Luminar AI foto bewerking

Redactie
0

Bij de fotobewerker Luminar AI beslist kunstmatige intelligentie wat het beste is voor je foto, dus hoef je zelf niet moeizaam in de weer met allerlei tools. Dat leidt tot een goede beeldkwaliteit en snelle resultaten.

Jan Mahn en Noud van Kruysbergen

Het fotoprogramma Luminar AI van Skylum heeft meer AI-tools dan enig ander programma. De maker probeert de hoeveelheid werk voor je tot een minimum te beperken en toch creatieve speelruimte over te laten, zodat niet elke foto er uiteindelijk hetzelfde uitziet. Het programma werkt onafhankelijk of als plug-in geïntegreerd in Lightroom Classic, Photoshop en Apple ­Foto’s.

Na het importeren analyseert Luminar AI de foto en identificeert het onderwerp en de probleemgebieden. Vervolgens worden geschikte algoritmen toegepast waarvan de instellingen kunnen worden overgenomen of aangepast. Op die manier kun je in korte tijd een groot aantal foto’s verwerken.

Landschap

Voor landschapsopnamen beveelt Luminar AI andere functies aan dan voor portretten. De dialoogvensters Verbeteren AI, Sfeer AI en Structuur AI verbeteren de belichting, schaduwen, hooglichten, contrast en inkleuring met slechts één schuifregelaar. Ze helpen alle drie om er een interessante foto van te maken. Compositie AI stelt een beelduitsnede voor voor een harmonieuze compositie op basis van onder meer de gulden snede en de regel-van-derden. Zoals overal kun je handmatig ingrijpen. Dialoogvensters voor belichting, kleur, details en curven bieden de conventionele hulpmiddelen voor een raw-ontwikkelaar. Je bereikt er goede resultaten mee, maar ze werken erg traag.

Portret

Er zijn drie dialoogvensters voor portretten: Lichaam AI geeft vorm aan de body van portretten. Gezicht AI en Huid AI zorgen voor de subtiliteiten van het gezicht. De veranderingen zijn minimaal en nauwelijks zichtbaar, maar ze verbeteren het totaalbeeld. De kunstmatige intelligentie behoudt de huidporiën, maar vermindert moedervlekken, bewerkt de kromming van wenkbrauwen om ze vriendelijker te doen lijken of vergroot de ogen en maakt ze helderder.

luminar AI

Lucht

Het speciale paradepaardje van het programma is Lucht AI, een dialoog om het saaie grijsblauw aan het firmament te vervangen door meer dramatische versies. Het automatisch aanpassen van de kleurtemperatuur, belichting en het contrast wordt door Skylum ‘Herbelichting scène’ genoemd. De hoeveelheid en de verzadiging ervan kunnen worden aangepast met schuifregelaars. De overgang van de vervangen lucht naar de horizon van de bewerkte foto wordt door Luminar AI heel netjes gedaan. Als je dat handmatig moet doen, vergt dat veel tijd en deskundigheid.

Met de schuifregelaars voor rotatie en horizontale offset van de lucht kun je de vervangende lucht draaien, roteren en op de juiste plaats zetten. De AI detecteert of er water op de foto is en reflecteert de ­nieuwe lucht in het oppervlak. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoek en de diepte met een 3D-diepte­matrix die het programma aanmaakt tijdens de eerste analyse.

Sfeer

Sfeer AI voegt nevel en mist toe. Daar wordt ook de 3D-matrix voor gebruikt om diepte aan het effect te geven. Na het selecteren van de lucht zijn een paar schuifregelaars voldoende om de foto aan te passen: hoeveelheid, diepte en lichtheid. Bij de Lumi­nar Marketplace kun je meer inhoud kopen, zoals sjablonen voor bepaalde looks en foto’s voor dramatische luchten.

Veel raw-programma’s stellen inmiddels bruikbare waarden voor de basislicht- en kleurinstellingen voor. Luminar AI gaat daar nog veel verder in. Verbeteren AI, Compositie AI en Structuur AI zorgen in korte tijd voor dramatische veranderingen. Gezicht AI, Huid AI en Lichaam AI geven een portretfoto sneller vorm dan de gezichtsgereedschappen van Photoshop en aanverwanten, die ook door AI worden aangestuurd. Geen enkele tool kan zo snel en betrouwbaar een dramatische lucht creëren als Luminar AI. Het is dan ook zaak daar gericht en zuinig mee om te gaan, anders geldt al snel dat overdaad schaadt. Maar Skylum laat wel zien waar de toekomst van fotobewerking ligt: in kunstmatige intelligentie.


Lees meer over software en schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

goede fotoverbeteringen
snelle werking

Minpunten

– overdaad schaadt

Luminar AI foto bewerking
FabrikantSkylum
systeemeisenWindows 10, macOS vanaf 10
plug-insAndroid 5.0 of hoger, OS 11.0 of hoger
skylum.com/nl€ 99

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 04/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Niet-destructieve fotobewerkers voor raw en jpeg

Een foto die rechtstreeks uit je camera komt, is zelden perfect. Wil je er het maximale uithalen of de juiste stemming creëren, dan heb je een goed be...

Foto’s automatisch laten indexeren en beoordelen met kunstmatige intelligentie

Fotograferen is leuk, maar het uitzoeken en ordenen van bergen foto's een stuk minder. Bij de meesten bungelt het organiseren van fotoverzamelingen on...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er