Photoshop Elements 2020: fotobewerking met AI

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  Photoshop Elements richt zich traditiegetrouw op thuisgebruikers zonder professionele knowhow. Versie 2020 is met behulp van AI makkelijker te bedienen, bijvoorbeeld met een wizard die zwart-witfoto’s automatisch inkleurt.

  Photoshop Elements 2020

  Photoshop Elements en het videobewerkingsprogramma Premiere Elements delen het mediabeheerprogramma Organizer. Een nieuw startscherm geeft toegang tot alle drie de programma’s, de laatst gebruikte bestanden en tutorials. De Organizer kan naast foto’s nu ook video’s van trefwoorden voorzien. Dat gebeurt op de achtergrond en kan afhankelijk van je mediaverzameling bij het importeren wel een uurtje duren. Daarnaast biedt de Organizer een eenvoudig te bedienen gezichtsherkenning, geotagging en mogelijkheid tot sorteren op datum.

  Interface

  De interface van de Foto-editor is opgedeeld in de drie tabbladen ‘Snel’, ‘Met instructies’ en ‘Expert’. Bij het onderdeel Snel corrigeert het programma de belichting, kleur, verzadiging en scherpte. Je kunt effecten toepassen en structuren en kaders aan je foto’s toevoegen. Die kaders zien er wel wat ouderwets uit.

  Bij het tabblad ‘Met instructies’ heb je meer dan 50 tools tot je beschikking in de categorieën ‘Basisbeginselen’, ‘Kleur’, ‘Zwart-wit’, ‘Grappige bewerkingen’, ‘Speciale bewerkingen’ en ‘Photomerge’.

  Lekker kitsch

  Met de Basisbeginselen-wizards alleen al kun je foto’s gedetailleerd corrigeren. De andere wizards dienen voor veel verschillende doelen. Nieuw is een patroonpenseel bij de ‘Grappige bewerkingen’, waarmee je sterretjes, bloemetjes of hartjes op een foto tovert – lekker kitsch.

  Een wizard voor het bijwerken van gezichtskenmerken herkent gezichten automatisch en kan niet alleen de huid gladstrijken, maar ook eventuele schoonheidsfoutjes corrigeren, zoals te dicht bij elkaar staande ogen. Het gladstrijken van de huid neemt ook wel haren en wenkbrauwen mee en trekt de boel soms wel eens te goed glad. Die wizard is dan ook meer bedoeld voor beginners met weinig ervaring met het bijwerken van foto’s.

  Expert

  Op het tabblad Expert staan de klassieke fotobewerkingstools inclusief lagen en maskers. Raw-foto’s kun je importeren met de importdialoog Camera Raw, die maar licht beperkt is. De tool ‘Snelle selectie’ kan motieven nu ook automatisch selecteren. Dat werkt het beste met een onscherpe achtergrond. Anders moet je daar net als voorheen nog wat aan bijwerken.

  Een selectie kan door het programma automatisch van texturen uit de omgeving worden voorzien. Met een combinatie van die twee tools kun je een onderwerp vrij snel van zijn achtergrond scheiden.

  Photoshop Elements 2020

  Een klik op de knop ‘Snelle selectie’ is vaak al genoeg voor een masker om de voorgrond te scheiden van de achtergrond.

  Zwart-wit

  De nieuwe automatische inkleuring van zwart-witfoto’s heeft van Adobe geen eigen item op het tabblad ‘Met instructies’ gekregen, maar staat bij het menu-item ‘Verbeteren / Foto inkleuren’. Dat is jammer, want die functie had best wat meer in de schijnwerpers mogen staan.

  Je kunt er zwart-witfoto’s na een korte analyse mee laten inkleuren. Ze houden daarmee een wat ouderwetse indruk, maar dat is bij oude foto’s alleen maar goed. Soms komt de kunstmatige intelligentie daar niet helemaal goed uit, maar dan kun je het resultaat gelukkig altijd nog wat bijwerken met de selectie- en penseeltool.

  Photoshop Elements 2020

  Elements kan met AI zwartwit foto’s geheel automatisch inkleuren.

  Conclusie

  Photoshop Elements biedt veelzijdige tools met een uiterst acceptabele kwaliteit, inclusief Raw-bewerking. Een prijs van 100 euro voor Photoshop Elements (of 151 euro samen met Premiere Elements) is dan ook relatief goedkoop – en daar heb je in ieder geval geen abonnement bij nodig. Voor gelegenheidsgebruikers zonder veel ervaring is Photoshop Elements hét programma om te gebruiken. De volwaardige Photoshop-versie kost minimaal 144 euro per jaar, en dat verschil is voor die groep gebruikers wel erg groot.

  Photoshop Elements 2020

  ProducentAdobe
  BesturingssysteemWindows of macOS
  SysteemeisenWindows: 64-bit vanaf 18.09 / 8.1, 1,6GHz-cpu met SSE2, 4 GB RAM, 5,2 GB opslagruimte macOS: v10.13 t/m v10.15, 64-bit multicore Intel-cpu, 4 GB RAM, 6,5 GB opslagruimte
  Prijs€ 100 (€ 151 bundel samen met Premiere Elements)

  Meer reviews lees je in c't 05/2024

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

  De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

  Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er