Vier leden van de c’t testpanel kregen op c’t-live 2022 een Asus-laptop ter review mee. Er werd twee keer een Asus Zenbook Pro 14 Duo uitgedeeld en twee keer een Asus Vivobook Pro 16X OLED. De testers mochten een aantal weken de laptops aan de tand voelen en hebben hun ervaringen met ons gedeeld.
Beide Asus-laptops zijn voorzien van oledschermen en een modern aanbod aan aansluitingen. De Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED is een 14”-laptop met twee schermen (14,5” en 12,7”), en de Vivobook Pro 16X OLED is een 16”-werkpaard met 4K UHD-resolutie. Beide laptops zijn bedoeld voor content creators en andere creatievelingen.
c’t testpanel 2022: eerste indrukken van de twee Asus laptops
Zodra de laptops in de handen van de testers waren beland, was de eerste opmerking dat de laptops stevig en netjes in elkaar zaten: geen rammelende onderdelen, alles voelde degelijk aan en beide laptops zagen er netjes afgewerkt uit met een rustig (zakelijk) design. Bij de Pro 14 Duo was er de angst voor wat gewiebel en gekraak omdat er een tweede scherm in de behuizing opgeborgen zit, maar de metalen scharnieren houden alles stevig op z’n plek. Let wel op dat er geen kabel (voedingskabel bijvoorbeeld) zich tussen de ontstane opening wurmt. Het gewicht blijft prettig laag ondanks het extra scherm en de scharnieren.
De Vivobook Pro 16X OLED voelt licht en plat ondanks zijn formaat en is ook prima voor langdurig comfortabel op schoot gebruiken, ook bij meer dan alleen lichte taken. Asus levert geen massa aan overbodige rommel (bloatware) mee, alleen McAfee antivirus en de als handig ervaren MyAsus-app (verderop meer daarover) die vooral voor het aanpassen van display-instellingen werd ingezet. Beide laptops worden ook voorzien van een aantal extra’s in de doos.
c’t testpanel 2022: OLED-displays
Alle testers waren bijzonder te spreken over de schermen van de laptops: oled zorgt voor diep zwart en levendige kleuren. Voor beeldbewerking is het Pantone validated zijn een dikke plus. Maar voor een casual filmpje kijken spatten de kleuren ook van het scherm.
Asus Zenbook Pro 14 Duo review
De Pro 14 Duo heeft een 14,5”-oled-scherm als main scherm met een resolutie van 2880 bij 1800 pixels (2,8K), 16:10-beeldverhouding en een 0,2 ms responstijd. Het tweede 12,7”-scherm heeft ScreenPad Plus als aanduiding gekregen. Het bevat een ips-panel met een resolutie van 2880 bij 864 pixels, 32:10- beeldverhouding en is mat in plaats van glanzend zoals bij het main scherm. Het tweede scherm is letterlijk als tweede scherm bruikbaar, maar ook als touchpad.
Het tweede scherm klapt aan de achterkant omhoog voor een goede afleesbaarheid, maar die ruimte onder het scherm is ook meteen een handige manier om wat warmte kwijt te raken. Toch werd de Pro 14 Duo af en toe wat luid qua fangeluid voor de koeling als hij flink aan het werk moest.
Beide schermen verversen met 120 Hz en zijn een touchscreen, wat als voordeel werd gezien omdat vooral op schoot bij gebrek aan een muis er snel even een tik op een van de schermen gegeven kon worden in plaats van geschuif met je vingers over een touchpad, Bij het achter een bureau zitten is de stylus een prettige manier van input, vooral bij tekenwerk. Door de twee schermen behoud je veel meer het overzicht tijdens je werkzaamheden. Dankzij 120 Hz en een 3050 Ti is de Zenbook ook prima voor een potje niet al te veeleisend gamen.
Het is bij de Pro 14 Duo OLED wel even wennen dat het toetsenbord wat lager op de behuizing gepositioneerd zit, en ook wat meer aan de linkerkant. Je polsen hebben geen plek op de behuizing om op te liggen, waardoor je al snel neigt naar het aansluiten van een extern toetsenbord of de laptop iets verder van je af plaatst op je bureau. De aanslag en travel van het ingebouwde toetsenbord beviel prima. Het toetsenbord bevat geen cijferblok, de rechterkant van de behuizing onder het tweede scherm is gereserveerd voor het touchpad, wat echter ook als touch-cijferblok kan dienen. De Cinebench-score van de Zenbook kwam uit op een zeer goede 13070 in de multcore-test. Ook erg handig: de 1080p-webcam biedt Windows Hello-ondersteuning.
Asus Vivobook Pro 16X Duo review
Bij de Vivobook Pro 16X OLED is het 16:10-scherm 16 inch groot met een resolutie van 3840 bij 2400 pixels en 60 Hz als refreshrate (0,2 ms responstijd). De ingebouwde vingerafdrukscanner in de powerknop beviel onze testers direct als een handige en veilige manier van ontgrendelen. De Asus DialPad-functie (een softwarematige versie van de Asus Dial fysieke bedieningsknop, gesimuleerd via het touchpad) is in bepaalde software een enorme productiviteitsbooster.
Het toetsenbord van de Vivobook bevat een numeriek deel wat bij laptops nog wel eens wordt weggelaten om ruimtetechnische redenen. Er is plek gemaakt door het gehele toetsenbord een beetje in elkaar te drukken qua formaat. De toetsen zijn wel een tikje glad, maar de aanslag en travel zijn in orde. De achtergrondverlichting werd als minpunt aangekaart: bij normale verlichting van buitenaf waren de donkere toetsenopdrukken beter afleesbaar op de zilvergrijze toetsen dan als de toetsverlichting werd ingeschakeld.
De touchpad van de Vivobook klikte bovenaan wat zwaar, maar verder naar onder werkte hij prettig en soepel. Bij normaal of redelijk gebruik van de laptop houdt de koeling zich koest. Als de laptop echt op zijn staart wordt getrapt is de koeling hoorbaar, maar met de ventilatiesleuven aan de achterkant heb je minimale geluidshinder.
c’t testpanel 2022: de audio van de twee Asus laptops
Bij beide laptops kreeg de audio een goede score: alhoewel de speakers waarschijnlijk niet enorm veel gebruikt zullen worden, is het toch prettig dat er iets comfortabels met nette details uit komt en geen blikkerige geluidsstroom zonder enige bas.
c’t testpanel 2022: de accu van de twee Asus laptops
Gezien de krachtige hardware zijn het laptops die vooral aangesloten op het lichtnet hun taken uitvoeren. De testers hebben geen specifieke accuduur-tests gedraaid om die reden. De Zenbook met twee schermen werkt zich uiteraard wat sneller door de accuvoorraad heen, maar de kans dat je hem met beide schermen ingeschakeld langere tijd op schoot gebruikt is niet groot.
c’t testpanel 2022: de aansluitingen & wireless van de twee Asus laptops
De Zenbook Pro 14 Duo bevat 2 stuks Thunderbolt 4-poorten, HDMI 2.1-aansluiting (achterop), een USB 3.2 Gen 2 Type A-poort, 3,5mm-audiojack (combojack) en een microSD-kaartlezer (achterop). Ook de powerplug steek je uit de weg aan de achterkant in de laptop. De aansluitingen zijn veelzijdig en handig gepositioneerd. De draadloze connectiviteit bestaat uit Wi-Fi 6E en Bluetooth 5. Als je nog bedrade randapparatuur gebruikt en geen dock, kom je mogelijk een usb-poort (type A) te kort, maar gezien de populariteit van draadloze muizen zal het voor de meeste gebruikers geen issue zijn.
De Vivobook Pro 16X heeft een USB 3.2 Gen1 Type A-poort, twee stuks US 2.0 Type A-poorten, een Thunderbolt 4-poort, HDMI 1.4-aansluiting, 3,5mm-audiojack (combojack) en een microSD-kaartlezer. Deze laptop bevat Wi-Fi 6 en Bluetooth 5 voor de draadloze connecties. De testers gaven aan geen aansluitingen te missen, ook als de laptop onderweg en zonder dock wordt gebruikt.
c’t testpanel 2022: de extra’s en wat anders
De MyAsus-app werd als een handig extraatje gezien. De instellingen die de app biedt zijn een welkome aanvulling op de standaard instellingen in Windows. Ook de uitleg van de instellingen is helder en duidelijk en de app zit overzichtelijk in elkaar en toont nuttige informatie.
Een van de Vivobooks werd voorzien van een verse installatie van Linux Mint. De enige opmerking daarbij was dat na installatie er geen geluid uit de laptop kwam, wat met de installatie van Pulseaudio utils in een paar minuten was opgelost. Bij beide laptops worden nuttige extra’s meegeleverd. Bij de Zenbook krijg je er een sleeve, stand en stylus (oplaadbaar via USB-C) bij, bij de Vivobook krijg je een sleeve en bedrade muis in de doos erbij gestopt.
c’t testpanel 2022 conclusie over de twee Asus laptops
De overall bouwkwaliteit en snelheid van de laptops kregen een zeer goed als score. 16:10 als beeldverhouding wordt populairder en zorgt voor extra werkruimte. De Zenbook Pro 14 Duo heeft extra bedieningsgemak door het tweede scherm en dat beide schermen touchscreens zijn. Vooral bij muziek bewerken of video’s editen, maar ook tekenwerk is dat een zeer praktische toevoeging. Voor het fijnere aanraakwerk is er de stylus. De Duo had soms een wat luidruchtige koeling als hij flink aan het werk moest en je polsen hebben geen plek op de behuizing, waardoor je hem al snel op een tafel parkeert voor gebruik.
De Vivobook Pro 16X OLED in de zilveren variant had weinig profijt van de toetsenbordverlichting. Die maakte het aflezen van de toetsen eerder minder goed dan beter. Het grote 4K-oledscherm zorgt voor veel werkruimte en overzicht. De webcam is slechts 720p en ondersteunt geen Windows Hello, maar voor veilig en snel inloggen is er de vingerafdrukscanner in de powerknop. Ondanks zijn grotere formaat is hij ook comfortabel voor op schoot voor langere tijd.
Tot slot
Tot slot willen we graag de testpanelleden Jeffrey, Martin, Michel en Rens graag bedanken voor hun inzet!