De beste telefoon kiezen – iPhone en 7 top Android smartphones vergeleken

Alieke van Sommeren
1

De beste telefoon kiezen betekent niet per se de duurste. We vergelijken de beste iPhone met zeven topmodellen Android smartphone. Je kunt flink geld besparen zonder veel te missen. 

Goedkope smartphones en middenklassers worden steeds beter. Is het nog de moeite waard om 1000 euro of meer uit te geven voor een ‘Pro’, ‘Ultra’ of ‘Max’ en krijg je dan echt de beste telefoon van dit moment?

We vergelijken de iPhone 13 Pro Max met zeven topmodel Android smartphones en kijken wat ze te bieden hebben. De prijzen liggen ver uiteen, maar hoe zit dat bij het gebruik als camera smartphone, de prestaties, de accuduur en andere punten?

De beste telefoon kiezen - 7 top Android smartphones vergeleken met de beste iPhone

De beste telefoon kiezen – topmodellen vergeleken

We gaan de volgende modellen smartphone vergelijken met elkaar:

  • Apple iPhone 13 Pro Max
  • Asus Zenfone 8
  • Google Pixel 6 Pro
  • OnePlus 9 Pro
  • Realme GT 5G
  • Samsung Galaxy S21 Ultra
  • Sony Xperia Pro-I
  • Xiaomi 11T Pro

De iPhone 13 Pro max is voorlopig de nieuwste en beste iPhone. Sommige andere modellen hebben al een opvolger (zoals de Galaxy S22), maar dat is gunstig voor de prijs terwijl verbeteringen bij smartphones tegenwoordig langzaam gaan.

De beste smartphone kiezen – testresultaten

Hieronder volgen eerst de testresultaten, daarna benchmarks en meer informatie over de overeenkomsten en verschillen.


Ontvang gratis informatie over smartphones en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Apple iPhone 13 Pro Max – betrouwbare smartphonecamera

De zwaarste onder de zwaargewichten: de iPhone 13 Pro Max. Met zijn hoekige behuizing ligt de volumineuze Pro Max prettig in de hand. Voor de bediening heeft hij er meestal meer dan één ­nodig. Apple laat nauwelijks ergens zwakke punten zien bij zijn vlaggenschip.

De ­camera is een van de beste smartphone­camera’s. Dankzij de ultra-groothoek met autofocus en macromodus maak je prachtige foto’s met een flinke hoeveelheid detail. Geen enkele andere smartphone krijgt portretten en video’s beter voor elkaar. Waar de iPhone niet de beste camerasmartphone is (bijvoorbeeld bij nacht­fotografie) levert hij constant goede resul­taten met nauwelijks missers. Met de Bionic A15 overtreft Apple de toch al snelle concurrentie bij Android.

Apple iPhone 13 Pro Max review beste telefoon kiezen

De accuduur is onberispelijk, maar de oplaadtijd van bijna twee uur is dat niet. Hij wordt alleen draadloos opge­laden met een maximum van 15 watt met de eigen MagSafe-lader. Hij laadt met maximaal 7,5 watt op een Qi-­lader, hoewel Qi ook opladen tot 15 watt toestaat.

Kiezen voor een recente iOS-smartphone brengt jarenlange softwareondersteuning met zich mee, maar minder vrijheid dan bij een Android-­tegenhanger. De grootste zwakte van de iPhones blijft de pittige prijs, vooral voor de Pro-modellen. Kleiner en goedkoper zijn de iPhone-­modellen zonder Pro, die worden geleverd zonder telelens en met een 60Hz-display. Iedereen die ooit een smartphone met 120 Hz heeft gebruikt, zal dit verschil duidelijk merken.

Plus-/minpunten

+ goede camera
+lange support
hoge prijs

Bekijk dit product


Google Pixel 6 Pro review – de beste Android telefoon?

De Pixel-smartphones zijn de graad­meters onder de Android-toestellen. Ze bevatten Android zonder extra bloatware en exclusieve functies die alleen beschikbaar zijn bij de Pixel. Voor de zesde editie van de Pixel-smartphones wil Google beveiligingspatches leveren voor vijf jaar en functie-upgrades voor drie jaar vanaf de marktintroductie.

Google Pixel 6 Pro review vergelijkende test

Pixel-exclusieve mogelijkheden worden vooral geboden door de camerasoftware: die vervaagt de achtergrond, brengt bewuste bewegingsonscherpte aan bij het onderwerp, ondersteunt spectaculaire lange belichtingstijden of retoucheert ongewenste objecten of personen uit foto’s. Dat alles werkt zo goed dat het al snel een gewilde gim­mick wordt. De software loopt echter regel­matig tegen zijn grenzen aan, vooral als het gaat om bewegingsonscherpte, en er werden enkele fouten gemaakt bij het berekenen van de kunstmatige onscherpte van de achtergrond bij portretopnamen.

Voor de Pixel 6-serie gebruikt Google voor het eerst een (deels) zelfontwikkelde chip, die vermoedelijk een aangepaste versie is van de Samsung Exynos 2100. De Google Tensor-chip is concurrerend in de hogere klasse en Google heeft ook de accuduur verbeterd. Alleen ­onder belasting hebben de Pixel-smartphones de neiging om meer accuduur te verliezen dan de meeste concurrenten.

Wie kiest voor de Pixel 6 zonder Pro krijgt een kleinere smartphone (6,4 inch beeldscherm met 90 Hz in plaats van 6,7 inch met 120 Hz) zonder telelens. Jammer is dat Google de Pixel niet officieel hier aanbiedt, waardoor de prijs hoger ligt of je hem bijvoorbeeld in Duitsland moet halen.

Plus-/minpunten

+ lange support
+ toffe camerafeatures
middelmatige accuduur

Bekijk dit product


OnePlus 9 Pro – fijne ultragroothoek en software

OnePlus heeft net als Samsung last gehad van het chiptekort. Er is geen 9T verschenen. Maar de T-update was vaak toch maar een weinig spannende heruitgave. De OnePlus 9 Pro zet een totaal­pakket neer met bijna geen zwakke punten. Allereerst heeft OnePlus een inhaalslag gemaakt op het gebied van de camera, en de concurrentie in sommige gevallen zelfs ingehaald. De ultra-­groothoek is een van de beste in een smartphone omdat hij een spectacu­laire beeldhoek combineert met een behoorlijke beeldkwaliteit.

OnePlus 9 Pro smartphone test

De hoofdcamera is ook overtuigend, hoewel we vinden dat hij foto’s maakt die een beetje te warm zijn. Dat kan worden verholpen met een van de filters die rechtstreeks in de camera-app zijn opgeslagen. Op het gebied van nacht- en sterrenfotografie moet de OnePlus in de ranglijst plaatsnemen achter de beste in zijn klasse, de Pixel 6 Pro, maar kan hij die in de schemering in ieder geval bijbenen. Er zijn ook betere telelenzen in het testveld.

Een zeer goede accuduur en snelle oplaadtijden, een geweldige 120Hz-oledscherm, vier jaar updates en een opgeruimde Android met bijna geen bloatware maken het verder goede plaatje af. Aan het schone besturingssysteem zou echter spoedig een einde kunnen komen. Vanaf de volgende generatie wil Oppo zijn kakel­bonte ColorOS laten samensmelten met OnePlus eigen Oxygen OS. OnePlus moest de Android 12-update intrekken en herzien na tal van fouten.

Plus-/minpunten

+ goede accuduur
+ goede ultrabreedhoekcamera
middelmatige telelens

Bekijk dit product


Samsung Galaxy S21 Ultra – goede updates en stylus-ondersteuning

In het interne duel tegen de Note-serie kwam de Samsung Galaxy S21 Ultra als beste uit de bus. De S21 Ultra heeft een cruciale eigenschap afgekeken van de Note: het toestel kan met een (optionele) stylus worden bediend. Geen enkel ­ander apparaat in deze test kan dat. Samsung heeft aangekondigd dat er geen nieuwe Note komt, de S22 Ultra met ingebouwd opbergvakje voor de stylus vervangt die.

Galaxy S21 Ultra beste camerasmartphone?

In tegenstelling tot de Note-smartphones en S22 Ultra heeft de S21 Ultra geen opbergplek voor de stylus, maar er zijn hoesjes met een opbergvakje. Met Samsungs desktopmodus DeX wordt de S21 zoals een pc aangesloten op een moni­tor en invoerapparaten.

De viervoudige camera, bestaande uit een groothoek-hoofdcamera, ultragroothoekcamera en twee telelenzen, maakt spectaculaire foto’s die er vooral op het smartphonescherm goed uitzien. Maar bij afdrukken op groot formaat of bekeken op een grote monitor verliezen ze hun aantrekkingskracht door over­dreven contrasten en scherpte-arte­facten. Toch is de 10 keer vergrotende tele­lens gewoon leuk.

De updatebelofte van Samsung is een van de betere in de Android-wereld. Vooral als het gaat om maandelijkse beveiligingspatches is Samsung er snel bij met zijn topsmartphones. Het feit dat de fabrikant gebruikers aan Samsung-­diensten probeert te binden met een hoop bloatware, waarvan je een deel niet kan verwijderen, is al jaren een doorn in het oog.

Plus-/minpunten

+ stylus-compatibel
+ bruikbare desktop-modus
veel bloatware

Bekijk dit product


Xiaomi 11T Pro – supersnel laden, met nadelen

Geen enkele andere smartphone in het testveld laadt sneller op: de Xiaomi 11T Pro wordt geleverd met een grote 120W-adapter die hem in zeven minuten voor de helft oplaadt. Bij matig gebruik kan dat genoeg zijn voor een dag. Een volledige lading duurde in de test slechts 18 minuten. De 120W-laadstroom laadt twee 2500mAh-accucellen parallel op. ­Xiaomi claimt dat de batterij na 800 keer opladen nog steeds 80 procent capaciteit haalt, maar de fabrikant presenteert geen onafhankelijke tests. Het apparaat kan niet draadloos worden opge­laden.

Xiaomi 11T Pro topmodel smartphone test

Voor de rest volgt Xiaomi het recept van high-end met compromissen: het 120Hz-oledscherm is mooi, de full hd-­resolutie is nog oké – maar met USB 2.0 en slechts matige bescherming tegen water en stof (IP52), blijft de 11T Pro achter in de hogere klasse. De voorgeïnstalleerde bloatware, die slechts gedeeltelijk kan worden verwijderd, is vervelend.

De camera is een van de slechtste in deze test. Bij daglicht kan de hoofd­camera dat nog enigszins verhullen, maar bij schemering worden de foto’s wazig, en zelfs de nachtmodus biedt weinig soelaas. Naast de groothoek-hoofdcamera en de ultragroothoek heeft de 11T ook een telemacrocamera met een brandpuntsafstand van 50 millimeter. Daarmee kun je alleen macro-opnamen maken. Als je de dubbele zoom selecteert, schakelt de software altijd over naar de hoofdcamera bij digitale zoom. De videomogelijkheden van de Xiaomi-­smartphone waren erg overtuigend.

Plus-/minpunten

+ zeer rappe laadsnelheid
middelmatige camera
veel bloatware

Bekijk dit product


Meer testresultaten voor zelf de beste telefoon kiezen

We hebben ook de Asus Zenfone 8, Realme GT 5G en Sony Xperia Pro-I getest. Meer testresultaten vind je in de rest van deze review, in onderstaande tabellen en in c’t 5 / 2022.

High-end smartphones – prestaties en accuduur

In onderstaande tabel kun je de geteste modellen smartphone vergelijken op accuduur en prestaties. Ook de snelheid van het opladen van de telefoon (tot de helft of helemaal vol) vind je in de tabel.

smartphone test beste telefoon benchmarks prestaties en accuduur

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Apple iPhone versus 7 top Android-telefoons – testresultaten en gegevens

Klik op de onderstaande tabel voor een complete vergroting (in pdf-formaat).

download tabel van test beste telefoon iPhone 13 en Android top modellen

De beste telefoon kiezen – extra informatie

Welke telefoon je kiest kan ook afhangen van of je al Android of iPhone gebruikt. Zowel Google, Apple als andere telefoonfabrikanten zoals Samsung bieden echter hulp en apps voor overstappen:

Een van de weinige dingen die echt niet zijn over te zetten tussen Android en iPhone zijn gekochte apps. Dat kan wel tussen verschillende merken Android-telefoons, zoals een Sony-smartphone en een Samsung-smartphone, als je de apps in de standaard Google Play store hebt gekocht.

Welke smartphone is de beste voor je?

De beste technologie verpakt in een fraai jasje: de luxe smartphones zien er goed uit, van binnen en van ­buiten. En in tegenstelling tot eerdere jaren hoef je niet eens per se enorme bedragen neer te leggen om jezelf te trakteren op een van de beste smartphones met alle toeters en bellen die je je maar kunt wensen.

Er is echter een kleine kloof tussen prijsbrekers als de Realme GT en Xiaomi 11T Pro en de viercijferig geprijsde ­iPhones, Sony en Samsungs, vooral op het gebied van camera’s.

Als je op bepaalde punten kleine concessies doet, valt er flink te besparen. Ze hebben allemaal een prachtig beeldscherm, goede prestaties, veel ge­heugen en behoorlijk krachtige accu’s.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 58, van Robin Brand, Steffen Herget en Alieke van Sommeren)

Lees uitgebreidere reviews op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
oldwizzy
Lezer
oldwizzy

De vraag had eerder moeten zijn, WAT is de beste Smartphone voor je Privacy.
Bij al dezen >> geen van allen, welke dan?
Linux Smartphone’s met F-droid, totaal geen tracking aanwezig, totaal de-Googled software.
Als je om je priveleven geeft, gebruik je dit en geen Google rommel.