Nog opmerkelijker is dat het lage gewicht niet ten koste gaat van de prestaties: de Core i7-1165G7 in de Dynabook levert dezelfde rekenkracht als in de zwaardere apparaten van andere fabrikanten. Dat is niet niks, want Intel heeft het de fabrikanten met Tiger Lake niet makkelijker gemaakt: in plaats van een nominale Thermal Design Power (TDP) van 15 watt, mag de elfde Core-i generatie een ‘up to 28 watt’ TDP hebben. Dat vereist complexere koelsystemen om de warmte op betrouwbare wijze af te voeren – wat weer van invloed is op de prijs, omdat er vaak twee ventilatoren nodig zijn in plaats van een.
Ventilator
Het is echter geen verplichting dat de Tiger Lake-processors daadwerkelijk met de maximale TDP draaien – of hoe lang ze de turboboostmodus moeten aanhouden. De Core i5 in de Acer-laptop levert daarom hogere rekenprestaties dan de Core i7 in veel van de andere testkandidaten. HP kiest bij de Spectre in deze test juist opnieuw voor zo min mogelijk ventilatorgeluid in plaats van maximale CPU-prestaties.
Microsoft laat zien dat hoge piekprestaties ook mogelijk zijn zonder ventilator: de Core i5-1135G7 wordt in de Surface Pro 7+ passief gekoeld en levert desondanks gedurende enkele minuten hoge rekenprestaties, zoals bij een Cinebench-run. Maar daardoor wordt op een gegeven moment de behuizing onaangenaam warm, waarna de Surface zijn prestaties terugschroeft.
Voor kantoortoepassingen en het zo nu en dan exporteren van foto’s is dat echter prima, en je kunt genieten van een systeem dat altijd stil is. Als je echter weet dat je de processor vaak flink aan het werk zult zetten, dan kun je beter gaan voor een apparaat met een ventilator.
Processorprestaties
Als het gaat om buitengewoon hoge processorprestaties, blijven alle Intel-systemen achter bij laptops met een Ryzen-processor van AMD. De laptopfabrikanten waren echter even verrast door Intels matige 10 nanometer fabricage als door de enorme prestaties van AMD’s Ryzen 4000-CPU’s – daarom zijn er nauwelijks premiumlaptops te vinden die daarmee zijn uitgerust.
Met de Ryzen 5000 lijkt daar verandering in te komen, ook al zul je deze in eerste instantie de komende maanden vooral in gaminglaptops vinden. Dat bewijst de Flow X13, een 13-inch laptop met een praktisch 16:10-scherm van Asus. Ondanks de platte behuizing en het relatief onopvallende ontwerp, is het een model van ROG, de gamingdivisie van Asus. De Ryzen-processor wordt vergezeld door een middenklasse-gpu, de Nvidia GeForce GTX 1650. Daarmee overtreft de laptop de rest van de apparaten niet alleen op cpu-gebied, maar ook wat 3D-prestaties betreft. Als je ook wilt gamen, is dit het apparaat voor jou. De ventilatoren van de Asus worden luider wanneer hij op de proef wordt gesteld, maar de MSI-laptop zonder extra grafische chip is nauwelijks stiller.
Premium laptops © c’t 2105 p51