Logitech MX Anywhere 3S review: compacte en lichte muis voor onderweg

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Het is altijd handig om onderweg een compacte en lichte muis bij de hand te hebben. In deze review zullen we de Logitech MX Anywhere 3S bespreken, een high-end muis die speciaal is ontworpen voor dit doel.

  Logitech MX Anywhere 3S review

  Ergonomisch ontwerp voor diverse handen

  Met zijn compacte afmetingen is de MX Anywhere 3S geschikt voor zowel mensen met normale als kleine handen, wat hem uiterst praktisch maakt voor onderweg. In vergelijking met zijn voorganger, de MX Anywhere 3 (zonder de “S” aanduiding), is deze nieuwe versie voorzien van een aangepaste sensor met een indrukwekkende resolutie van 8000 dpi.

  Er zijn drie kleuropties beschikbaar: Grafiet, Pale Grey en roze. Met een lengte van 10 cm is hij ongeveer 2,5 cm korter dan de Logitech MX Master 3S en het gewicht bedraagt ongeveer 99 gram.

  Makkelijk schakelen tussen apparaten

  Bij het uitpakken van de muis valt meteen op dat deze draadloos verbinding kan maken met drie verschillende apparaten, zoals een desktop, laptop of tablet. Met een knopje aan de achterkant is het eenvoudig om te schakelen tussen de gekoppelde apparaten. De draadloze verbinding kan tot stand worden gebracht via bluetooth of via de eigen Logitech Bolt-technologie, een variant van bluetooth die een beveiligde verbinding biedt.

  Helaas wordt er geen Bolt-adapter meegeleverd, dus als je desktop geen bluetooth-functionaliteit heeft, zul je nog steeds een aparte adapter moeten aanschaffen.

  Handig opladen via USB-C

  De ingebouwde batterij met een capaciteit van 500 mAh kan worden opgeladen door middel van een USB-C kabel. Volgens Logitech resulteert één minuut opladen in drie uur gebruik, en de batterij zou een indrukwekkende levensduur van 70 dagen moeten bieden.

  Het is echter teleurstellend dat de muis niet bruikbaar is tijdens het opladen via USB-C, ondanks de beweringen van Logitech dat dit wel mogelijk zou moeten zijn. Gelukkig voorziet de Logitech Options+-software in een tijdige waarschuwing wanneer de batterij bijna leeg is.

  Bediening

  Met een gewicht van ongeveer 99 gram en een laag zwaartepunt, laat de muis zich moeiteloos verplaatsen. De vier verschuifbare pads dragen bij aan minimale weerstand tijdens beweging. De lasersensor presteert soepel op verschillende oppervlakken, zelfs op glas. In eerste instantie staat de scaninstelling op 1000 dpi, maar met Logi Options+ is het mogelijk om dit aan te passen tot 8000 dpi. Naast Bluetooth (Low Energy) biedt de muis tevens Bolt-ondersteuning. Het is echter opmerkelijk dat er geen USB-dongle wordt meegeleverd, wat gezien de prijs wellicht verwacht mocht worden.

  Bovendien is de MX Anywhere 3S voorzien van een metalen scrolwiel dat bijzonder comfortabel aanvoelt. Hiermee kun je nauwkeurig scrollen, en met het knopje achter het scrolwiel kun je eenvoudig omschakelen naar snel scrollen, wat in de praktijk vaak handig is. De knoppen bovenop de muis zijn over het algemeen geruisloos en missen het harde klikgevoel dat sommige andere muizen wel hebben. Dit draagt bij aan het verminderen van geluidsoverlast voor anderen in de omgeving. Aan de zijkant van de muis heeft Logitech twee extra knoppen geïntegreerd. Deze knoppen, samen met het scrollwiel, maken horizontaal scrollen mogelijk.

  Software voor synchronisatie en instellingen

  Het aanpassen van je muisinstellingen kan worden gedaan via het Options+-menu. Hier heb je de mogelijkheid om diverse gebruikelijke instellingen naar jouw voorkeur aan te passen, zoals de gevoeligheid van het scrollwiel en de snelheid van de cursor. Bovendien biedt dit menu je de optie om specifieke configuraties per applicatie in te stellen, waardoor je muis zich anders zal gedragen afhankelijk van het programma waarin je actief bent.

  Daarnaast kun je ook de functies van de muisknoppen volledig naar eigen wens instellen. Dankzij de Logitech Options+-software kun je de knoppen aanpassen op basis van je persoonlijke voorkeur en werkstroom. Naast de standaard aanpassingsmogelijkheden, zoals het toewijzen van functies aan het scrollwiel en de vooruit/achteruit-knoppen om bijvoorbeeld tussen applicaties te schakelen, takenlijsten te openen of het volume aan te passen, is er ook toegang tot ‘slimme acties’. Deze slimme acties zijn eigenlijk macro’s die je via de software op de muis kunt toepassen.

  Conclusie Logitech MX Anywhere 3S review

  Al met al presenteert de Logitech MX Anywhere 3S zich als een plezierige en handige muisoptie. Met zijn zeer nauwkeurige sensor is hij met name geschikt voor taken waar precisie van groot belang is, zoals fotobewerking. De handige mogelijkheid om de muis aan drie verschillende apparaten te koppelen en naadloos te schakelen via de knop aan de onderkant voegt extra gebruiksgemak toe. De afwerking van de muis straalt kwaliteit uit. Bovendien bieden het metalen scrollwieltje en de geruisloze knoppen duidelijke voordelen.

  Helaas ontbreken zowel de draadloze Logitech Bolt-adapter als een adapter om de USB-A-kabel aan te sluiten op een USB-C-poort. Het zou tevens wenselijk zijn geweest als de muis met een kabel kon worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de batterij leeg is en je hem tijdens het opladen wilt blijven gebruiken.

  Logitech MX Anywhere 3S review: plus- en minpunten

  + Mogelijkheid om tot drie verschillende apparaten te koppelen
  + Gebruik op verschillende ondergronden
  Ontbreken van Logitech Bolt-adapter

  Logitech MX Anywhere 3S specificaties

  Fabrikant

  Logitech

  Type verbinding

  Draadloos (bluetooth), Draadloos (Bolt)

  Bewegingsdetector

  Laser

  Sensor resolutie

  8000 dpi

  Gewicht

  99 gram

  Beschikbare kleuren

  Grafiet, Pale Grey, Roze

  Shoplink en prijsGrafiet: Bol.com, circa 90 euro
  Pale Grey: Amazon, circa 90 euro
  Roze: MediaMarkt, circa 90 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

  Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

  Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

  In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er