Framework Laptop 13 (2023) review: laptop die makkelijk te repareren is

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Laptopfabrikant Framework begon zijn reis in 2021 met de ambitie om duurzame laptops te ontwikkelen. Sindsdien heeft het bedrijf met zijn modulair ontworpen Laptop 13 veel van de hoge verwachtingen weten waar te maken. In deze review nemen we een Framework Laptop 13 (2023) met een Intel Core i7-1370P onder de loep.

  Laptopfabrikant Framework begon zijn reis in 2021 met de ambitie om duurzame laptops te ontwikkelen. Sindsdien heeft het bedrijf met zijn modulair ontworpen Laptop 13 veel van de hoge verwachtingen weten waar te maken. In deze review nemen we Framework Laptop 13 (2023) met een Intel Core i7-1370P onder de loep.

  Modulaire functionaliteit

  De Laptop 13 biedt niet alleen een verscheidenheid aan interface-opties bij aankoop, maar onderscheidt zich ook door de mogelijkheid om alle onderdelen afzonderlijk aan te schaffen en zelf te vervangen. Deze benadering van modulariteit wordt zelfs onderstreept door de bijgeleverde schroevendraaier bij elke laptop, waarmee Framework expliciet aanmoedigt tot doe-het-zelf reparaties.

  Upgradebaarheid

  Doordat Framework de fysieke afmetingen van het moederbord onveranderd heeft gelaten, is het mogelijk om oudere modellen te upgraden door het oude moederbord te vervangen met een versie die een nieuwere, vastgesoldeerde processor bevat. Terwijl de essentiële componenten zoals RAM, SSD en wifi-module apart vervangen kunnen worden, is dit in compacte laptops niet langer vanzelfsprekend.

  Krachtige prestaties

  De Laptop 13 (2023) is opmerkelijk doordat deze één van de weinige laptops is die verkrijgbaar is met Intels top-cpu-model, de Core i7-1370P. Deze processor combineert zes performance-cores met acht efficiency-cores, wat resulteert in indrukwekkende prestaties. Echter, deze prestaties gaan gepaard met een duidelijk waarneembare ventilatorgeluid, vooral bij zware belasting.

  Verfijningen en verbeteringen

  Hoewel de uiterlijke verschijning van de Laptop 13 (2023) bewust onveranderd is gebleven ten opzichte van voorgaande modellen, heeft Framework aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd. Het nieuwe standaard mat scherm van 13,5 inch vervangt het reflecterende scherm, en de helderheid, resolutie en beeldverhouding blijven ongewijzigd.

  Verbeterde Audio en OS-Opties

  De verbeterde speakers die voorheen alleen beschikbaar waren in de Chromebook-editie van 2022 zijn nu overgenomen in het Windows-model van de Laptop 13. Daarnaast wordt de laptop ook aangeboden zonder voorgeïnstalleerd Windows en licentie, waarbij installatiegidsen voor diverse sistributies van Linux beschikbaar zijn op de Framework-website.

  Verbeterde scharnieren en accu

  Framework heeft ook aandacht besteed aan de scharnieren van de laptop. Naast de eerder geïntroduceerde 3 kg scharnieren en de stijvere 4 kg varianten, is er nu een derde versie beschikbaar. De 3,5 kg scharnieren combineren het gemak van eenhandige opening met stabiliteit tijdens gebruik.

  Daarnaast is de accu herzien en heeft nu een capaciteit van 61 Wh in plaats van de vorige 55 Wh. Deze accu kan ook afzonderlijk worden gekocht als reserveonderdeel, waardoor oudere Framework laptops kunnen worden voorzien van een verbeterde accu.

  Firmware en toekomstige ontwikkelingen

  Ondanks de positieve veranderingen heeft Framework nog ruimte voor verbetering op het gebied van firmware-ontwikkeling. Sommige firmware-updates voor specifieke CPU-generaties laten nog op zich wachten, wat enige zorgen oproept.

  Conclusie Framework Laptop 13 (2023) review

  Framework biedt verschillende configuratie-opties voor de Laptop 13, van voorgeconfigureerde modellen tot vrij configureerbare doe-het-zelf opties. De toekomst belooft boeiende ontwikkelingen, waaronder een langverwachte AMD-variant van de Laptop 13 en de grotere Laptop 16 met verwisselbare GPU’s.

  De consistentie in het uiterlijk van de Laptop 13 (2023) weerspiegelt Framework’s duurzame concept, terwijl het tegelijkertijd ruimte laat voor detailverbeteringen. Het aanbieden van vrij verkrijgbare reserveonderdelen blijft een uniek voordeel van Framework.

  Framework Laptop 13 (2023) review: plus- en minpunten

  +doordacht modulair systeem
  +ook oudere modellen upgradebaar
  slecht onderhouden firmware

  Framework Laptop 13 (2023) specificaties

  Fabrikant

  Framework

  Processor

  Intel Core i7-1370P

  RAM

  32 GB DDR4

  Gewicht

  1,35 kg

  Afmetingen

  29,7 × 22,9 × 1,7 … 1,9 cm

  Accuduur idle (100 cd/m2) / video (200 cd/m2) / 3D (max.)

  11 h / 5,8 h / 1,3 h

  CineBench R23 (ST / MT)

  1737 / 12510 punten

  Shoplink en prijsFramework, vanaf circa 1200 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

  Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

  Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

  In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er