Keyboard met display: Native Instruments S49 / S61 review

Marco den Teuling
0

keyboard met display Native Instruments S49 S61 MKII test review getest oled VST Komplete KontrolNative Instruments heeft de Komplete-controllerkeyboards twee oled-displays gegeven om je workflow te verbeteren. We bekijken kort de nieuwe uitvoeringen van het keyboard.

Bij de Native Kontrol Standard (NKS) zitten alle virtuele instrumenten onder één dak, zodat niet alleen de instrumenten maar ook de geluiden te doorzoeken en bewerken zijn. De Komplete-keyboards sturen de software Komplete Kontrol daarbij aan. Dat programma werkt stand-alone of als plugin in een DAW. Ook andere merken beginnen de NKS-standaard te ondersteunen.

De touch-gevoelige strips voor pitch en modulatie van het keyboard zijn bij de MKII-serie vervangen door klassieke draaiwielen. Het aantal functietoetsen is gestegen tot 40. Het keyboard kan nu via USB 2.0 van stroom voorzien worden.

Native Instruments gebruikt de hoogwaardige klavieren van de Italiaanse fabrikant Fatar voor de Komplete-controllers. De toetsen hebben een aangename halfgewogen aanslag en bieden licht weerstand. De leds erboven zijn handig voor split-points en om arpeggio’s te volgen. De beschrijvingen van de regelaars zijn op de zwarte ondergrond bij minder licht daarentegen wel slecht te lezen.

Het grootste nieuws is de twee grote kleurendisplays. Bibliotheken zijn nu makkelijk te doorzoeken, al heb voor het invoegen van extra effectplug-ins de muis nog wel nodig. De displays zorgen voor een sterkere integratie tussen hard- en software. Dat vergoedt de hogere prijzen, te meer omdat Komplete 11 Select meegeleverd wordt, een 25 GB grote soundlibrary met 11 instrumenten. Als Komplete Kontrol nu ook nog VST 3-instrumenten zou ondersteunen, was het plaatje helemaal compleet.

Komplete Kontrol S49 / S61 MKII

Usb-controllerkeyboard
FabrikantNative Instruments, www.native-instruments.com
AansluitingenUSB 2.0
Voedingvia usb of externe adapter (niet meegeleverd)
SysteemeisenWindows vanaf 7, macOS vanaf 10.11
Plug-instandaardenVST 2, AU, AAX
Shoplinks en prijzenKomplete Kontrol S49 (49 toetsen) circa € 500

Komplete Kontrol S61 (61 toetsen) circa € 690

Lees de uitgaven van c’t magazine voor meer informatie en reviews over muziekhardware en -software, zoals Sonarworks Reference 4 (review) of audio over ethernet met Dante (informatie).

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Lees ook

Apple iMac 24” 2021

Na twee MacBooks en de Mac Mini is de 2021 iMac de volgende Mac met de eigen M1 ARM-processor van Apple. De grotere schermdiagonaal en kleurrijke buit...

Apple iPad Pro 12,9 inch 2021 met eigen M1 processor

De nieuwe iPad Pro 12,9 inch 2021 maakt voor het eerst gebruik van de M1-processor van Apple, die de hoge verwachtingen zeker waar heeft gemaakt.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er