Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Elwin Hodžić
0

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer beschikbaar om te downloaden maar dan wel zonder de controversiële AI-assistent Recall.

Update van de versie-aankondiging

Afgelopen zaterdag heeft Microsoft de versie-aankondiging voor de release preview van Windows 11 24H2 opnieuw bijgewerkt. Zo heeft Microsoft het oorspronkelijke buildnummer 26100.712 veranderd naar buildnummer 26100.863. Microsoft heeft echter officieel nog steeds geen reden gegeven voor de onderbreking van de uitrol.


Altijd op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Recall-functie en ARM-Processors

Recall is een van de eerder aangekondigde AI-functies die Microsoft aan Windows heeft toegevoegd. Deze vrij controversiële AI-functie neemt regelmatig screenshots, analyseert ze met behulp van AI en maakt het mogelijk om eerdere computerschermen te doorzoeken.

In eerste instantie draaide deze functie op Windows-systemen met ARM-processors, ook wel Copilot+-pc’s genoemd. Met enkele aanpassingen kon je deze functie echter ook op andere apparaten activeren.

In de nieuw beschikbare preview-versie lijkt Recall echter niet meer bruikbaar: de functie verschijnt niet langer in de instellingen van Windows.

Afwezigheid van de URI-handler

De huidige preview heeft de URI-handler ms-recall:// niet ingesteld. Als je de toetsencombinatie Windows+R indrukt, opent het dialoogvenster Uitvoeren, waarin ms-recall://snapshot/? voorheen ook Intel-pc’s activeerde.

In build 26100.712 van de preview kreeg je een foutmelding bij het proberen, omdat “Retrieval (Preview)” niet kon openen vanwege onvoldoende systeemvereisten. Nu biedt de huidige preview de mogelijkheid om de Microsoft Store te openen zodat je een geschikte app kunt installeren.

Beschikbaarheid van Recall

Microsoft heeft aangekondigd dat Recall niet zoals oorspronkelijk gepland op 18 juni algemeen beschikbaar zal zijn. In plaats daarvan zal het alleen als preview beschikbaar zijn voor geregistreerde gebruikers in het Windows Insider-programma. Microsoft zal binnenkort de definitieve datum bekendmaken.

Terugtrekking en Opt-In functie

Kort daarvoor kondigde Microsoft aan dat men ook afziet van een algemeen beschikbare en automatisch geactiveerde Recall. Voortaan moeten gebruikers zelf voor Recall kiezen, wat betekent dat het pas actief wordt nadat zij het handmatig hebben ingeschakeld.

Om tegemoet te komen aan de aanhoudende kritiek, gaat Recall in de toekomst gegevens versleutelen en alleen vrijgeven via Windows Hello-authenticatie.

Bovendien kunnen beheerders Recall alleen centraal deactiveren, maar niet inschakelen. Het bedrijf uit Redmond bevestigde ook dat Recall-gegevens altijd lokaal blijven en niet naar de cloud worden gestuurd.

Nieuwe Release Preview van Windows 11 zonder Recall

Microsoft bracht afgelopen weekend ook een release preview van Windows 11 uit. Versies 22621.3807 en 22631.3807 richten zich op het uitbrengen van Windows Copilot als app voor de EU.

De uitrol van deze functie is nog niet begonnen, maar zal binnenkort starten, zoals vermeld in een korte update bij de aankondiging.


Altijd op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Wederom strengere minimumeisen voor Windows 11 24H2 update

De Windows 11 24H2 update brengt veranderingen met zich mee, waarbij de vereisten voor SSE4.2 in x86-processors centraal staan, wat mogelijk gevolgen ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er