De Asus RT-BE88U, die we in deze review onder de loep nemen, is uitgerust met maar liefst negen netwerkpoorten. Hiervan zijn er vier geschikt voor 2,5 Gbit/s en één zelfs voor 10 Gbit/s. Daarnaast beschikt de router over een SFP+-poort voor nog een extra 10 Gbit/s-aansluiting. Het Wi-Fi 7-netwerk werkt echter niet op de 6GHz-band, wat een snelheidsnadeel is voor deze router die juist is ontworpen voor hoge netwerkprestaties.
Asus RT-BE88U review: Wi-Fi 7 router met negen netwerkpoorten
Design en aansluitingen
De RT-BE88U is qua uiterlijk de opvolger van de Asus RT-AX88U, maar qua innerlijk zeker niet. Naast dat de BE in de naam een indicatie is voor Wi-Fi 7, zitten de opvallendste veranderingen aan de achterkant. Naast de acht netwerkpoorten zit nog een aparte WAN-poort en een SFP+-poort voor nog een apart netwerkmodule.
Van de acht netwerkpoorten zijn er vier van 2,5 Gbit/s, waarbij de eerste als een gewone LAN-poort kan dienen, maar ook als een tweede WAN-poort. De andere vier netwerkpoorten zijn gigabit-ethernet. De snelheid van de eerste WAN-poort is maar liefst 10 Gbit/s, evenals de eventuele extra SFP+-aansluiting. Die 10 Gbit/s-WAN-poort is ook als LAN-poort te gebruiken als de tweede WAN-poort voor de internetverbinding wordt gebruikt.
Configuratie en installatie
Dergelijke snelheden beloven van deze router een centrale spin in een snel netwerk te kunnen maken. Het configureren van de RT-BE88U kan makkelijk via een wizard in de browser of geheel aangepast via de geavanceerde instellingen. De internetverbinding werd bij ons automatisch herkend, maar bij sommige providers moet je later nog wat instellen – zoals bij KPN een dummy-gebruikersnaam en wachtwoord opgeven en bij het menu-item LAN op het tabblad IPTV het ISP-profiel op handmatig zetten en als internet-VID 6 invullen.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Instellen van draadloze netwerken
Naast een wifi-ID en wachtwoord kun je met de wizard meteen ook een draadloos IoT-netwerk instellen. Maak vervolgens een beheerdersnaam en wachtwoord aan, accepteer de privacyverklaring (en vink aan dat je boven de 16 bent ‘ om de gebruikservaring te analyseren’). Daarna is de router online. Je kunt de gegevens voor de internetverbinding altijd nog aanpassen op het tabblad WAN van de webinterface. IPv6 staat standaard uitgeschakeld, maar de firewall is meteen actief.
ASUS Router-app voor eenvoudig beheer
Het instellen van de RT-BE88U kun je overigens ook doen met de app ASUS Router, waarbij je met behulp van de qr-code onderop het apparaat draadloos contact kunt maken. Je hebt dan wel wat minder instellingsmogelijkheden dan met de webinterface.
Webinterface: uitgebreid en veelzijdig
De bekende fifty-shades-of-grey webinterface zit bij Asus traditioneel vol met allerlei opties, zoals een VPN met OpenVPN of WireGuard, het AiMesh-wifisysteem, de mogelijkheden voor (vijf) draadloze gast- en kindernetwerk en een gastenportal, de portforwarding voor online games en het instellen van virtuele netwerken (VLAN’s). We gaan daar hier niet allemaal op in, maar beperken ons tot de nieuwigheden. Met als belangrijkste natuurlijk Wi-Fi 7.
Wi-Fi 7 en de beperkingen van de Asus RT-BE88U
De toevoeging BE7200 Dual Band aan de naam doet echter een minpunt vermoeden: de RT-BE88U gebruikt alleen de 2,4 en 5 GHz, en dus niet de 6GHz-band waar met Wi-Fi 6E en 7 zoveel snelheidswinst valt te halen. De maximale totale draadloze snelheid komt nu op 1376 (2,4 GHz) en 5764 (5 GHz) Mbit/s – samen bijna inderdaad 7200. Voor de 5GHz-band kun je 160 MHz als kanaalbreedte activeren.
Prestaties
Metingen met ntttcp kwamen met netwerkkabelverbindingen op een nette 286 MB/s, oftewel bijna 2300 Mbit/s – het maximaal haalbare binnen ons 2,5 Gbit/s-testnetwerk.
Windows 11 heeft tot release 24H2 nog geen fatsoenlijke ondersteuning voor Wi-Fi 7, maar met een prelease van Windows 11 24H2 kwamen we met een Intel BE202/160MHz-wifimodule op een Asus ROG Strix Z790-E II met ntttcp op een wat tegenvallende 26 MB/s (200 Mbit/s) voor de 2,4GHz- en 190 MB/s (1500 Mbit/s) voor de 5GHz-band.
Een extra meting met een Asus PCE-BE92BT PCIe-insteekkaart met een BE200/320MHz-module bevestigde die resultaten met respectievelijk 25 MB/s en 223 MB/s. Met een AX210-module op een Gigabyte B550-moederbord haalden we met Wi-Fi 6 vergelijkbare snelheden – daar lijkt Wi-Fi 7 op deze router weinig aan toe te voegen.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Gebrek aan activiteits- of statusleds
Deze RT-BE88U van Asus is geen router uit de ROG-gamingserie en heeft daarom geen RGB’s in de antennes en zo. De enige leds zijn de statusleds – en dat is dan weer jammer, want de netwerkpoorten hebben geen aparte activiteits- of statusleds, wat het eventueel opsporen van netwerkproblemen zou kunnen vergemakkelijken.
Extra functionaliteiten: USB-poort en failover
Op de USB 3.0-poort (USB 3.2 Gen 1) kun je een 4G/5G-stick of je telefoon aansluiten voor loadbalancing of failover. Voor dat eerste kun je beter de eerste 2,5 Gbit/s LAN-poort als tweede WAN-poort gebruiken, dat laatste lijkt een betere optie. Je kunt ook een usb-opslagmedium aansluiten, die je dan via FTP of Samba aan de rest van het netwerk beschikbaar kunt stellen.
Energieverbruik en warmteafvoer
De 19V/2,31A-voeding heeft het bij normaal gebruik rustig, het energieverbruik komt meestal niet boven de 13 watt uit. Als je de SFP+-poort gebruikt en meerdere 2,5 Gbit/s-aansluitingen loopt het verbruik wel op, maar de RT-BE88U kan zijn warmte goed kwijt.
Conclusie Asus RT-BE88U review
De Asus RT-BE88U heeft veel instellingsmogelijkheden en is rijkelijk voorzien van snelle netwerkopties zoals de 10 Gbit/s WAN- en SFT+-poorten en de vier 2,5 Gbit/s en eveneens vier 1 Gbit/s-netwerkpoorten. Het wifideel blijft daar qua snelheid nog bij achter, zeker omdat de 6GHz-band niet ondersteund wordt. De RT-BE88U is daardoor een beetje een schaap in wolfskleren.
Asus RT-BE88U review: plus- en minpunten
+ Snelle netwerkaansluitingen
+ Veel instellingsmogelijkheden
–Geen 6GHz-wifi
Asus RT-BE88U specificaties | |
Fabrikant | Asus |
Aansluitingen | 10G-WAN/LAN, 4 × 2G5-LAN, 4 × 1G-LAN, 10G-SFP+, USB 3.0, 19,5V/2,31A-voeding |
Bedieningselementen | WPS, reset, power, statusleds |
Wi-Fi | 2,4- (20/40 MHz)en 5GHz (20/40/80/160 MHz), 802.11ac/ax/be, WPA/WPA2/WPA3-Personal, WPA/WPA2-Enterprise |
Afmetingen | 30,0 × 18,8 × 6.1 cm |
Garantie | 2 jaar carry in |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 339 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.