Korte GTX 1060 grafische kaart voor kleine behuizing

Marco den Teuling
0

GTX 1060 compacte grafische kaart kort mini-itx

Wil je met een cube of nog compactere pc-behuizing toch aardig kunnen gamen? De MSI Aero ITX is gebaseerd op de GeForce GTX 1060. De korte kaart met maar één ventilator is bedoeld voor kleinere formfactors.

Door zijn korte formaat (17,5 cm) is de MSI Aero ITX met name geschikt voor kleinere en compactere pc-kasten (mini-itx), waar een full size-kaart niet in zou passen. De kaart neemt zoals gebruikelijk twee slots in beslag. De roostertjes in de slotplaat zijn groot, en dat moet ook wel voor de efficiënte werking van de enkele grote ventilator met zijn twee soorten bladen, die de heatsink met dikke heatpipe van 8 mm moet koelen. Naast de twee hdmi- en de twee DisplayPort-aansluitingen oogt de ene DVI-poort alweer ouderwets. Wat de voeding betreft heeft de kaart genoeg aan één 6-pins kabel.

De ventilator springt alleen aan als er zwaar gegamed wordt, bij het gewone werk en lichte games blijft hij uit. Bij de demo van het sluipspel ‘Styx: Shards of Darkness’ in de op een na hoogte instellingen (High) op FHD-resolutie via hdmi was hij nauwelijks te horen, terwijl de kaart toch 120 tot 150 fps leverde.

Maar ook op 4K-resolutie draaide hij de benchmark Valley 1.0 op de kwaliteit high (op een na hoogste instelling, zonder anti-aliasing) met gemak. De kaart die we van MSI kregen heeft een royaal videogeheugen van 6 GB en is daarmee behoorlijk toekomstbestendig voor een zeer schappelijke prijs. Qua formaat en prestaties past hij bijvoorbeeld ook prima in een externe GPU-behuizing. Er is voor circa 100 euro minder ook een 3GB-versie te koop, maar die zit voor de huidige topgames op het absolute minimum wat geheugenomvang betreft.

Zoek je een veel kleinere low profile (LP) kaart en is casual gamen genoeg? Dan kun je kijken naar deze goedkope grafische kaarten voor 4K (een LP-model).

MSI Aero ITX OC edition

High-end grafische kaart
 FabrikantMSI, eu.msi.com
Aansluitingen / voedingsstekker2 × DisplayPort, 2 × hdmi, 1 × DL-DVI-D / 1 × 6-pins
Kloksnelheid (base; oc mode) / grafisch geheugen1544 MHz; 1759 MHz / 6 GB GDDR5
Afmetingen (l × b × d) / gewicht175 mm × 115 mm × 38 mm / 472 gram
Shoplink en prijsMSI GTX 1060 Aero ITX 6GB OC, € 360

 

Meer reviews, achtergronden en workshops in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

WD Black SN770 review: nog sneller dankzij PCIe 4.0

Western Digital gebruikt nu PCIe 4.0 voor zijn WD_Black. Daarmee heeft WD de ssd iets sneller gemaakt, wat onze metingen ook bevestigen.

Bewaak je huis tijdens de vakantie met de Foscam SD4

De Foscam SD4 is een robuuste outdoor beveiligingscamera waarmee je in de gaten kunt houden wie er aan de deur komt – ook als je tijdens de vakantie n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er