Bresser CO2-meter met datalogger review: meer dan alleen meten

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Er is veel te doen over CO2, maar hoe zit het daarmee eigenlijk binnenshuis of op kantoor? In deze review werpen we blik op de Bresser CO2-meter met datalogger die de noodzaak van ventileren letterlijk zichtbaar maakt.

  Bresser CO2-meter met datalogger review

  Het belang van het binnenklimaat

  Met alle aandacht die momenteel uitgaat naar CO2-uitstoot in de buitenlucht, blijft het binnenklimaat in huizen en kantoren vaak onderbelicht. Toch overschrijdt de CO2-waarde binnenshuis vaak de gezonde grens van 1200 ppm (parts per million). Dit kan leiden tot een middagdip op kantoor en bij langdurige blootstelling zelfs hoofdpijn en irritaties veroorzaken.

  Scholen moeten al bij 1000 ppm maatregelen nemen, en sinds 2022 is het in Nederland zelfs verplicht om in klaslokalen een CO2-meter te hebben.

  Bressers CO2-Meter: meer dan alleen meten

  Met de Bressers CO2-meter met datalogger (type 7004040) kun je niet alleen de CO2-waarde meten, maar ook de temperatuur en luchtvochtigheid. Het apparaat heeft een goed afleesbaar rond display, zes kleine druktoetsen aan de achterkant, en een micro-usb-poort voor opladen en/of koppelen aan een Windows-pc.

  Flexibiliteit en nauwkeurigheid

  Dankzij de ingebouwde accu kun je het apparaat overal plaatsen met de bijgeleverde steun. De gegevens worden realtime getoond (met een reactietijd van 1 seconde), maar je kunt ook een opnamestand activeren om met instelbare tussenpozen (van 1 seconde tot 24 uur) metingen in het interne geheugen te bewaren.

  Software en uitleesmogelijkheden

  Door het apparaat via een usb-kabel met de pc te verbinden, kun je de gegevens uitlezen en verwerken met de bijbehorende software. Via de software kun je onder andere de interne klok instellen, opnameparameters aanpassen, grafieken genereren en de data exporteren als Excel- of tekstbestand. De (Engelstalige) Windows-software oogt wat ouderwets, maar alle functies werken naar behoren.

  Handige functionaliteiten

  De knoppen aan de achterkant kun je gebruiken voor in-/uitschakelen, het activeren van een CO2-alarm, starten of stoppen van een opname met de huidige opnameparameters, en meer. Bij overschrijding van een alarmwaarde klinkt een niet al te luide pieptoon, die je met een druk op de knop kunt uitschakelen. Omdat het apparaat vooraf te programmeren en oplaadbaar is, kun je het overal plaatsen voor realtime metingen en/of meetgegevens vastleggen en later uitlezen. De accu hield het bij ons meer dan een dag vol.

  Een CO2 monitor kan waarschuwen bij te veel CO2 dat je moet ventileren

  Conclusie Bresser CO2-meter met datalogger review

  We waren enigszins geschrokken van de metingen in ons thuiskantoor en in een kleine vergaderkamer bij onze uitgever. Een CO2-meter kan helpen om dergelijke hoge waarden te detecteren en maatregelen te nemen, zoals verbeterde ventilatie. Afgezien van eventuele aanbiedingen is dit model wel prijzig en kan een goedkopere versie zonder pc-koppeling voldoen als je realtime je omgeving wilt monitoren.

  Bresser CO2-meter met datalogger review: plus- en minpunten

  +Gebruiksgemak en logfunctie
  + Mobiel inzetbaar
  Prijzig

  Bresser CO2-meter met datalogger specificaties

  FabrikantBresser

  Bereik / nauwkeurigheid (CO2)

  0 – 9999 ppm / ± 70 ppm of ± 3% meetwaarde (0 – 5000 ppm)

  Inzetbereik

  0 – 50 ºC, tot 85% luchtvochtigheid

  Datageheugen

  12700 metingen

  Afmetingen

  107 × 107 × 33 mm

  Gewicht

   207 gram

  Shoplink en prijsBresser, circa 50 euro (tijdelijke aanbieding)

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  CO2

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er