Review van de technische aspecten – iPad Pro 12,9 2021 met M1 processor

Alieke van Sommeren
0

De nieuwe iPad Pro 12,9 inch – 2021 maakt voor het eerst gebruik van de M1-processor van Apple, die ook de nieuwere Macs en MacBooks van de nodige rekenkracht voorziet. Dat wekt nogal hoge verwachtingen, die echter zeker waar worden gemaakt.

Apple iPad Pro 12,9″  met Liquid Retina XDR Display

Bij de nieuwe iPad Pro 12,9-inch is de sprong ten opzichte van de vorige generatie letter­lijk zichtbaar dankzij het nieuwe ­Liquid Retina XDR Display. Dat is nog steeds een ips-paneel en geen oled-variant, maar een achtergrondverlichting van mini-leds zorgt voor 2596 lokale dimzones.

Test contrast en helderheid

Apple belooft een contrast van 1.000.000:1 en een piekhelderheid van 1600 cd/m2 voor HDR-­rendering. We hebben in ons testlab zelfs 1400 cd/m2 gemeten: een waarde waar geen enkel ander mobiel toestel momenteel bij in de buurt komt. De hoge contrastwaarde is te danken aan het feit dat de leds van de achter­grondverlichting zijn uitgeschakeld bij zwarte beeldinhoud.

iPad Pro 12,9'"

Het afgebeelde toetsenbord en de pen zijn apart verkrijgbare onderdelen

Videogesprekken met Center Stage

Een andere nieuwe functie die positief opvalt, is Center Stage, waarmee je tijdens videogesprekken automatisch in het midden van het beeld blijft staan door in te zoomen en het beeld bij te snijden. Daardoor wordt het mogelijk vrij voor de iPad te be­wegen, zoals opstaan vanuit een stoel en iets op een whiteboard laten zien. Met FaceTime werkt dat heel goed. Gelukkig maakt Apple Center Stage ook beschikbaar voor apps van derden.

Octacore M1-cpu – Geekbench test

Een ander nieuwigheidje van de nieuwe iPad Pro (in zowel de 12,9”- als de 11”-­versie) is de octacore M1-cpu, zoals je die kent van de nieuwe Macs en MacBooks. Die wordt ondersteund door een octacore gpu en een Neural Engine met 16 cores. Terwijl het 2020-model van de iPad 12,9” bij de Geekbench 5 multi­core op 4690 punten uitkwam, schiet het nieuwe model naar 7261 punten. Dat is meer dan twee keer de rekenkracht die Samsungs toptablet Galaxy S7+ haalt in multicore-modus (2981). De verbetering op grafisch gebied is ook opmerkelijk: 3D-Mark Ice Storm Unlimited laat van een prestatiesprong zien van meer dan 20 procent.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

iPad Pro heeft laptops ingehaald

De tablet heeft ook de laptops ingehaald op het gebied van geheugen en opslag. ­Terwijl de iPad Pro voorheen een maximum had van 6 GB aan geheugen en 1 TB aan flash­opslag, krijg je nu tot 16 GB aan geheugen en 2 TB aan opslag, net als bij de MacBook Air & Pro met M1. Dat kost je dan wel aardig wat duiten: de iPad Pro 12,9” komt dan uit op 2430 euro in de versie met alleen wifi, en 2600 euro voor de Wi-Fi + Cellular-versie (eindelijk met 5G).

Geen MacOS programma’s, wel USB-C poort

Als je hoopt dat de nieuwe iPad Pro dankzij de M1-chip ook macOS-programma’s zal kunnen draaien, kom je be­drogen uit. Apple houdt ondanks de M1-chip vast aan iPadOS. Het is fijn dat Thunderbolt-­apparaten nu via de USB-C-poort kunnen worden gebruikt. We konden muizen, toetsen­borden en moni­toren via docks met Thunderbolt 2, 3 en 4 zonder problemen gebruiken in de test, alleen een webcam werkte niet. Bij gebruik van een muis krijg je nog steeds een puntje in plaats van een cursor, waardoor je niet pixel-perfect kunt werken.

Audio-uitvoerapparaat

iPadOS vormt momenteel echter een belemmering omdat het geen instellingen biedt om een audio-uitvoerapparaat te selec­teren. Als een externe geluidskaart op de iPad wordt aangesloten, worden de interne luidsprekers uitgeschakeld.

Camera

Afgezien van het scherm, de SoC en 5G is er weinig veranderd ten opzichte van de voorganger. Het camerasysteem aan de achter­kant bestaat weer uit een 12-megapixel groothoek en een 10-megapixel ultragroothoek van 125 graden. Apple gebruikt nu ook een ultra-groothoek (12 mega­pixel, 122 graden beeldhoek) aan de voorkant om Center Stage mogelijk te maken.

iPad Pro kan nog lang mee

De iPad Pro haalt de maximale datasnelheden van Wi-Fi 6 met 1,2 Gbit/s en heeft Bluetooth 5.0. De accuduur is iets minder in vergelijking met de voorganger, maar is nog steeds aanzienlijk voor een tablet van deze omvang en prestaties. De Tab S7+ van Sam­sung is het meest waarschijnlijke alternatief in het Android-kamp. De M1-chip zou genoeg prestatiereserves moeten hebben om vele jaren vooruit kunnen in alles wat je met een tablet wilt doen.

Pluspunten:

+ zeer snel
+ prachtig scherm
+ prima accuduur

Apple iPad Pro 12,9” (2021)
cpu / gpuApple M1 (64 bit) / Apple 7
RAM / storage8 of 16 GB / 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB of 2 TB
wifi / bluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
displaylcd (ips, mini-leds) / 12,9” / 561 tot 1407 cd/m2
apple.nlvanaf € 1220 (128 GB / wifi)

Deze recensie is geschreven door Nico Jurran, Johannes Schuster en Alieke van Sommeren en verscheen in ct 8-9, 2021, p29


 

lees meer reviews in c't 05/2024

Meer over

AppleiPad

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Apple iMac 24” 2021

Na twee MacBooks en de Mac Mini is de 2021 iMac de volgende Mac met de eigen M1 ARM-processor van Apple. De grotere schermdiagonaal en kleurrijke buit...

Apple MacBook Pro 13″ review (2020): drie verschillende typen

De MacBook Pro 13" met Intel-processor die halverwege 2020 verscheen is nog steeds een interessante laptop. Een korte review van deze compacte premium...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er