Geheugenkaart met 400 GB van Sandisk getest

Marco den Teuling
0

Te weinig opslagruimte voor je smartphone, actioncam of ander apparaat? MicroSD-kaarten bieden uitkomst als je te weinig opslagruimte hebt. Met een geheugenkaart van 400 GB kun je wel weer even vooruit. We testen een 400GB-kaart van Sandisk.

De grootste capaciteit bij microSD-kaarten was lange tijd 256 GB, maar SanDisk heeft een geheugenkaart uitgebracht van maar liefst 400 GB. Dat biedt heel wat meer ruimte voor je foto’s, video en muziek dan een geheugenkaartje van 32 of 128 GB.

 

 

geheugenkaart smartphone opslag opslagruimte sd-kaart sdxc geheugenuitbreiding capaciteit micro-sd

 

Die ongebruikelijke grootte is te verklaren doordat men bij de introductie op de grenzen was gestoten van wat mogelijk is. Dat was in 2015 ook het geval toen SanDisk met een 200GB-kaart kwam. Ondertussen zijn er ook kaarten van 512 GB, maar die hebben nog een veel hogere prijs per gigabyte.

De nieuwe sprong qua capaciteit is mogelijk door de voortschrijdende ontwikkelingen bij flashgeheugenchips, die steeds meer data per vierkante centimeter kunnen bewaren. In deze geheugenkaart zijn meerdere van dergelijke chips op elkaar gestapeld.

SanDisk belooft een datadoorvoer tot 100 MB/s, maar zoals gebruikelijk bij dat soort specificaties geldt dat voor de leessnelheid. Wij kwamen tot een snelheid van net 90 MB/s bij lezen, en bij schrijven net 80 MB/s. Dat zijn op zich goede waarden voor een UHS-I-kaart.

Volgens diezelfde specificaties moet de kaart voldoen aan de hoogste eisen om een snelle start van apps te garanderen, met minstens 500 IOPS bij schrijven en 1500 bij lezen. Bij het lezen haalden we zelfs een ruime 2634 IOPS, dus dat deel van het verhaal klopt wel, maar bij het schrijven kwamen we maar net tot 500.

Voor smartphonebezitters die een dergelijke opslagruimte nodig hebben, is het een goede keus. Ook 4K-actioncams vragen om veel opslagruimte. De prijs kan daarbij in eerste instantie wellicht wel afschrikken, maar de prijs per gigabyte is niet veel hoger dan voor de 256GB-versie en veel lager dan bij 512GB-kaarten.

SanDisk Ultra microSDXC

MicroSD-geheugenkaart met 400 GB capaciteit
FabrikantSanDisk
Type-aanduidingSDSQUAR-400G-GN6MA
Shoplink en prijsSandisk 400 GB, € 140

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er