Windows 11: Prestatieproblemen met SSD en HDD

Redactie
0

Windows 11 heeft te kampen met prestatieproblemen met de SSD en HDD door teveel schrijfcommando’s. Microsoft werkt aan een Windows 11-update die de schrijfprestaties van gegevensdragers zal verbeteren. Een preview-versie is beschikbaar.


Windows-11 Prestatieproblemen SSD HDD


Gegevensdragers werken momenteel niet optimaal onder Windows 11 wanneer het besturingssysteem erop is geïnstalleerd. Het zogenaamde Update Sequence Number (USN) Journal van Microsofts New Technology File System (NTFS), dat wijzigingen vastlegt, is de schuldige. In het geval van Windows 11 veroorzaakt het systeem onnodig veel schrijfcommando’s, waardoor de schrijfprestaties afnemen.

Windows-11: prestatieproblemen met ssd en hdd oplossen

Het probleem treft harde schijven, SATA SSD’s en PCI Express SSD’s – zowel met de AHCI- als NVMe-protocollen – zolang het de gegevensdrager van het systeem is (meestal “C:”). Microsoft biedt de patch KB5007262 aan als een preview, die de schrijfprestaties op het verwachte niveau zou moeten brengen. Wie wil experimenteren kan de Windows 11 update handmatig installeren.

Lang bekend, niet opgelost

De website XDA Developers meldt echter dat de schrijfprestaties na de update nog steeds niet bevredigend zijn, d.w.z. onder het niveau van Windows 10. Met name het schrijven van kleine gegevensblokken van 4 kilobyte naar willekeurig verdeelde adressen verloopt langzamer, wat in sommige gevallen leidt tot gehalveerde IOPS-waarden. Dit is bij snelle PCIe SSD’s slechts in beperkte mate merkbaar in het dagelijks gebruik, omdat de modellen zelfs met deze beperking nog snel werken.

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Problemen met Ryzen-processoren

De situatie doet denken aan de Ryzen-processoren van AMD, waarvan de Level 3-cache niet goed werkt onder Windows 11, hoewel Microsoft en AMD al verschillende patches hebben uitgebracht en het probleem als opgelost beschouwen.

Meldingen over de verminderde schijfprestaties in Windows 11 zijn er al sinds de previewfase in de nazomer van 2021, bijvoorbeeld op Reddit, maar waren deels tegenstrijdig of niet reproduceerbaar. Het feit dat de schrijfsnelheid alleen daalt voor systeemschijven verklaart de verschillen. Wij testen SSD’s als extra schijven waarop Windows niet rechtstreeks is geïnstalleerd.


 

c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 hardware eisen in de praktijk – en hoe je ze omzeilt

De aangekondigde Windows 11 hardware eisen hebben voor heel wat opschudding gezorgd. Wij hebben ze in de praktijk gecheckt – met verrassende resultate...

Windows 11: problemen met USB-printers

Windows 11 is nog maar net uit of gebruikers merken al problemen op met printers van verschillende fabrikanten die aangesloten zijn via USB.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er