iiyama XUB3293UHSN review – 4K-monitor voor op kantoor

Noud van Kruysbergen
0

De iiyama XUB3293UHSN is een monitor met een 4K-resolutie en een panel dat in iedere kantooromgeving een uitstekend beeld zal laten zien. Dankzij het USBC-dock kun je een laptop aansluiten en tegelijk opladen, en met de geïntegreerde KVM-switch kun je wisselen tussen twee computers.

De 32 in de naam heeft te maken met de beeldschermdiagonaal, die is 32 inch – 31,5 om precies te zijn. Dat leidt in combi natie met de resolutie van 4K (60 Hz) tot een aardige hoeveelheid scherminformatie op je bureau. Als je gewend bent aan 24 tot 27 inch met full-hd, is dit even andere koek. Je moet bij de instellingen van de pc of laptop wel de grootte van de tekst en programma’s aanpassen, en de schaling op minstens 125 procent zetten, anders is alles veel te klein. In vergelijking met de test van de 28-inch iiyama vonden we 150 procent een optimale schaling.

Je kunt makkelijk een tekst, spreadsheet en pdf tegelijk open hebben, zodat je er snel en overzichtelijk mee kunt werken.

iiyama XUB3293UHSN – functies via USB-C

Als je een laptop via USB-C aansluit, gaat niet alleen het beeld van de laptop naar de monitor (DP Alt Mode), maar wordt de laptop meteen ook opgeladen (PD 65W). De monitor heeft ook een LAN-poort, zodat je laptop meteen ook het netwerk op kan. Daar slaat de N aan het eind van de naam op.

Je kunt deze monitor ook als KVM-switch voor twee computers gebruiken door een muis en toetsenbord of webcam erop aan te sluiten en met de monitor de schakelen tussen de twee inputsignalen.

Het scherm staat stabiel op de vierkante voet. Je kunt het makkelijk draaien om een collega even mee te laten kijken. Het scherm is 90 graden te roteren en de onderkant kan 2 tot 15 cm van je bureaublad omhoog. Kantelen kan van -3 tot 22 graden. Je kunt hem ook op een 10×10 VESA-mount monteren.

De benamingen van de instellingen staan rechtsonder op het scherm, maar de knoppen zitten drie centimeter verder aan de achterkant. In het begin druk je nog wel eens op de verkeerde, maar die zul je in de praktijk niet zo vaak nodig hebben.

iiyama noemt deze monitor borderless, maar dat lijkt alleen te kloppen als hij uit staat. Naast een smalle plastic rand van 2 mm, zit er namelijk ook nog een 6 mm rand binnen het scherm, zodat er al met al toch nog 8 mm zwart om het beeld zit.

iiyama XUB3293UHSN – beeldkwaliteit

Het matte IPS-panel zorgt voor levendige kleuren. De maximale helderheid van 350 cd/m2 is meer dan genoeg voor een normale werkplek. Eventueel kun je de blauwlichtreductie inschakelen.

Ontvang gratis informatie en tips over monitoren en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Conclusie

De helderheid loopt aan de linker- en rechterrand wat af, maar echt hinderlijk is dat niet – deze monitor is immers ook niet speciaal bedoeld voor diepgaande beeldbewerking, maar voor kantoorwerk. De 3W-speakers en de hoofdtelefoonuitgang bevestigen dat.

iiyama XUB3293UHSN – plus- en minpunten

+ mat 32-inch IPS-panel
o KVM-switch / USB-C-dock
schermverlichting

iiyama XUB3293UHSN – specificaties

fabrikantiiyama, iiyama.org
panel32-inch, 3840 × 2160, IPS mat, 350 cd/m2
kijkhoek178 graden hor/vert
aansluitingenHDMI, DisplayPort, USB-C, 2 × USB 3.0, 3,5mm-audioout, RJ45
energieverbruik36 W (0,5W stand-by)
meegeleverdnetsnoer, HMDI- en DisplayPort-kabel, USB-C- en USB-A-kabel
shoplink en prijsiiyama XUB3293UHSN, 470 euro

 

Lees uitgebreide reviews van monitoren en andere hardware in c't 08-09/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Iiyama ProLite XUB2792UHSU Ultra-HD-monitor

De ProLite XUB2792UHSU is een 27inch Ultra HD-monitor. Hij heeft een IPS-panel, veel aansluitmogelijkheden en is ergonomisch instelbaar.

Review: de XUB2492HSU van iiyama is een degelijke no-nonsense monitor

De iiyama XUB2492HSU is geen opvallende krachtpatser, maar doet wat hij doen moet – en goed. We bespreken vaak enorme monitoren met ultrabrede beeldve...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er