Beyerdynamic M 70/90 Pro X – review

Redactie
0

Beyerdynamics microfoons M 70 Pro X en M 90 Pro X lijken op elkaar, maar zijn door de gebruikte technologie geschikt voor heel andere situaties. Wij van c’t zullen de overeenkomsten en verschillen van de twee modellen in deze Beyerdynamic M Pro X review kenbaar maken.

 

Beyerdynamic M 70/90 Pro X - review

 

Overeenkomsten

Iets wat in ieder geval beide modellen hebben is dat sluit je ze via XLR-kabels aansluit op een microfooningang. Ook bieden beide modellen professionele, ruisarme opnames. Qua design hebben de twee modellen ook wel wat van elkaar weg.


Ontvang gratis informatie en tips over (gaming) microfoons, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Verschillen

De M 70 Pro X  heeft geen 48V-fantoomspanning nodig, in tegenstelling tot de M 90 Pro X met zijn condensatormicrofoon. Bij de M 70 Pro X spreek je van bovenaf in, waarbij vanwege het sterke nabijheidse­ffect minstens twee centimeter afstand tussen de microfoon en je mond moet zijn. Bij de M 90 moet je van opzij spreken of zingen en is dat e­ffect veel kleiner. De demping van de meegeleverde shockmounts was bij de test beperkt, dus het aanraken van het statief tijdens het opnemen beter vermijden. De M 90 heeft dankzij de hogere gevoeligheid en de benodigde fantoomspanning voldoende aan een versterking van circa 34 dB. Bij de M 70 is voor een even luid signaal een hogere versterking van 56 dB nodig. Duurdere audio-interfaces met meer ruis arme voorversterkers zijn voor die microfoon aanbevolen.

Conclusie

Aan de hand van deze Beyerdynamic M Pro X review kunnen wij vooropstellen dat beide modellen professionele, ruisarme opnames bieden. Vanwege de karakteristiek en het sterke nabijheidse­ffect leent de M 70 Pro X zich voor spraakopnames in akoestisch niet behandelde ruimtes, als sprekers weinig sissen. De meer evenwichtige M 90 Pro X versterkt het hoge midden voor zang. Denk je na het lezen van deze review dat deze microfoon niet bij jouw wensen past omdat je eigenlijk op zoek was naar bijvoorbeeld een microfoon voor (video)bellen? Misschien is dan de Trust GXT 258 Fyru interessant voor jou.

Beyerdynamic M 70/90 Pro X – review – plus- en minpunten

+ aantal accessoires
+ ruisarme opnames mogelijk
eisen audio-interface (M 70)

Beyerdynamic M 70/90 Pro X specificaties

FabrikantBeyerdynamic, M 70 Pro X, M 90 Pro X
frequentiebereik25-18000 Hz (M 70) / 20-20000 Hz (M 90)
aansluitingenXLR-microfoonuitgang
meegeleverdmicrofoon, etui, shockmount, popfilter met zwanenhals
Shoplink en prijsBeyerdynamic, M70 Pro X circa 250 euro, M 90 Pro X  circa 300 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 04, 2022, pagina 26.)

Lees meer over (gaming) microfoons en headsets in c't 05/2024

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er