B550 moederbord review: 4 Ryzen moederborden getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Een B550 moederbord biedt PCI Express 4.0, samen met USB 3.2 en sneller ethernet. Daar is geen duur X570-moederbord voor nodig. Het energieverbruik blijft daarbij bescheiden en behalve Ryzen 3000 ondersteunen ze met een up-to-date BIOS ook Ryzen 5000. We testen 4 modellen.

De B550-chipset maakt PCI Express 4.0 mogelijk op goedkopere moederborden en kan, in tegenstelling tot de high-end X570-chip, passief en geluidloos worden gekoeld.

We hebben vier AM4-moederborden met deze chipset geselecteerd voor de test. De Asrock B550M Steel Legend, Asus TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi), Gigabyte B550I Aorus Pro AX en de MSI MAG B550M Mortar. Ze kosten tussen de 140 en 190 euro.

B550 moederbord review test AMD Ryzen

B550 moederbord overeenkomsten

Met uitzondering van het compacte mini-­ITX-board van Gigabyte, zijn de geteste moederborden van micro-­ATX-formaat en bieden ze plek aan vier DDR4-­geheugenmodules, twee grafische kaarten en twee M.2-ssd’s. Ze bevatten ook hoogwaardige audio-chips en NBase-T-netwerkcontrollers voor 2,5 Gbit/s ethernet. Goedkopere B550-­moederborden bieden meestal minder mogelijkheden.

Met de B550-chipset kunnen alle functies van de Ryzen 3000 eindelijk worden benut. PCI Express 4.0 was tot de introductie van deze chipset voorbehouden aan dure en energieverslindende moederborden met de high-end X570-chipset.

Dubbel zo snel

De B550 zit qua technische specificaties ergens tussen de B450 en de X570. De met de processor verbonden PCIe-lanes voor de grafische kaart en een M.2-ssd werken in PCIe 4.0-modus. Ze zijn dus twee keer zo snel als op de B450-moederborden. Bijvoorbeeld bij een NVMe-ssd met vier lanes stijgt de maximale doorvoersnelheid daardoor van 4 tot 8 GB/s. Dat geldt echter alleen voor de Ryzen 3000 Matisse. De Ryzen 4000G Renoir met geïntegreerde Vega-graphics biedt alleen PCI Express 3.0.

Ssd aansluiten

De B550-chipset zelf is, in tegenstelling tot de X570, nog steeds verbonden met de processor via PCIe 3.0. De tot 10 lanes die de chipset biedt, werken ook in die modus. De voorganger B450 gebruikt nog steeds het verouderde PCI Express 2.0, waardoor ssd’s worden vertraagd tot 2 GB/s in het tweede M.2 slot. Bovendien biedt die een maximum van 8 in plaats van 10 PCIe-lanes.

De PCIe-3.0-x4-verbinding met de processor kan nog steeds als een knelpunt werken, wat we in de praktijk konden waarnemen. We haalden een overdrachtssnelheid van 3,1 GB/s met een NVMe-ssd aangesloten op de chipset. Daarna sloten we ook een snelle USB 3.2 Gen 2-ssd aan, die een snelheid kan halen van ongeveer 1 GB/s. De doorvoersnelheid van de M.2-ssd viel daarbij terug tot 2,1 GB/s. De gecombineerde snelheid van beide ssd’s was slechts 3,2 GB/s.

Corsair MP600 ssd

Een snelle PCIe 4.0 ssd moet je in het juiste slot plaatsen voor de beste snelheid.

Het is dan ook aan te raden om op B550-moederborden een enkele M.2-ssd te plaatsen in het M.2-slot dat zit gekoppeld aan de processor, en niet in het M.2-slot met een lijntje met de chipset. Bij de X570-chipset bestaat dat probleem niet omdat daar alle lanes en de verbinding met de processor in PCIe 4.0 modus werken. De usb-poorten zijn niet gewijzigd ten opzichte van de B450: 2 × USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s), 2 × USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s) en 6 × USB 2.0. De processor levert nog eens vier 10Gbit/s-­poorten.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Oudere processors

Bij de aankondiging van de B550-chipset gaf AMD duidelijk aan dat alleen processors met een Zen 2 of Zen 3 architectuur op de moederborden zouden draaien. In onze test bleek echter ook een Ryzen 3000G Picasso combinatieprocessorsmet Vega-graphics te werken met de oudere Zen+-architectuur, die ook in de Ryzen 2000 Pinnacle Ridge zonder gpu was gebruikt. Meer hierover lees je in c’t magazine 12/2020.

BIOS update zonder cpu

De lange levensduur van de AM4-socket is zowel een zegen als een probleem in sommige situaties. Hoewel de processors fysiek passen, hangt het af van de firmware of ze daadwerkelijk werken. Moederborden worden soms langere tijd opgeslagen bij (tussen)dealers en hebben dan misschien BIOS-versies die maanden oud zijn. Als je zo’n moederbord koopt samen met een processor van een nieuw uitgebrachte cpu-generatie, zal het systeem niet starten.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je het moederbord met een Ryzen 5000 cpu wilt combineren, maar het BIOS niet up-to-date is. Om een bijgewerkt BIOS te flashen heb je even een oudere ondersteunde AM4-processor nodig. Om dat probleem te verhelpen hebben Asus, Gigabyte en MSI de geteste B550-moederborden uitgerust met een BIOS-flashback-functie. De firmware kan daarmee ook zonder processor en RAM worden geüpdatet, het moederbord hoeft daarvoor alleen maar op de voeding te worden aangesloten.

Het BIOS-bestand wordt gekopieerd naar een FAT32-geformatteerde usb-stick en aangesloten op een speciaal gemarkeerde poort op het I/O-panel. Het updateproces wordt dan gestart door op een naastgelegen knop te drukken. De Asrock B550M Steel Legend mist die praktische functie helaas. Die komt ook van pas als een update vanuit het BIOS of onder Windows mislukt is.

BIOS flashback IO shield

BIOS-updates zonder cpu zijn soms mogelijk via een specifieke usb-poort en knop achterop.

Energieverbruik moederbord

Voor de test hebben we de B550-moederborden uitgerust met de 12-core Ryzen 9 3900XT (105 watt TDP), 16 GB DDR4-3200, een SATA-6G-ssd en een GeForce GT 1030 grafische kaart. Die laatste verhoogt het energieverbruik van het hele systeem met ongeveer 8 watt ten opzichte van een cpu met geïntegreerde graphics.

In tegenstelling tot de meeste Intel-moederborden houden alle modellen voor het AM4-platform zich aan de power-limits van AMD. Ryzen-processors met een Thermal Design Power van 65 watt mogen echter tot 88 watt continu verbruiken. Die waarde, ook wel bekend als Package Power Tracking (PPT), is 128 watt voor 95W-cpu’s en maar liefst 142 watt voor processors met 105 watt TDP, zoals de ­Ryzen 9 3900 XT die we gebruiken. Omdat de moederborden voldoen aan de AMD-specificaties, verschilt het energie­verbruik onder volledige cpu-belasting slechts beperkt. Als alleen het Windows-bureaublad wordt getoond liggen ze ook dicht bij elkaar, omdat de uitrusting van de geteste modellen aardig overeenkomt.

Netwerk en drivers

Op alle vier de moederborden zit een Realtek RTL8125-netwerkchip, die tot 2,5 Gbit/s overdraagt via NBase-T. In de praktijk hebben we op alle vier de moederborden een snelheid gemeten van minstens 2,35 Gbit/s, wat overeenkomt met ongeveer 290 MB/s. Als je al een geschikte switch of router gebruikt, zou je eigenlijk ook je netwerkopslag moeten uitrusten met snelle schijven: de gangbare harde schijven kunnen die snelheid niet aan.

We hebben nog wel één punt van kritiek op alle moederborden. De fabrikanten leveren de drivers en extra programma’s nog steeds op dvd mee, hoewel de meeste moderne pc’s geen optische drive meer hebben. Een usb-stick zou praktischer zijn.

Testresultaten B550 moederbord

Asrock B550M Steel Legend

Asrock B550M Steel Legend

De Asrock micro-ATX B550M Steel Legend is gericht op pc-­gamers die nog wat extra’s willen. Hij is uitgerust met 2,5 Gbit/s LAN, zes SATA-­6G-poorten en de hoogwaardige ALC1200 audiochip. Voor de voeding van overgeklokte processors is er naast de 8-polige ATX12-connector nog een 4-polige connector aanwezig.

Het M.2-slot dat met de cpu is verbonden, bevindt zich onder het PEG-slot. Dat kan krap worden bij snelle PCIe-4.0-ssd’s met een hoog koellichaam en dual-­slot grafische kaarten. Het tweede M.2-2280-slot is via slechts twee PCI-3.0-lanes met de B550-chipset verbonden, waardoor de ssd-overdrachtssnelheid in de praktijk beperkt wordt tot 1,7 GB/s. Als die in gebruik is, worden de SATA-­poorten 5 en 6 uitgeschakeld of andersom.

Voor een optionele wifimodule is er een plekje in het vrije M.2-2230-slot. Asrock heeft de juiste gaten voor de antenneaansluitingen al in het I/O-­panel van de B550M Steel Legend geboord. Het I/O-panel is flexibel bevestigd, wat het installeren van het moederbord vergemakkelijkt.

In de soft-off- en de suspend-to-RAM-­modus (S3 en S5) verbruikt het moederbord van Asrockmeer dan twee keer zoveel energie als de andere drie geteste B550-moederborden. De vier blauwe usb-aansluitingen op het I/O-panel delen één usb-5Gbps-poort van de chipset via de hub-chip Asmedia ASM1074.

Asrock B550M Steel Legend aansluitingen achter

Pluspunten

  • 6 SATA-poorten
  • flexibel I/O-panel

Minpunten

  • hoog energieverbruik in S3 en S5

Bekijk dit moederbord

Asus TUF Gaming B550M-Plus (WI-FI)

Asus TUF Gaming  B550M-Plus (WI-FI)

Asus adverteert de TUF Gaming-serie als erg duurzaam. Zo moeten de externe aansluitingen van de TUF Gaming B550M-Plus (WI-FI) beter beschermd zijn tegen corrosie in zilte lucht. Voor het show-effect op lanparty’s zijn RGB-leds in de buurt van de chipset geplaatst om het bord te verlichten.

Als handig extraatje is hij uitgerust met een wifimodule met AX200, de ­Wi-Fi 6-chip van Intel. Op een afstand van 20 meter haalt het moederbord een overdrachtssnelheid van 237 Mbit/s. Dat is een gemiddelde waarde voor Wi-Fi 6 met twee streams. Als er een uitbreidingskaart in de PCIe x1-sleuf is geplaatst, krijgt het onderste PEG-slot slechts twee in plaats van vier PCIe 3.0-lanes van de chipset toebedeeld. Er zijn echter geen beperkingen bij het benutten van de M.2- en SATA-slots.

De Asus TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi) heeft slechts 13 seconden nodig vanaf het moment van inschakelen tot aan het Windows-bureaublad en was daarmee een paar seconden sneller dan de andere B550-moederborden. Bij de test waren er in positieve zin geen opvallende zaken bij de interfacesnelheden en het energieverbruik.

Als je idle een laag geluidsniveau waardeert, moet je bij het bouwen van een systeem met dit board 3-pins casefans vermijden. Die krijgen minstens 8,2 volt bij huidige Asus-moederborden en draaien dus sneller dan nodig is.

Pluspunten

  • boot snel
  • inclusief Wi-Fi 6
  • BIOS-flashback

Bekijk dit moederbord

In c’t magazine 12/2020, onderstaande tabel en de rest van dit artikel vind je meer gegevens en testresultaten.

download tabel Ryzen B550 moederbord review test moederborden AMD

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Linux met extra werk

Behalve met Windows 10 hebben we ook met Ubuntu 20.04 getest. Er waren geen afwijkingen in de snelheden van de interfaces. Het idle-verbruik lag echter 2 tot 4 watt hoger en kon slechts licht worden verbeterd met Powertop-optimalisaties. Een groot knelpunt in het huidige Ubuntu is de ondersteuning van de Realtek-netwerkchip. Die chip is nog niet opgenomen in de Linux kernel van die distributie, daarom moet je de benodigde kernelmodule met de hand compileren en toevoegen. Maar dat heeft als nadeel dat na elke kernel-update de netwerkverbinding niet meer werkt totdat je de module weer gemount hebt.

Daarom heb je bij de B550-moederborden van Asrock en MSI een tweede computer nodig met werkend internet. De Asus TUF Gaming B550MPlus (WI-FI) en Gigabyte B550I Aorus Pro AX hebben nog wifi als alternatief. De AX200 Wi-Fi 6-chip werkte zonder problemen onder Ubuntu 20.04.

Conclusie

De B550-chipset is een succesvolle vervanging voor de iets oudere B450. Vooral NVMe-ssd’s krijgen een veel snellere aansluiting, zonder dat een extra mini­ventilator nodig is voor de koeling. De geteste B550-moederborden zijn misschien niet de goedkoopste, maar bieden wel extra’s zoals sneller ethernet en op de Asus Gigabyte ook Wi-Fi 6. Dat maakt ze geschikt voor een betaalbare allround-pc, zonder dat je concessies hoeft te doen qua functionaliteit.

De moederborden zijn ook geschikt voor een high-­performance gaming-pc met maximaal 16 cpu-cores en een high-end grafische kaart. Bij de test viel alleen de MSI MAG B550M Mortar negatief op door de beperkte ondersteuning voor geheugenmodules.

Als je een goedkoop Ryzen-systeem wilt bouwen, kun je kijken naar geschikte moeder­borden met de goedkopere A520-chipset.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Christian Hirsch en Marco den Teuling, c’t magazine 12/2020, p. 83)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Scythe Mugen 6 review: een van de beste processorkoelers op de markt?

De zesde generatie van de Scythe Mugen processorkoeler houdt processors effectief koel en doet dat fluisterstil. Meer over deze processorkoeler lees j...

Epos Expand 40T review: vergaderen simpeler gemaakt

Voor een videovergadering met een paar mensen achter een laptop is de Expand 40T-conferentiespeaker van Epos even snel aan te sluiten. Iedereen blijft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er