Windows 10 versie 21H1 kan geïnstalleerd worden

Noud van Kruysbergen
2

Op de derde dinsdag in mei bracht Microsoft de nieuwe Windows 10 editie uit. De functie-upgrade naar versie 21H1 is nu beschikbaar via de gebruikelijke kanalen.

Je kunt Windows 10 21H1 installeren via Windows Update, Microsofts upgrade-tool en de Media Creation Tool, WSUS. Eigenaars van volumelicenties (VLSC) en Visual Studio-abonnees kunnen terecht in de respectievelijke downloadportals.

Weinig nieuws

De vernieuwingen van 21H1 zijn gering en op één hand te tellen. Als er een interne en een externe webcam in en op de computer zitten, die beide biometrische verificatie via Windows Hello ondersteunen, wordt de externe webcam nu automatisch gebruikt als het standaardapparaat om in te loggen.

Group Policy wordt naar verluidt sneller bijgewerkt bij het inloggen op externe profielen, en Microsoft claimt dat de prestaties van Windows Defender Application Guard verbeterd zijn, wat vooral merkbaar zou moeten zijn bij het openen van documenten.

De makkelijkste manier om versie 21H1 te krijgen is via Windows Update. Daar wordt de upgrade in de eerste maanden echter niet automatisch gedistribueerd , maar kan worden geactiveerd door te klikken op ‘Downloaden en installeren’. Het lijkt erop dat het installeren van de 21H1-upgrade via Windows Update zeer snel en ook uiterst betrouwbaar verloopt, op voorwaarde dat versie 2004 of 20H2 al op je pc draait. Microsoft heeft de wijzigingen van 21H1 (en daarvoor 20H2) in de maanden daarvoor namelijk al op het systeem geïntegreerd door middel van de maandelijkse cumulatieve updates.

Upgrade activeren

Bij het ‘upgraden’ naar 21H1 worden de nieuwe functies dus helemaal niet geïnstalleerd, maar alleen geactiveerd met een zogenaamd Enablement Package. Vreemd genoeg werkt die ongecompliceerde upgrademethode niet als je een geheel actuele 20H2 naar 21H1 wilt brengen via Media Creation Tool of Upgrade Tool. Hoewel alleen een Enablement Package nodig zou zijn om 21H1 te ontgrendelen, downloaden de tools een multi-gigabyte set-up-image en voeren ze een veel technisch complexere – en kwetsbare – upgrade-installatie uit.

In dat geval wordt het nieuwe systeem eerst op de achtergrond geïnstalleerd in een tijdelijke map, daarna start de set-up op in de Windows PE-installatieomgeving, vervangt het oude systeem door het nieuwe en zet alle programma’s, gegevens en instellingen over naar de nieuwe installatie. Als je de snelle installatie via Enablement Package wilt, moet je de upgrade uitvoeren via Windows Update.

Microsoft heeft een soortgelijke procedure al gevolgd bij de upgrade van versie 2004 naar 20H2, en ook bij de upgrade van 1903 naar 1909. Een prettige bijkomstigheid is dat de versies 2004, 20H2 en 21H1 een gemeenschappelijke technische basis hebben en dus van dezelfde updatepakketten kunnen worden voorzien.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in Windows 10 Praktijkhandboek

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

CrowPi 2, een Raspberry Pi experimenteersysteem in laptopformaat

Experimenteren met een Raspberry Pi leidt al snel tot een wirwar aan elektronica en kabels. Niet met de CrowPi 2, het experimenteersysteem in laptopfo...

Help COVID-19 bestrijden met je Raspberry Pi

Scripps Research werkt samen met IBM's World Community Grid aan computationele experimenten om mogelijke COVID-19-behandelingen te helpen vinden. Iede...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Peter Rynja
Lezer
Peter Rynja

Beste Nout, ik ben geintersseerd maar wat kost het? een echt nederlandse vraag, denk ik.
Vr.Gr. Peter

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

De upgrade is gratis bij een geldige Windows-licentie. Er is pas nog een artikel over goedkoop of gratis Windows verschenen.

Als je met de Media Creation Tool een usb-stick voor installatie maakt, krijg je normaliter de meest recente versie.