De NUC heeft het supercompacte pc-formaat populair gemaakt, maar met de NUC 13 Pro Desk Edition komt er een einde aan de serie van Intel. Ondertussen heeft Asus het stokje overgenomen van Intel, waarmee een nieuw tijdperk voor de Intel NUC is aangebroken. De Intel NUC 13 Pro Desk Edition bouwt voort op zijn oude sterke punten, maar ook op de bekende zwakke punten, waar je meer over kunt lezen in deze review.
Intel NUC 13 Pro Desk Edition review: laatste NUC van Intel onder de loep
Laatste eigen ontwikkeling door Intel
De huidige generatie NUC markeert het einde van Intels zelfontwikkelde NUC-reeks. Als afscheid heeft de NUC een nieuwe look gekregen, die doet denken aan een gekrompen Mac mini van de eerste generaties.
Technische kenmerken en overeenkomsten
Technisch gezien vertoont de NUC weinig verschillen ten opzichte van de nog verkrijgbare NUC 13 Pro. Beide apparaten zijn uitgerust met de 28-watt Core i7-1360P mobiele processor, met vier prestatiekernen en acht efficiëntiekernen. Ze zijn beschikbaar als barebone of als complete versie met Windows 11, inclusief een compacte externe voeding van 120 watt.
Connectiviteit en uitrusting
De overige uitrusting komt overeen met de Pro: een headset-aansluiting, twee USB A-poorten (10 Gbit/s) aan de voorkant, nog een aan de achterkant en een USB 2.0-variant. De twee USB type C-aansluitingen aan de achterkant ondersteunen USB4 en Thunderbolt 4 en kunnen DisplayPort 1.4-signalen uitvoeren. Samen met de twee HDMI 2.1-uitgangen stuurt de NUC vier 4K-schermen aan met 60 Hz. Bovendien codeert en decodeert de geïntegreerde Xe-grafische unit alle belangrijke moderne videocodecs, waardoor de cpu-kernen worden ontlast.
Meer van zulke hardwarereviews?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Netwerk en opslagmogelijkheden
De NUC beschikt over een 2,5 Gbit/s-netwerkpoort, Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3. Om de hardware te plaatsen, moet de behuizing worden geopend met de meegeleverde inbussleutel. Twee SO-DIMM slots ondersteunen tot 64 GB DDR4-3200 RAM. Er is een M.2-slot voor een PCIe 4.0-ssd en nog een slot voor een M2-sata-ssd (2242), hoewel deze minder gangbaar is geworden.
Verschillen tussen Desk Edition en NUC 13 Pro
De Desk Edition is alleen beschikbaar met een Core i5, terwijl de NUC 13 Pro ook verkrijgbaar is met de hexacore i3-1315U of met vPro-versies van de i7 of i5. De Desk Edition heeft alleen ruimte voor twee M.2-ssd’s en biedt geen hogere case-versie met extra ruimte voor een 2,5-inch-ssd.
SOS-functie en wereldwijde alarmcentrale
Op de Satellite Link zit ook een SOS-knop. Die verstuurt een hulpvraag naar een wereldwijde alarmcentrale die lokale instanties waarschuwt.
Onafhankelijkheid van telefoonverbinding
Je telefoon hoeft niet de hele tijd verbonden te zijn met de Satellite Link. Berichten komen alsnog binnen als je de app later opent.
Prestaties
Intel leverde ons een volledig uitgerust testsample met een 512GB-ssd van Samsung en 32 GB RAM. Cinebench R23 scoorde ongeveer 1900 punten met één thread, wat tussen een Core i5-13500 en -13600K ligt. Met alle threads haalde hij iets minder dan 13.000 punten, wat hem tussen de AMD octacore Ryzen 5 3700X en 5700X plaatst.
Koeling en geluidsniveau
Onder continue volledige belasting verbruikte de NUC 13 Pro Desk Edition ruim 60 watt en bereikte een temperatuur van 96 graden. Om dit weg te werken, draaide de kleine ventilator tot 3500 rondjes per minuut, duidelijk hoorbaar en zoemend met 2,2 sone, wat hinderlijk is voor een pc die dichtbij op je bureau staat. In idle bleef de NUC stil, althans het grootste deel van de tijd. Kleine belastingspieken, zoals het starten van programma’s of het uitvoeren van Windows-updates op de achtergrond, zorgden ervoor dat de ventilator nerveus op toeren kwam.
Conclusie Intel NUC 13 Pro Desk Edition review
De Core i5-versie is iets goedkoper, maar in de praktijk slechts minimaal langzamer. Als je echter alleen een kleine kantoor-pc wilt, biedt de NUC 13 Pro (zonder Desk Edition) besparingsmogelijkheden, omdat deze ook verkrijgbaar is met een Core i3 met verder dezelfde uitrusting.
Intel NUC 13 Pro Desk Edition review: plus- en minpunten
+Prima uitrusting
–Fantuning vereiste voor stilte
–Prijzig
Intel NUC 13 Pro Desk Edition specificaties | |
Fabrikant | Intel |
Processor/ kernen / kloksnelheid | Intel Core i7-1360P / 4 P + 8 E / tot 5,0 GHz |
Werkgeheugen | 2 × DDR4-3200, SO-DIMM (max. 64 GB) |
Connectiviteit | 2,5Gbit/s LAN, Wi-FI 6E, Bluetooth 5.3 |
Aansluitingen voorkant | 2 × USB-A 10 Gbit/s, combi-audiojack |
Aansluitingen achterkant | 2 × HDMI 2.1, 2 × USB-C/TB4, USB-A 10 Gbit/s, USB-A 2.0, LAN |
Verbruik idle / belast | 5,3 W / 60 W (cpu), 63 W (cpu+gpu) |
Prijs & shoplink | Proshop, circa 525 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.