Laptop met OLED-scherm: review HP Spectre x360 15

Daniel Dupré
1

Laptop met OLED-scherm review HP Spectre x360 15

De HP Spectre x360 15 heeft een oled-scherm met krachtige kleuren. Maar je kunt meer met het scherm dan er alleen naar kijken. Met het 360graden-scharnier klap je het scherm om tegen het toetsenbord en krijg je een grote tablet die je met een stylus kunt bedienen.

Het 4K-panel van de HP Spectre x360 15 komt van Samsung, heeft een helderheid van 350 cd/m2 en ondersteunt de ­AdobeRGB-kleurruimte. Als je tijdens het werken goed naar het scherm kijkt, zie je er bij heldere vlakken een zeer fijnmazig net over liggen, wat het beeld iets onrustig maakt. Dat komt door de extra Digitizer-­laag voor het werken met de stylus. De HP Tilt Pen wordt helaas niet meegeleverd, maar moet je los kopen voor circa 70 euro.

Er zit een klein schuifje aan de zijkant van de laptop waarmee je de webcam van het systeem loskoppelt. Daardoor hoef je de camera niet af te plakken voor je privacy. Je kunt dan niet meer via de gezichtsherkenning inloggen, maar HP heeft de laptop ook van een vingerafdrukscanner voorzien.

Laptop met OLED-scherm review HP Spectre x360 15 schakelaar

Via een mechanisch schuifje op de behuizing onderbreek je de verbinding met de geïntegreerde webcam.

Het toetsenbord typt prettig, de toetsen van het cijferblok zijn even hoog, maar een tikje smaller. De pijltoetsen zitten op één toetsenrij en hebben verschillende groottes.

De afgekante hoeken achter zijn niet alleen een designelement: helemaal links zit de ­powerknop, rechts een USB-C-poort met Thunderbolt. Rechts zit nog een tweede USB-C-poort en een klassieke USB-A-aansluiting. Op beide USB-C-poorten kun je een voeding aansluiten – maar niet de meege­leverde voeding met een ronde stekker en met 135 watt meer vermogen levert dan de USB-C-aansluiting toelaat (max. 100 watt).

Bij lage systeembelasting hoor je de ventilators niet. Wanneer zowel de cpu als gpu zwaar belast worden, blijft het geluids­niveau met maximaal 1,4 sone acceptabel. De GeForce MX150 is maar iets krachtiger dan de in de cpu geïntegreerde graphics en te zwak om met details en effecten te ­gamen, ook als je naar full-hd terugschakelt.

HP verkoopt de Spectre x360 15 in andere configuraties met zwakkere cpu’s of krachtigere graphics. Ondanks dezelfde modelnaam zijn dat feitelijk compleet andere apparaten, en al helemaal als er een IPS-scherm inzit in plaats van een oled-panel.

De HP Spectre x360 15 is een hoogwaardige stille hybride-laptop die een geweldig scherm verenigt met een grote tablet en touchbediening of een stylus ondersteunt – de enige 15,6-inch oled-laptop die dat doet. Als je op zoek bent naar een laptop met ‘alleen maar’ een groot oled-scherm, dan heb je met de even grote en zware Dell XPS 15 (2019) een laptop met een langere accuduur, die tevens geschikt is voor 3D-games.

(Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine)

HP Spectre x360 15

Laptop met OLED-scherm
Fabrikant / modelhp.nl, HP Spectre x360 15 (df0012ng)
CpuIntel Core i7-8565U
SchermSamsung SDCA029: 15,6”, 3840 × 2160, 16:9, 283 dpi, 17 … 356 cd/m2, ­spiegelend
Geheugen16 GB DDR4-2666
GpuNvidia GeForce MX150
Shoplink en prijsHP Spectre x360 15 (oled-scherm, andere configuratie), € 1900 (geteste configuratie)

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

HomeWizard Energy Display review: snel en simpel inzicht in je verbruik

Het monitoren van je energieverbruik wordt pas echt inzichtelijk als je daar meteen inzage in hebt. Het Energy Display toont je alle relevante gegeven...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Tim
Lezer
Tim

Waarom zou je nu een laptop reviewen die vrijwel EOL is en op korte termijn wordt vervangen door een nieuw exemplaar?