Akasa Maxwell Pro – Aluminium mini-ITX case

Daniel Dupré
0

De panelen aan de buitenkant van de Akasa Maxwell Pro behuizing dienen tegelijk ook als koellichaam voor de processor, waardoor deze geen actieve koeling nodig heeft en geruisloos werkt. Die oplossing heeft echter wel zijn beperkingen wat betreft de koelprestaties.

Akasa Maxwell voeding

De Maxwell Pro is geschikt voor socket AM4 en LGA115X/1200 mini-ITX-moederborden. Het thermisch ontwerpvermogen (TDP) van de cpu mag dan niet hoger zijn dan 65 watt.

Vier heatpipes transporteren de warmte van de processor naar de panelen van de behuizing. Dat zijn grote aluminium blokken met flinke koelribben, waardoor de kale behuizing al drie kilogram weegt. Andere componenten moeten het zonder extra koeling doen. Daarom is de Maxwell Pro vooral interessant voor cpu’s met een ingebouwde grafische processor (IGP).

Voor de test hebben we hem uitgerust met een Asrock B450 Gaming-ITX/ax-­moederbord, 16 GB RAM, een 2,5”-ssd en een Ryzen 5 3400G. Die heeft een TDP van 65 watt, met uitschieters tot 88 watt. De installatie is lastiger en tijdrovender dan bij de gebruikelijke desktop-pc’s.

We raden aan om de heatpipes eerst in hun beoogde posities te plaatsen zonder thermische pasta, om zo een idee te krijgen van de stappen die volgen. Het PEG-slot is niet bruikbaar voor uitbreidingskaarten omdat de heatpipes dat blokkeren. De combi-­stekker voor de leds en knoppen aan de voorzijde is handig. Aan de bovenkant van behuizing is ruimte voor twee 2,5”-drives.

Akasa stuurde ook de optionele Pico PSU-voeding mee. Die heeft een insteek­module voor de 24-polige voedingsaansluiting van het moederbord en een externe 12-volt netvoeding. De Maxwell Pro heeft een geschikte opening om deze aan te sluiten.

Na enkele minuten van continue volle belasting bereikte de Ryzen 5 3400G bij de test 95 °C en klokte terug. De behuizing verwarmde tot 55 °C en kun je dus maar even aanraken zonder dat het pijn doet.

Zelfbouw

Met de Maxwell Pro kun je een relatief krachtige, ventilatorloze computer bouwen met een standaard mini-ITX-moederbord. De bouwkwaliteit van de behuizing is zeer goed en de fabrikant biedt ook een passende stroomvoorziening. Het enige wat we graag hadden gezien is een geschikte schroevendraaier die tussen de koelribben past. Voor een nicheproduct is de prijs van ongeveer 165 euro redelijk, maar net als de 90 euro voor de stroomvoorziening geen koopje.

De Maxwell Pro is echter, net als veel andere ventilatorloze systemen, niet erg geschikt voor permanente volledige belasting omdat de cpu te veel opwarmt. Als alternatief zijn er mini-pc-barebones zoals de ZBox-C van Zotac voor lager klokkende mobiele cpu’s die het ook doen zonder ventilator.


Meer weten over zelfbouw? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Pluspunten

voor krachtige passief gekoelde pc
hoogwaardige bouwkwaliteit

Minpunten

inbouw is lastig

Akasa Maxwell Pro – Aluminium mini-ITX case
FabrikantAkasa
bays2 × 2,5 inch
front-aansluitingen2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0
voedingAkasa Power Kit voor Maxwell Pro (150 watt)
shop en prijsakasa.co.uk € 165 (voeding € 90)

 

Volg alle workshops in c't 06/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Cpu-koelers voor Intel en AMD: 7 voordelige modellen getest

We hebben zeven betaalbare cpu-koelers vergeleken met de koelers die AMD en Intel met hun cpu’s meeleveren. We bekijken koelprestaties en geluidsprodu...

Goedkope pc bouwen – Intel-cpu’s van 40 tot 150 euro

We vergelijken de Celeron G5900, Pen­tium Gold G6400 en Core i-10000 instap-cpu's. Welke cpu’s bieden veel en welke kun je beter links laten liggen?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er