Ardour 7 review: behoorlijk complete en bovendien gratis audio-editor

Alieke van Sommeren
0

In deze review werpen we een blik op de software Ardour 7. Met de nieuwe Clip Launcher doet deze gratis audio-editor denken aan Ableton Live. Andere nieuwigheden in Ardour 7.2 zijn specifiek bedoeld voor podcastproducties

Opensource audio-editor met nieuwe functies

Ardour 7 is een grote update die de technische basis van de audio-editor moderniseert. De nieuwe versie maakt nu een beter onderscheid tussen Musical Time en Audio Time, waardoor het werken met millisecondeprecisie verbeterd is en fouten door onnauwkeurige conversies worden voorkomen. Ook is MIDI Learn-support toegevoegd voor trigger slots en kunnen lyrics vanuit MIDI-bestanden als markers worden geïmporteerd.

Clip Launcher

De nieuwe Clip Launcher gebruikt deze basis ook voor werken met loops. Het zit in het nieuwe Cue-venster als extra mixer en elk daar aangemaakt spoor kan tot 16 clips bevatten. De cues waaraan het systeem zijn naam ontleent zijn cross-track lijnen, bijvoorbeeld songdelen als refrein of intro. De cues worden afgespeeld via knoppen met letters die links in een zijbalk staan. In het editorvenster integreer je deze cues in de eigenlijke song via cue-markers.

Clips en Ripple Edit

Het Ardour-team heeft de uitklapbare zijbalk uitgebreid met het nieuwe tabblad Clips. Dit biedt vooral praktische voordelen voor podcasts, radioproducties of sound design. De voorgeïnstalleerde audio- en MIDI-loops kunnen worden uitgebreid met je eigen loopbibliotheken of gratis te downloaden loops van Ardour.org of Freesound.org. Nieuw in Ardour 7 zijn ook de Ripple Edit-modi All tracks en Interview. Ripple Edit sluit gaten in de tijdlijn van de editor, veroorzaakt door cuts, door automatisch de inhoud naar voren te halen.

Mixer Scenes

De nieuw geïntegreerde Mixer Scenes maken afbeeldingen van de mixer; ter vergelijking of als back-up. De huidige instellingen van de faders en plug-ins worden opgeslagen, die later voor het hele mengpaneel of alleen voor afzonderlijke sporen kunnen worden opgeroepen.

Conclusie Ardour 7 review

Al met al kunnen we concluderen dat het zeker de moeite waard is om Ardour een kans te geven als je muziek produceert. Bovendien is Ardour gratis beschikbaar. Als alternatief is het in veel Linux-distributies te downloaden via de pakketbeheerder of als flatpak, maar dan krijg je geen ondersteuning van het Ardour-team.

Ardour 7 review – plus- en minpunten

+ Gratis als broncode
+ Behoorlijk compleet
+ Speciale podcast-opties

Ardour 7 specificaties

FabrikantArdour, ardour.org

Systeemeisen

2 GB RAM / Linux, Windows, macOS

Gratis te downloaden viaArdour.org

(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees meer over software in c't 05/2024

Meer over

AudioSoftware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Asrock NUC Box-1260P review: barebone voor de industriële markt

In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, ...

NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

Deze mini-pc biedt veel power en ruimte voor een gpu. Maar met beperkingen, zoals je leest in deze Intel NUC 12 Extreme review.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er