Iiyama 28inch 4K monitor ProLite XUB2893UHSU – review

Noud van Kruysbergen
0

De XUB2893UHSU van Iiyama is een no-nonsense prolite 28inch monitor met een 4K-resolutie en een panel dat in iedere (thuis)kantooromgeving een uitstekend beeld zal laten zien. De USB 3.0-hub met vier poorten aan de achterkant is handig om je bureau opgeruimd te houden.De Iiyama ProLite XUB2893UHSU is een 28″-scherm met randloos design. Hij biedt lekker veel werkruimte dankzij een 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels). De pixeldichtheid komt uit op 157 ppi.

Achterop zitten een HDMI- en DisplayPort-ingang. Daarmee is deze monitor niet bedoeld als uitgebreide multimedia-schakelcentrale, maar voor een stabiele (thuis)kantoor­omgeving.

De Iiyama ProLite XUB2893UHSU zit gemonteerd op een stevige voet die 13 cm in hoogte is te verstellen. Het scherm kan 90 graden roteren, 45 graden links- en rechtsom draaien en kantelen: 5 graden omlaag en 23 graden omhoog.

De maximale helderheid van 300 cd/m2 en het matte IPS-panel met een reactiesnelheid van 3 ms en contrast van 1000:1 zorgen voor een goede kijkhoek en een altijd scherp beeld.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Hub maken met vier USB 3.0-poorten

Met de meegeleverde usb-kabel maak je van de vier USB 3.0-poorten achterop een hub voor je pc of laptop, zodat je makkelijk een extern toetsenbord en muis kunt aansluiten. Dit zorgt voor een wat meer opgeruimd bureau.

Via de ENTER-knop rechtsonder open je de instellingen van de ­ProLite­­ ­XU­B2893UHSU. Naast de gebruikelijke beeld­instellingen kun je ook een ecostand en Blue Light Reducer inschakelen. Voor beide geldt dat dit op drie verschillende niveaus valt in te stellen. Bij de eco-instellingen zorgt dat voor een donkerder beeld omdat de helderheid van de backlight wordt teruggeschroefd.

Instellingen

Bij de instellingen staat op het tabblad MISCELLANEOUS (dat zo blijft heten als je de taal op Nederlands zet) de optie ‘Scherp en zacht’, die je op zes niveaus kunt instellen. Tussen 1 en 6 neemt het vervagen van randen in het beeld subtiel toe.

Je moet even wat experimenteren welke stand het beste geschikt is voor jouw toepassing, maar bij tv-beelden knapt de kwaliteit van die beelden zichtbaar op in stand 1.

Voor computer­desktops is een hoger niveau wellicht ­beter geschikt. Met de instellingen van ‘X-Res Technologie’ kun je iets vergelijkbaars, maar dat oogt minder subtiel.

Luidsprekers

Er zijn twee 2W-luidsprekers ingebouwd, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen – die zijn voornamelijk geschikt voor het horen van systeemgeluiden. Voor een kantooromgeving is dat ook voldoende.

Conclusie Iiyama 28inch 4K monitor

De XUB2893UHSU is al met al een strak ogende monitor die met zijn 4K-resolutie prettig veel werkruimte en scherp ­beeld biedt voor je werkplek thuis of op kantoor.

Plus- en minpunten

+ mat 28-inch 4K-IPS-panel
+ 4-poorts usb-hub
– geen daisy-chaining

Iiyama 28inch 4K monitor XUB2893UHSU prolite

iiyama.com
panel28-inch, 3840 × 2160, IPS (mat), 300 cd/m2
kijkhoek 178o horizontaal/verticaal
aansluitingen 4 × USB 3.0, 1 × USB-3B, 1 × HDMI, 1 × DisplayPort, 1 × audio-out
energieverbruik39,5 W (0,5 W stand-by)
meegeleverdnetsnoer, HMDI- en DisplayPort-kabel, usb-hub-kabel
bekijk product€ 377

 

lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Curved ultrawide gamingscherm: Iiyama G-Master GB3466WQSU

De curved GB3466WQSU van Iiyama biedt veel waar voor zijn geld: een 34-inch display met een UWQHD-resolutie en 144 Hz met adaptive sync. Hij is niet a...

Iiyama ProLite XUB2796HSU 27inch monitor

De Iiyama ProLite XUB2796HSU is een 27inch monitor ontworpen voor standaard pc-gebruik op kantoor, maar ook geschikt voor een spelletje tussendoor.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er