software-reviews in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Meer dan documentbeheer

Documentbeheer is inmiddels uitgegroeid tot een allround online enterprise-applicatie. Bij het woord documentbeheer denk je misschien nog aan muffe ar...

Webinterface voor Linux-beheer met SSH: Cockpit

Met Cockpit kun je een browser gebruiken om te kijken wat de status van je Linux-server is. Servers kunnen veilig via SSH worden verbonden. Je kunt he...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er