Buffalo TeraStation NAS voor snelle LAN’s

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

    Inleiding

    De TeraStation TS3220DN en TS6400DN NAS-apparaten van Buffalo moeten dankzij een NBase-T-interface gegevens snel over het netwerk kunnen sturen. Bovendien kun je de apparaten uit de 6400-serie inrichten als Ubuntu-server.

    Het credo van Buffalo luidt naar alle waarschijnlijk: opslag zonder fratsen. Uitbreidingen zoals een mail-, SQL- of cloud-server zitten er bij de TeraStations niet in. Daarmee zijn deze NAS- apparaten ook eerder interessant voor gebruikers die geen interesse hebben om allerlei servertoepassingen op hun NAS te draaien, maar op zoek zijn naar veel en snelle massaopslag met flexibele aansluitmogelijkheden (Windows shares, AFP, NFS, FTP(S), HTTP(S), rsync, iSCSI).

    Buffalo TeraStation TS3220DN en TS6400DN

    De TS3020 haalt maximaal 2,5 Gbit/s (circa 290 MB/s netto) op een van de twee ethernetpoorten, de TS6400DN komt zelfs op 10 Gbit/s (1100 MB/s) uit. In onze test haalden de apparaten deze snelheden ook bij het lezen van grote bestanden. Bij kleine bestanden was het een ander verhaal en zakte de snelheid met name bij de TS6400DN behoorlijk in.

    Buffalo verkoopt de TeraStations alleen ten dele of volledig voorzien van NAS-schijven van verschillende fabrikanten. Replication (mirroring) en back-ups van de gegevens op de NAS naar andere opslag in een netwerk hoort ook tot de mogelijkheden, mappen kun je met cloud-services synchroniseren (Dropbox, MS Azure en OneDrive, bij de TS3220 ook Amazon S3). Opvallend genoeg ondersteunen de apparaten nog geen IPv6.

    Voorgekauwd

    Aangezien de apparaten kant-en-klaar worden afgeleverd, hoef je niet zo heel veel in te stellen voordat je ze productief in gebruik kunt nemen. De schijven blijven in principe continu draaien. Als de NAS bijvoorbeeld in het weekend stroom moet besparen, kun je een van drie activiteitsintervallen kiezen.

    De controller van de TS6400DN gebruikt ook op stand-by nog 5 watt. De koeling van de NAS-apparaten is weliswaar niet heel luidruchtig, maar toch duidelijk hoorbaar. Maar een NAS als deze zet je waarschijnlijk toch niet op of onder je bureau, maar op een plek waar je niet zo vaak hoeft te zijn, zoals in de gangkast naast de router.

    Buffalo maakt reclame voor het automatisch herstellen van het systeem indien de schijven uitvallen (Duplex System Firmware Boot). Daarmee moet het systeem hersteld kunnen worden zonder dat er een technicus bij geroepen hoeft te worden, wat tijd en kosten bespaart.

    Het apparaat installeert in dat geval het besturingssysteem vanaf een interne opslag (microSD-kaart) opnieuw, wat bij onze test ook werkte.

    Op eigen houtje

    Als je de microSD-kaart uit de NAS haalt, kun je een eigen besturingssysteem installeren zoals bij bepaalde NAS-apparaten van het merk TerraMaster. De VGA-poort aan de achterzijde van de TS6400DN maakt dit stukken makkelijker.

    Wij hebben Ubuntu Server 18.04.3 vanaf een usb-stick geïnstalleerd, wat alleen lukte met de HWE-uitbreiding (hardware enablement stack). De ventilatoraansturing en de statusindicatie op het lcd-scherm werkten daarna niet meer. Met dezelfde configuratie (RAID 6, BTRFS-bestandssysteem) haalden we onder Ubuntu hogere snelheden bij kleine en gemiddeld grote bestanden: 48/20 respectievelijk 192/128 MB/s ten opzichte van 5/4 en 35/32 MB/s (schrijven/lezen zonder encryptie). In de overige gevallen waren er weinig verschillen tussen de besturingssystemen.

    Conclusie

    Buffalo maakt met zijn NBase-T-netwerkopslag aantrekkelijke NAS-modellen voor iedereen die vaak met grote bestanden in de weer is, zoals grote videobestanden. Beheerders die graag experimenteren hebben met de TS6400DN bovendien een compacte basis voor een moderne x86-miniserver.

    Buffalo TeraStation TS3220DN en TS6400DN

    NAS met NBase-T-Ethernet
    FabrikantBuffalo
    Cpu/ramAlpine AL-214/1GB (3220); Atom C3538/8GB (6400)
    Aansluitingen2 × RJ45 (1 × tot 2,5 Gbit/s), 2 × USB 3.0 (3220); 3 × RJ45 (1 × tot 10 Gbit/s), 2 × USB 3.0, VGA (6400)
    Geluid (idle)1,3 sone (3220); 1,2 sone (6400)
    Verbruik (idle)18,7 watt (3220); 36,9 watt (6400)
    Prijs€675 (TS3220DN); € 1415 (TS6400DN)

     

     

    Meer reviews lees je in c’t 12/2024

    Meer over

    NAS

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    Logitech MX Creative Console review: prima tweedelige macro-console

    De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

    TP-Link Deco BE65 review: meshset mét Wi-Fi 7 én 6Ghz-band

    Meshsets met Wi-Fi 7-ondersteuning zijn nog duur, maar TP-Link komt nu met de Deco BE65. Dat is de kleinere broer van de BE85, maar doet daar zeker ni...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er