Draadloze in-ear EarFun Free 2 hoofdtelefoon – review

Marco den Teuling
0

De EarFun Free 2 heeft het redelijk voor elkaar met de draadloze in-ear. E,en volledig draadloze in-ear hoofdtelefoon biedt tijdens het sporten maximale bewegingsvrijheid, maar veel van dit soort oordopjes zijn eigenlijk niet zo geschikt om mee te sporten. 


draadloze in-ear earfun


De Free 2 van EarFun zitten in een matzwart doosje en komen slechts met tegenzin tevoorschijn. De plastic dopjes worden magnetisch op hun plaats gehouden en hebben een afgeronde vorm die makkelijk uit de vingers glijdt. Toen we ze eruit trokken en in onze oren stopten, ontdekten we tot onze verrassing dat ze comfortabel ziin.

De Free 2 zitten goed, maar niet te strak in het oor. Met de bijpassende siliconen onderdelen houden ze omgevingsgeluiden zoveel mogelijk buiten en knellen ze helemaal niet, zelfs niet na uren dragen. De in-ears zijn waterdicht (IPX7) en ook beschermd tegen zweet.

Bediening

De oordopjes worden bediend met een tikje van de vinger. Als je op het rechteroordopje tikt en je vinger daar twee seconden lang op houdt, wordt de spraakassistent van de smartphone gestart. Links schakelt dat gebaar de low-latency modus in, die de ­latentie van de hoofdtelefoon terugbrengt van 200 naar 60 milliseconden.

De verandering is merkbaar en vooral aangenaam tijdens hectische spelletjes, maar het gaat duidelijk ten koste van het bereik. Je moet in die modus niet meer dan een paar meter van de geluidsbron verwijderd zijn.

Kracht ligt bij spraak

De Free 2’s zijn zwakker in de lagere frequenties en leggen meer nadruk op de hoge tonen, die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld spraakweergave. Dat maakt ze geschikt voor hoorspelen of podcasts, maar wat minder voor muziek. Audiofielen zullen waarschijnlijk klagen over het gebrek aan precisie en geluidsdynamiek. Gezien de prijs is het geluid van de EarFuns echter allesbehalve slecht.

Met de Qualcomm SoC QCC3040 en cVc-8.0-technologie zijn de in-ears uitgerust voor een bijzonder heldere stemkwaliteit – althans op papier, want zowel tijdens het voeren van gesprekken, het opnemen met recorder-apps als tijdens videogesprekken via Microsoft Teams klonk de hoofdtelefoon meer als een spreekbuis of ouderwetse telefooncel dan als een hoogwaardige headset.


Vergeleken met de Sennheiser HD600 (gele lijn) vallen vooral de sterk benadrukte hoge frequenties op bij de Free 2.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


De behuizing laadt de Free 2 drie keer volledig op en ondersteunt het draadloos opladen met de Qi-standaard. Als alternatief kun je de behuizing ook opladen via een USB-C-kabel.

Met de Free Pro (60 euro) en de Air Pro (80 euro) heeft EarFun andere betaalbare ­in-ears in zijn assortiment, zelfs met actieve noise-cancelling. We hebben ze allebei geprobeerd ter vergelijking, maar waren teleurgesteld over de nauwelijks merkbare ruisonderdrukking. Qua geluid zitten ze alle drie op hetzelfde niveau.

Conclusie EarFun Free 2: draadloze in-ear

Het totaalpakket van de Free 2 overtuigde ons bij de test, vooral het draagcomfort. Zelfs na enkele uren in het oor, knelt of knijpt er niets. Het draagcomfort en IPX7 maakt de in-ears geschikt voor sportievelingen. De beperkte muzikale kwaliteiten zijn minder merkbaar tijdens energiek sporten. De goede spraakweergave komt van pas bij het beluisteren van bijvoorbeeld podcasts tijdens een lange wandeling of fietstocht.

Plus- en minpunten

+ draagcomfort
+ low-latency modus
– slechte gesprekskwaliteit

EarFun Free 2: draadloze in-ear hoofdtelefoon

case afmetingen6,6 × 3,9 × 2,9 cm
gewicht (case + in-ears)48 g
accu in-ear / case50 mAh / 400 mAh
verbindingBluetooth 5.2
beschermingIPX7
myearfun.com€ 40

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Steffen Herget en Marco den Teuling, en verscheen eerder in c’t 11, 2021, p28)


lees meer reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Draadloze in-ears met ANC Active Noise Cancelling getest

De kleine volledig draadloze in-ear koptelefoons zijn razend populair dankzij een goed geluid en extra’s zoals ANC active noise cancelling.

Sportieve in-ear bluetooth koptelefoon Sennheiser CX Sport

Een korte test van de Sennheiser CX Sport in-ear koptelefoon. Draadloos via bluetooth, voorzien van een remote in de draad tussen de oortjes.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er