Ikea Sonos wifi luidspreker als schilderij – review

Daniel Dupré
0

Een wifi luidspreker in de vorm van een schilderij: de Ikea Symfonisk met Sonos technologie zou voor veel ruimten wel eens de juiste mix van geluid en design kunnen zijn.


Ikea Sonos wifi luidspreker


Ikea & Sonos – wifi luidspreker

De nieuwste luidspreker in Ikea’s Symfonisk-reeks, die in samenwerking met Sonos wordt gemaakt, is een geluids- en design­object in één. Ikea levert daar twee varianten van. De ene combineert een witte behuizing met een lichtgrijs bekleed stoffen front, bij de andere zijn de behuizing en het front zwart. In beide gevallen siert een abstract patroon de voorzijde. De speakers zijn ongeveer van A2-formaat, en met zes centimeter nog redelijk diep.

Verwisselbare fronten

Dat levert voldoende ruimte voor de drie bedieningsknoppen aan de zijkant en de ­gaten waar je het uitwisselbare canvas indrukt. Ikea biedt twaalf verwisselbare ­fronten van 30 euro per stuk. Er is momenteel geen mogelijkheid om eigen afbeel­dingen, zoals geüploade foto’s, op de fronten te laten drukken.

Een grote uitsparing aan de achterkant biedt ruimte voor aansluitingen en kabels. Als wifi geen optie is, kun je de speaker met een netwerkkabel aansluiten. De Symfonisk wordt geleverd met een 3,5 meter lang netsnoer met de mogelijkheid via een extra kabel de voeding naar een tweede speaker door te lussen.

Stationaire Sonos- en Symfonisk-luidsprekers staan altijd aan

Net als alle stationaire Sonos- en Symfonisk-luidsprekers, staat dit model altijd aan. Het stand-byverbruik van 2,2 watt is op normaal Sonos-niveau, maar komt niet in de buurt van de zuinigste smart-speakers.
Met een metalen plaat die je aan de muur bevestigt, kun je de speaker aan de wand hangen. Hij kan zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst.

Deze speaker maakt deel uit van het Sonos-systeem en is geschikt voor streaming met de Sonos-app S2. De software vindt de luidspreker automatisch. Je kunt de geluidsweergave naar eigen smaak aanpassen met de app-regelaars voor hoge en lage ­tonen. De Symfonisk werkt met de Sonos-app, AirPlay 2 en via Spotify Connect. Naar wens kun je twee speakers als stereopaar gebruiken of in een multiroom-opstelling combineren met andere Symfonisk- en Sonos-modellen. Bluetooth of een jackpoort ontbreken.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Ikea Home smart-app

De Ikea Home smart-app is eigenlijk alleen handig als je Ikea’s Trådfri-­gloeilampen in de maat met de muziek wilt ­laten oplichten. De Symfonisk ondersteunt spraak­assistenten Amazon Alexa, Google Assistant en Siri. Bij gebrek aan een microfoon heb je daarvoor wel een apart apparaat nodig.

In het schilderij zorgt een woofer met een diameter van 10,2 centimeter voor de lage en middenfrequenties, terwijl een 2,55cm-tweeter de hoge frequenties voor zijn rekening neemt. Sonos levert daarmee relatief grote drivers. Ondanks zijn platte formaat biedt de behuizing verrassend veel ruimte, wat het geluid potentieel niet ernstig beperkt. Het geluid van de speaker was direct uit de verpakking niet alleen zeer helder en gedetailleerd, maar ook indrukwekkend krachtig. Het geluidsbeeld was veel ruimtelijker dan bij een compacte boekenplankluidspreker.

Afhankelijk van de plaatsing was de bas iets te aanwezig. Dat is vooral het geval als je er recht voor zit, met een paar stappen ­opzij verloren de lage tonen hun effect. In dat opzicht kunnen diepere luidsprekers het geluid beter naar de zijkant toe kanaliseren. De hoge tonen waren soms een beetje scherp en zo nu en dan gingen nuances in het middengebied verloren. Deze Symfonisk haalt het dynamisch bereik en de precisie van een Sonos One niet helemaal.

Conclusie Ikea Symfonisk met Sonos-technologie

De ‘Symfonisk schilderijlijst met wifi-­speaker’ is interessant door zijn originele productbenadering, die ook in de praktijk overtuigt en maar weinig nadelen heeft. Door het beperkte aantal verwisselbare ­fronten past hij echter niet optimaal in elk interieur – dat je hem niet kunt voorzien van een eigen foto of poster is een gemiste kans. Het krachtige en heldere geluid haalt het niet bij de beste producten van Sonos. Dan zijn de Sonos One of liever nog de grotere modellen van Sonos betere kandidaten.


Plus- en minpunten

+ origineel concept
+ redelijk goed geluid
– beperkt aanbod wissellijsten

Ikea Symfonisk met Sonos-technologie – wifi luidspreker

verbindingenLAN, Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
meegeleverdluidspreker, muurbeugel, stroomkabel (3,5 m), voetjes
afmetingen41 × 57× 6 cm
gewicht3,5 kg
ikea/nl€ 179

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Berti Kolbow-Lehradt en Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 11, 2021, p30)


lees meer reviews in c't 05/2024

Meer over

AudioSpeakers

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Apple HomePod mini: compacte speakerbol met groots geluid

Apple wil meer klanten lokken met een miniversie van de HomePod met een lagere prijs. De mini is dan wel kleiner (en boller), maar de kleine speaker b...

Nest audio smartspeaker review

De opvolger van de Google Home smartspeaker is nauwelijks herkenbaar: een beter geluid en krachtigere hardware in een nieuw jasje. Een korte review.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er