Het heeft even geduurd, maar het populaire Logitech G915 low profile toetsenbord heeft eindelijk een opvolger: de Logitech G915X. En deze upgrade biedt meer dan alleen een USB-C-poort. Meer hierover lees je in deze Logitech G915X review.
Logitech G915X review: waardige opvolger met goede upgrades
Bouwkwaliteit
Zodra je de G915X uit de doos haalt, valt direct op hoe stevig het toetsenbord is. De behuizing voelt nog robuuster aan dan die van de G915: er is geen enkele flex wanneer je probeert te buigen. Bovendien rammelt er niets als je het toetsenbord verplaatst of optilt – een probleem dat bij de G915 werd veroorzaakt door wiebelige keycaps. De G915X is ook iets zwaarder (55 gram) dan zijn voorganger.
De keycaps zijn nu eenvoudig te verwijderen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over fragiele clips die snel afbreken. Daarnaast zijn ze gemaakt van beter materiaal met een iets ruwer oppervlak. Dit voelt niet alleen meer premium aan, maar helpt ook glansvorming door langdurig gebruik te voorkomen.
Het typen zelf is grotendeels vergelijkbaar met de G915, al klinkt het iets lager en voelt het steviger aan. Dit is waarschijnlijk te danken aan de verbeterde bevestiging van de keycaps, waardoor minder bijgeluid optreedt. Bovendien maken de vlakke en subtiele uitstraling dat de G915X ook prima op een kantoor- of thuiswerkplek past.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
G915X vs G915: de verschillen
Bij het aanzetten valt nog wat anders op: de keycap-opdrukken zijn deels een tikje anders. Niet alleen is er een net wat groter en ander font gebruikt bij de F-toetsen en bewoordingen als shift of ctrl, maar ook zijn er iets andere aanduidingen op sommige knoppen te vinden.
De letters hebben een vergelijkbaar maar iets dunner font dan de G915, die bij sommige letters (q, d. b) iets te laag afgesneden lijkt te zijn waardoor diens onderrand wat dun is. Dit heeft geen invloed op de leesbaarheid. De cursortoetsen hebben subtielere pijltjes gekregen.
Een andere fijne aanpassing is dat bij de cijfertoetsen boven de QWERTY-toetsenrij nu het speciale teken naast het cijfer is gezet, waardoor ze nu goed zichtbaar zijn via de verlichting.
De M1-, M2- en M3-knoppen van de G915, die bedoeld zijn voor het opslaan van instellingen, zijn omgedoopt tot G6, G7 en G8. Deze toetsen zijn nu ook aan te passen qua kleur. Alleen de Lightspeed-, Bluetooth- en Gaming-knoppen hebben nog vaste kleuren.
Er is eindelijk USB-C gebruikt voor het laden (of bedraad gebruiken), iets wat eigenlijk al op de G915 had moeten zitten en voor dat model als grootste minpunt werd gezien.
Vertrouwde kenmerken
Het toetsenbord heeft wederom de mediatoetsen rechtsboven zitten, en daarboven het fijne scrolwiel voor het volume. De linker rij met G-toetsen (vijf stuks) zorgt voor extra (macro) opties onder handbereik, instelbaar via de G Hub-software van Logitech, net als de verdere opties als energiebesparende maatregelen en verlichting. Onderop het toetsenbord vind je een tweetal voetjes om het toetsenbord enkele graden te verstellen naar voorkeur.
Bij onze test hield het toetsenbord het in ieder geval een week uit met de nodige uren typwerk en gaming op een gemiddelde dag. In theorie haalt hij een paar uur meer uit de accu dan de G915, maar dit is uiteraard wel afhankelijk van de instellingen. Het fijne is ook dat de verlichting ook op lagere standen meer dan voldoende is om alles leesbaar te houden, afhankelijk van de kleur die je kiest.
Logitech levert een USB-C naar USB-A-adapter mee, zodat je de Lightspeed-dongle gemakkelijk op je bureau kunt plaatsen. Naast de dongle en de adapter wordt er een fijne lange (1,8 meter) lange USB-C meegeleverd.
Connectiviteit
Het toetsenbord kan op drie manieren worden gebruikt: via USB-C, de Lightspeed-dongle of Bluetooth. Wisselen tussen twee apparaten (Lightspeed en Bluetooth) met één druk op de knop is nog steeds handig. Houd er wel rekening mee dat de G915X, net als de G915, geen ondersteuning biedt voor het koppelen met meerdere Bluetooth-apparaten zoals de MX Keys S dat wel kan.
Conclusie Logitech G915X review
De G915X is meer dan alleen maar een G915 met een USB-C poort. Het toetsenbord voelt meer premium, heeft een net wat beter tikgevoel bij het typen en duurzamere keycaps die veel beter op hun plek zitten maar wel makkelijk zijn te verwijderen.
Het blijft nog wel een beetje pijn doen dat de adviesprijs op 250 euro ligt (met 2 jaar garantie). Als dit 199 zou zijn was het zo goed als een no-brainer geworden als je een liefhebber bent van low profile mechanisch typen.
Logitech G915X review: plus- en minpunten
+ Bedraad en tweevoudig draadloos
+ USB-C i.p.v. micro-usb
± Prijzig
Logitech G915X specificaties | |
Fabrikant | Logitech |
Switches | low profile GL: lineair, tactile of clicky |
Connectiviteit | USB-C, Bluetooth, Lightspeed-dongle |
Afmetingen | 475 × 150 × 22,5 mm |
Gewicht | 1080 gram |
Shoplink & prijs | Amazon, vanaf 184,64 euro (afhankelijk van de switches) |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.