Jabra PanaCast 20 review: webcam met o.a. intelligente zoomfunctie

Elwin Hodžić
0

In deze review kijken we naar de Jabra Panacast 20. De intelligente zoomfunctie en de ingebouwde kunstmatige intelligentie van deze webcam zorgen voor een professioneel beeld bij videovergaderingen, waarbij je altijd duidelijk midden in het beeld zit. Hierbij is extra software niet per se vereist.

Jabra PanaCast 20 review


Ontvang informatie en tips over alles wat met video te maken heeft, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Jabra PanaCast 20 AI

De AI van de PanaCast 20 zit in de camera zelf, dus niet in aparte software. Je kunt hem dus makkelijk even snel op een laptop zetten zonder met een eerst nog van alles te moeten installeren en instellen.

Jabra PanaCast 20 installeren

Aansluiten is een kwestie van de USB-C kabel inpluggen. De webcam is dan meteen beschikbaar bij de Camera-app van Windows, maar ook bij alle gangbare videobelprogramma’s als Teams en Zoom

Jabra PanaCast 20 beeldkwaliteit

De 13-megapixelcamera levert een 4K-beeld. Met de Intelligente Zoom ben je altijd duidelijk in beeld omdat de camera inzoomt op je gezicht. Als je wat gaat verzitten volgt het beeld je. Dat zoomen gebeurt in de firmware en werkt alleen als je de resolutie op minder zet dan 4K, zoals 1080p.

Die resolutie heeft sowieso de voorkeur, ten eerste omdat de meeste deelnemers geen 4K-scherm zullen hebben en het beeld bij voorbaat al verkleind wordt, en ten tweede omdat men door de ruime kijkhoek anders wel heel veel van je omgeving ziet.

Het beeld is ronduit uitstekend. De AI en de Intelligent Lightning Optimization doen hun werk goed. De 3 MEMS-microfoons met een gevoeligheid van -37 dBFS zijn getuned op stemgeluid (100-8000 Hz), waardoor het geluid goed te verstaan is.

Van de privacy-afscherming moet je je niet teveel voorstellen, dat is gewoon een schuifje – al zit dat wel beter in de behuizing geïntegreerd dan bij andere webcams. Het ledje kan 5 verschillende kleuren aannemen, je moet even in de handleiding kijken welke kleur wat betekent, maar in de praktijk zal het bij gebruik wit zijn.

Jabra PanaCast 20 app

Helaas kom je om alle functies te gebruiken toch niet om extra software heen. Je hebt Jabra Direct nodig om Vivd HDR in te schakelen. Dat is standaard namelijk uitgeschakeld, maar maakt het beeld daadwerkelijk een stuk levendiger, al lever je daar wel wat aan detailniveau mee in. De microfoon staat standaard uitgeschakeld, maar dat kun je bij de device-instellingen van Jabra Direct omdraaien.

Met de Jabra Direct-cameracontroller kun je met picture-in-picture werken, wat inhoudt dat je rechtsonder het originele beeld houdt, maar in het hoofddeel apart kunt inzoomen op bijvoorbeeld iets op de achtergrond. We hebben nog niet echt situaties kunnen bedenken waarbij dat handig is.

Conclusie Jabra PanaCast 20 review

De Jabra PanaCast 20 is al met al een meer dan prima webcam voor als je videovergaderen serieus neemt maar daar is de prijs ook naar natuurlijk. De AI en automatische zoom werken goed, maar vergeet niet van tevoren even te scheren, want hij ziet alles.

Jabra PanaCast 20 review – plus- en minpunten

+ prima beeld en goed geluid
+ automatische zoom
± extra functies niet noodzakelijk

Panasonic SC-GN01 specificaties

FabrikantJabra, jabra.nl
Sensor13 megapixels, 1/3,2-inch
Resolutie3840×2160, 1920×1080, 1280×720 / 30 fps
Brandpunt/diafragma2,26 mm/2,25
AansluitingUSB-C (USB 2.0 en 3.0, > 500mA)
CompatibelWindows. MacOS
Meegeleverddraagtasje, 1,5 m USB-C-A-kabel
Shoplink en prijsAmazon,  circa 230 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 12, 2022, pagina 20.)

Lees meer over videoconferencing producten in c't 05/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er