BenQ GV1 beamer & bluetooth-luidspreker

Alieke van Sommeren
0

De GV1 van BenQ is niet alleen een slimme mobiele beamer, het is ook een krachtige bluetooth-luidspreker. Dankzij de ingebouwde accu is het apparaat ook zonder een stopcontact te gebruiken.

Deze combinatie van functies met accu klinkt goed, maar je moet dan wel wat minpunten op de koop toenemen.  De elegante mobiele beamer GV1 gebruikt een minuscule DLP-chip met 854 × 480 pixels. De projectorlens zit in een scharnierend gedeelte bovenop de luidspreker. Dat kan 15 graden worden gekanteld om het beeld verticaal te verstellen.

De vaste projectieverhouding geeft op 1,3 meter afstand een beeld van 1 meter breed. Dat kan iets variëren, omdat de automatische trapeziumcorrectie het beeld bij erg schuine projectie automatisch in elkaar schuift, zodat je rechte randen houdt. Je moet het beeld echter niet te groot maken, want dan wordt het erg korrelig.

De GV1 is met 140 lumen niet lichtsterk en ruist duidelijk. Gebruik je hem op de accu, dan wordt de projectie zichtbaar donkerder, maar het ruisen wordt niet minder. De accu houdt het bij videoweergave zo’n drieënhalf uur vol.

Het beamermenu heeft vijf presets, maar die verschillen weinig. In de bioscoopmodus zijn de kleuren het natuurlijkst. Het apparaat heeft alleen USB-C en een aansluiting voor de bijgeleverde netadapter. DisplayPort-signalen via USB-C werkte verder prima. Tips voor het aansluiten van een beamer zijn bij dit mobiele apparaat met ingebouwde speaker misschien niet zo hard nodig.

Op een notebook aangesloten verschijnt de beamer met een aanbevolen resolutie van 1024 × 768 pixels (4:3), terwijl de DLP-chip breedbeeld biedt. De projector zet alle resoluties boven de WVGA-resolutie echter om, zodat de verhoudingen kloppen.

Benq GV1

De Android-beamer moet in hetzelfde wifinetwerk zijn aan te sturen via Cast (Android), Airplay (iOS) en WiDi (pc). Dat werkte bij het testen niet, we konden alleen het smartphonebeeld spiegelen. In plaats daarvan hebben we de bijbehorende app van de GV1 gebruikt: die heeft via wifi toegang tot een alternatieve store met apps voor andere meer Netflix en YouTube.

Afgezien van de videoweergave boden de apps geen instelmogelijkheden. Navigeren in Netflix was sowieso lastig omdat het menu soms niet reageert en je dan niet alle opties kunt benutten. Daardoor konden we de zoekoptie niet gebruiken. Ook jammer was dat de YouTube-app na een uitstapje in het beamermenu alle eerdere zoekresultaten kwijt was.

Door te tikken op de bovenkant tover je de GV1 om in een verbazingwekkend goed klinkende bluetooth-luidspreker. Het storende ruisen stopt dan ook meteen. Zonder de energievretende projectie houdt de accu het veel langer vol. Je krijgt er een tasje bij om het apparaat tegen krassen te beschermen.

projectieDLP, 854 × 480 pixels (16:9) vaste projectieverhouding (1,3x)
afmetingen8 x 8 x 16 cm, 700 gram
uitrustingaccu, 5W-luidspreker, USB-C, wifi (2,4/5 GHz), Bluetooth 4.0
lamplevensduur circa 2 jaar
prijs€ 350

c't magazine 11/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Rescuezilla review: software die misschien je redder in nood kan zijn

Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Bov...

Toshiba MG09 18TB review: lekker vlot met flinke capaciteit

Als je je NAS of server van meer opslag wilt voorzien, is de Toshiba MG09 18 TB wellicht wel wat voor jou. Kom erachter in deze Toshiba MG09 18TB revi...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er