Vrije modemkeuze zorgt voor keuze- en beslissingsvrijheid

Elwin Hodžić
0

De Vereniging van Telecommunicatie Kabelbedrijven in Europa (oftewel VTKE) is tevreden over de vrije modemkeuze die een jaar geleden in Nederland is ingevoerd. Sinds deze invoering kunnen gebruikers nu ervoor kiezen om hun eigen modem aan te schaffen. Dit brengt volgens VTKE verschillende voordelen met zich mee.

Onderzoek over de verandering omtrent modems

De VTKE heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Nederlanders erg tevreden zijn over de vrije modemkeuze die is ingevoerd. Meer dan tweederde van de ondervraagden geeft aan dat de keuze- en beslissingsvrijheid belangrijk is. Bijna de helft van de ondervraagden kiest voor een eigen modem als zij overstappen naar een andere aanbieder. De andere helft daarentegen kiest weer voor een apparaat van de netwerkaanbieder.

Lange tijd hebben providers beweerd dat vrije modemkeuze niet mogelijk was vanwege technische en veiligheidsredenen. In de loop der jaren zijn deze argumenten echter ontkracht. In landen waar vrije modemkeuze is ingevoerd, zoals Finland, Duitsland, Italië, en sinds 2022 ook Nederland, is gebleken dat deze bezwaren ongegrond zijn. Gebruikers hebben nu de keuze om hun eigen modem te kiezen of die van hun provider te gebruiken.

De voordelen van vrije modemkeuze

Met de vrije modemkeuze hebben consumenten meer controle over hun internetgebruik. Ook kunnen zij zelf een apparaat kiezen dat het beste aansluit bij hun specifieke wensen. Dit geldt zowel voor de particuliere als de zakelijke markt. Hierdoor wordt het aanbod van apparaten groter en de concurrentie tussen fabrikanten groter. Dit kan leiden tot meer innovatie en een gunstige prijswerking.

Bovendien hoeven gebruikers ook niet bang te zijn dat ze hun eigen modem of router moeten vervangen als ze overstappen naar een andere internetprovider. Ook is het belangrijk om te vermelden dat de vrije modemkeuze ook bij kan dragen aan minder stroomverbruik en milieubelasting.

Stimulans voor innovatie en consumentenwensen

Een woordvoerder van VTKE heeft aangegeven dat voorheen consumenten verplicht waren om apparatuur van hun provider te gebruiken voor hun glasvezel-, kabel- of DSL-aansluiting. Dit one-size-fits-all model bleek in de praktijk tekort te schieten in functionaliteiten voor eindgebruikers. Door de invoering van vrije modemkeuze wordt onder andere innovatie gestimuleerd.

Ook is het zo dat een gebruiker nu een apparaat kan kiezen dat volledig aan hun eisen en wensen voldoet. De VTKE is tevreden met de regelgevende instantie die vorig jaar de vrije keuze van eindapparatuur voor Nederlandse consumenten heeft ingevoerd. Ook hopen zij dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld zullen volgen.

Steun vanuit FSFE voor vrije keuze van netwerkapparatuur

De coördinator van de Free Software Foundation Europe (FSFE), Lucas Lasota, heeft de beslissing van de Nederlandse regulator om consumenten vrije keuze van eindapparatuur te bieden gesteund. Hij merkte op dat Nederland in Europa vooroplooit in de trend om consumenten beter te beschermen en dat de nieuwe hervorming van de telecommunicatiewetgeving als een positief voorbeeld zou moeten dienen voor andere EU-leden.


Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met netwerken te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees meer over netwerkapparatuur in c't 06/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er