Windows 11: problemen met kleurweergave op HDR-schermen

Redactie
0

Windows 11, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, heeft problemen met de kleurweergave, sommige kleuren komen in beeldbewerkingsprogramma’s niet correct op het scherm.


windows 11 problemen kleurweergave


Microsoft heeft een bug bevestigd die van invloed is op de kleurweergave in Windows 11. Zoals in de foutbeschrijving van 24 december staat, kunnen sommige beeldbewerkingsprogramma’s de kleuren op bepaalde HDR-schermen verkeerd weergeven. Microsoft wil het probleem voor eind januari oplossen.

Windows 11 problemen met kleurweergave; geel in plaats van wit

Volgens de beschrijving van Microsoft komt de fout vooral voor bij witte kleuren, die in plaats daarvan in felgeel of andere kleuren kunnen worden weergegeven. De fabrikant heeft bepaalde Win32 API’s voor het renderen van kleuren als oorzaak aangewezen, maar blijft vaag in zijn beschrijving: deze API’s zouden “onverwachte informatie of fouten” in plaats van correcte waarden retourneren onder “bepaalde omstandigheden”, wat dan zou resulteren in de verkeerde kleuren.

Niet alle kleurbeheerprogramma’s hebben met het probleem te maken. Het bedrijf gaat ervan uit dat bijvoorbeeld het Microsoft Color Control Panel zonder fouten moet functioneren. De kleurfout treft gebruikers met Windows 11 versie 21H2.

Patches eind januari of februari

Vanwege de feestdagen is Microsofts activiteit op een laag pitje gezet en zullen nieuwe reparaties pas eind januari verschijnen. Dat zal dan waarschijnlijk weer een preview worden, waarna op patch tuesday in februari een hele reeks aan problemen aangepakt kan worden.

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meerdere problemen

Windows 11 is in oktober uitgekomen en wordt nog niet op grote schaal gebruikt, maar heeft nu al de aandacht getrokken door enkele verrassende problemen. Het lijkt er op dat Microsoft zijn nieuwe versie gelanceerd heeft voordat alles klaar was.

Onlangs waren er bijvoorbeeld problemen met een lage schrijfsnelheid op opslagapparatuur (HDD’s, SSD’s). En bij de update KB5008215 ontstonden foutmeldingen, door vastlopende installaties, resulterend in opstartproblemen en grote uitschieters in de cpu belasting. Maar voordien waren er ook al (nog niet altijd opgeloste) problemen met printers en grafische kaarten.

 

c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 update met Ryzen-patch, nog steeds met problemen

Windows 11 update KB5007215 zou de problemen van AMD's Ryzen processoren opnieuw moeten aanpakken, maar lost deze wederom niet geheel op.

Windows 11: problemen met USB-printers

Windows 11 is nog maar net uit of gebruikers merken al problemen op met printers van verschillende fabrikanten die aangesloten zijn via USB.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er