Microsoft Surface Duo – uitklap smartphone

Alieke van Sommeren
0

Bij de comeback op de smartphonemarkt vertrouwt Microsoft met de Surface Duo op zijn eigen hardwarekwaliteit en de softwarekwaliteiten van Google, maar er duiken ook vervelende zwakke punten op.

Steffen Herget en Alieke van Sommeren

Het comeback-apparaat van Microsoft oogt indrukwekkend: ingeklapt is de telefoon nauwelijks dikker dan andere smartphones, en opengeklapt zijn de helften slechts vijf millimeter dik. Ze zijn verbonden met een ­stevig 360-graden scharnier dat zijn positie onder elke hoek betrouwbaar vasthoudt. De Duo heeft geen openingen in het scharnier waardoor stof en vuil kunnen binnendringen. Hij is aanzienlijk breder dan de meeste smartphones, wat het bedienen met één hand vrijwel onmogelijk maakt. Microsoft bouwt geen flexibel scherm in, maar twee normale 5,6”-schermen. Dat ziet er minder spectaculair uit, maar belooft een betere duurzaamheid en maakt de dunne behuizing mogelijk. De schermen zijn helder en scherp, maar ondersteunen slechts 60 Hz en halen samen ook geen 4K-resolutie. De Duo heeft geen IP-certificering voor bescherming tegen ­water en stof.

Android

De Duo draait op Android met de sterk aangepaste Microsoft launcher en veel Microsoft-apps. Met name de eigen apps van Microsoft zijn goed aangepast aan de twee schermen. Veel apps van derden werken niet zo goed in de modus met twee schermen. Gmail schakelt bijvoorbeeld over naar de liggende weergave, maar de inhoud valt gedeeltelijk over het scharnier heen. De software bracht tijdens de test andere vervelende zwakke punten aan het licht. Zo crashte de camera-app wanneer we inzoomden, werd het schermtoetsenbord van Google niet correct weergegeven en haperde de Duo af en toe bij het overschakelen van het ene scherm naar het andere. De algemene prestaties zijn oké, maar werden herhaaldelijk onderbroken door laadpauzes en uitval, vooral wanneer tussen apps werd gewisseld of twee apps tegelijk werden gebruikt. Dat is niet alleen irritant gezien de prijs, maar ook omdat multitasking een van dé features van de Duo zou moeten zijn. De telefoon zou eigenlijk een sterkere processor en meer dan 6 GB RAM nodig hebben. Het feit dat de Snapdragon 855 tijdens grafisch veeleisende taken zichzelf echt uit de naad werkt om voldoende power te bieden, wordt ook duidelijk door het feit dat de Duo snel merkbaar warm wordt tijdens intensief gebruik.

Surface Duo

Selfiecam

Microsoft lijkt een middelmatige selfiecam met 11 megapixels te hebben belast met de verantwoordelijkheid voor alle foto’s: die is nutteloos bij weinig licht, heeft geen nachtmodus, en zelfs met veel helder­heid kan de camera niet concurreren met die van moderne smartphones. De Duo is compatibel met de Surface-pennen. Een dergelijke pen breidt de moge­lijkheden zeer nuttig uit, maar zit niet in de doos. Er was geen ruimte voor een oplaadspoel, dus power moet worden aangevuld via een USB-C-kabel, en nogal vaak ook. Gebruikers die de telefoon veel gebruiken, vooral in de modus met twee schermen, zullen voor het einde van de dag op zoek moeten naar een stopcontact. Het toestel heeft geen 5G-modem, wat wel raar is in deze hogere klasse. Er zit ook geen NFC-module in en ook een microSD-slot ontbreekt.

De Surface Duo is een fascinerend stukje hardware, plat en elegant. Dat er nog zwakke punten zijn, is niet gek voor een product van de eerste generatie. Toch is het vervelend en opvallend dat een smartphone van ruim 1500 euro geen 5G, NFC of Qi-­opladen biedt en met zo’n zwakke camera komt. In zijn huidige staat is de smartphone alleen aan te raden voor echte Microsoft-fans en early-adopters.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwe smartphones en schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

elegant design

Minpunten

hardware te zwak
software-issues

Microsoft Surface Duo – uitklap smartphone
cpu / gpuQualcomm Snapdragon 855 / Adreno 640
geheugen/storage6 GB / 256 GB
wifi / bluetooth Wi-Fi 5 / 5.0
afmetingen4,5 × 18,6 × 0,5 cm (open),
14,5 × 9,3 × 1 cm (dicht)
usb-aansluitingUSB-C (3.1)
shop en prijsmicrosoft vanaf € 1550

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

3D-model maken met je smartphone met gratis software

Ontdek hoe je met je smartphone en het gratis Meshroom van bijna alles een 3D-model maken kunt. Dat kan naar een 3D-printer of in andere programma's.

Tv draadloos aansluiten op computer of smartphone

Een tv draadloos aansluiten op computer of smartphone is handig: zonder gedoe met kabels bekijk je beelden van je laptop of telefoon op het grote sche...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er