De singleboard Banana Pi R2 lijkt qua naam dan wel op de Raspberry Pi, maar niet wat de mogelijkheiden betreft. De maar liefst vijf netwerkpoorten maken veel toepassingsscenario’s mogelijk.
Gezien de naam van de singleboard minicomputer Banana Pi R2 ligt een vergelijking met een Raspberry Pi voor de hand. Maar afgezien van het feit dat ze beide een quadcore Cortex-processor en een 40-pins GPIO-aansluiting hebben, zijn ze amper vergelijkbaar.
Hardware
Zo telt de Banana Pi R2 maar liefst vier gigabit-LAN-poorten, een gigabit-WAN-poort en beschikt hij over 11ac-wifi. Naast een microSD-kaart kun je ook de 8 GB aan eMMC-flashgeheugen gebruiken om een besturingssysteem te installeren. Daarnaast heeft hij nog twee SATA 2.0-poorten en een dedicated mail 450 MP4-gpu.
Download eerst een image van banana-pi.org. Je kunt kiezen uit Android 6.0, Ubuntu met kernel 4.14 of 4.4, Armbian, CentOS 7, Debian 10, FreeBSD en nog enkele andere, waaronder de gezien het aantal netwerkpoorten interessante OpenWRT 19.07 om de Banana Pi 2 als router te gebruiken.
Na het downloaden en uitpakken van bijvoorbeeld het zipbestand met de Ubuntu-image, zet je die op de microSD-kaart. Bij Windows kan dat bijvoorbeeld met balenaEtcher. Start de Banana Pi R2 dan op.
Als je de image op het eMMC-flashgeheugen wilt zetten, moet je het zipbestand met emmc in de naam op de sd-kaart zetten (of downloaden) en dan met het commando bpi-copy naar dat geheugen kopiëren. Zet de Banana Pi uit en herstart zonder de microSD-kaart.
Om de Banana Pi R2 te kunnen gebruiken heb je wel een voeding van 12V/2A nodig, die je net als de R2 zelf bijvoorbeeld bij Reichelt.nl kunt krijgen.
OpenWRT
Bij het gebruik van OpenWRT om van de Banana Pi R2 een geheel zelf te configureren router te maken, krijgt de WAN-poort via DCHP een ip-adres, terwijl de apparaten die op de LAN-poorten worden aangesloten een ip-adres uit het 192.168.1.x-subnet krijgen.
Dat is binnen OpenWRT natuurlijk weer aan te passen aan je eigen omstandigheden. De Banana Pi is dan niet beperkt tot bekabelde apparaten, maar kan met zijn 11ac-wifi ook draadloze (IoT-)devices in zijn netwerk opnemen.
Om OpenWRT in het eMMC-geheugen te installeren moet je wat meer handelingen verrichten, maar gelukkig heeft banana-pi.org een forum waar een community op actief is die ook de Banana Pi R2 een warm hart toedraagt. Voor alle eventuele problemen is er wel een oplossing of komt die er snel.
Iets meer werk, maar meer mogelijk
Werken met de Banana Pi R2 is niet zo vanzelfsprekend als met een Raspberry Pi, maar als je wat meer mogelijkheden wilt en niet vies bent van wat experimenteerwerk, dan kun je aan de R2 veel plezier beleven.
Pluspunten
+ vijf netwerkpoorten
+ community-ondersteuning
Minpunten
– vergt experimenteren
Banana Pi R2 | |
processor | MediaTek MT7623N quadcore Cortex A7 |
geheugen | 2 GB DDR3 |
opslag | microSD-kaart en 8 GB eMMC-geheugen, 2 × SATA 2.0 |
aansluitingen | 5 × gigabit-ethernet, 2 × USB 3.0, 1 × HDMI (full-hd), 1 × mini-PCIe, 1 × 40-pins GPIO e.a. |
afmetingen | 14,8 × 10,1 cm |
gewicht | 100 gram |
prijs | Bekijk product |
Voorlopig nog wel even wachten tot je aan de slag kunt. Leverbaar vanaf eind mei 2022.
150 euro voor een experimenteel bordje is erg overpriced, Het bordje is ook erg beperkt:
Slechts 2GB geheugen
Geen SATA aansluitingen. Dat verminderd de usecase enorm. daarbij pas over 8 maanden beschikbaar. 50 euro zou een leuke prijs zijn, om bijv een routertje van te maken. Een eenvoudig intelbordje lijkt me in deze prijscatagorie een betere keuze
Geen sata (ik zie er 2), heb je wel het juiste bordje voor je?
https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-R2#Hardware_interface
Basis info:
https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-R2
Overheen gelezen. oops. maar blijft overpriced. Ik had mijn zinnen gezet op een Helios64 boardje om een thuisservertje te maken, maar de stekker is uit dat project getrokken en zoek naar een alternatief. Ik zie dat deze voor 125 euro hier te koop is:
https://www.banggood.com/nl/Banana-Pi-BPI-R2-MT7623N-Quad-core-ARM-Cortex-A7-2G-DDR3-4G-LAN-Ports-1G-WAN-8GB-eMMC-With-WIFI-Bluetooth-Onboard-Single-Board-Computer-Development-Board-Mini-PC-Learning-Board-p-1435407.html
Let op :interne wifi als AP in openwrt is niet zo vanzelfsprekend als hier wordt geschreven. Dat gebruiken wordt goed zoeken en zelf compileren