Raspberry Pi OS Bookworm: dit moet je weten over deze nieuwe versie

Elwin Hodžić
0

De Raspberry Pi Foundation heeft de officiële release aangekondigd van Raspberry Pi OS Bookworm, een nieuwe versie van het besturingssysteem gebaseerd op Debian 12 ‘Bookworm’. Deze update is als 32bit- of als 64bit-versie te downloaden en is compatibel met alle bestaande modellen van de Raspberry Pi.

Raspberry Pi OS Bookworm: de nieuwe versie is er dan eindelijk

Moderne displayengine Wayland in Raspberry Pi OS Bookworm

Het nieuwe besturingssysteem heeft een van de grootste veranderingen ondergaan door over te stappen naar de moderne Wayland-displayengine voor de Raspberry Pi 4 en 5, in plaats van de oudere X11-engine zoals in Debian 11.

De Raspberry Pi Foundation achtte deze overstap van groot belang om optimaal gebruik te kunnen maken van de moderne hardware die aanwezig is in de nieuwere modellen. Bovendien werkt de Raspberry Pi Foundation intensief aan de optimalisatie van Wayland voor oudere modellen van de Raspberry Pi, die op dit moment nog X11 gebruiken.

Verbeterd audiosysteem met PipeWire

Een andere opvallende verbetering is te vinden in het audiosysteem van Raspberry Pi OS Bookworm. Het besturingssysteem maakt voortaan gebruik van PipeWire in plaats van PulseAudio. Deze overstap biedt niet alleen vergelijkbare functies, maar zorgt ook voor ‘betere ondersteuning voor audio bij video’. Hierdoor wordt de latentie verminderd en werkt het systeem beter via Bluetooth, zoals aangegeven door de ontwikkelaars.


Altijd op de hoogte blijven van al het Raspberry Pi nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Geavanceerde netwerkfunctionaliteiten met NetworkManager

Op het gebied van netwerkconnectiviteit is er ook een belangrijke wijziging doorgevoerd in het nieuwe besturingssysteem van de Raspberry Pi. Vanaf nu is namelijk NetworkManager de standaardimplementatie als controlemechanisme voor networking. Dit vervangt het vorige systeem, dhcpcd, en voegt extra functionaliteiten toe.

Hierdoor is het nu mogelijk om verbinding te maken met verborgen draadloze netwerken, gebruik te maken van VPN-diensten en zelfs een Raspberry Pi in te stellen als draadloze hotspot. De nieuwe interface blijft herkenbaar, maar biedt ook uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor gebruikers die graag de details van hun netwerkverbinding willen aanpassen.

Ondersteuning voor Mozilla Firefox in Raspberry Pi OS Bookworm

Het nieuwe besturingssysteem voegt nu ook een tweede browseroptie toe: een Raspberry Pi-geoptimaliseerde versie van Mozilla Firefox. Dit betekent de allereerste officiële ondersteuning van Firefox door de Raspberry Pi. In samenwerking met Mozilla en de Firefox-community heeft de Raspberry Pi Foundation ervoor gezorgd dat de nieuwste versie van Firefox draait op de Raspberry Pi.

Door de ondersteuning van de V4L2-codec kan Firefox nu profiteren van de hardware h.264-decoder op de Raspberry Pi, waardoor de prestaties verbeteren en de cpu-belasting wordt verminderd tijdens het afspelen van hd-video.

Tot slot

Als je de nieuwe versie wilt installeren, moet je er rekening mee houden dat je een volledig nieuwe installatie moet uitvoeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een SD-kaart te maken met het besturingssysteem via de Raspberry Pi Imager. Meer informatie over deze nieuwe Raspberry Pi OS versie kun je terugvinden in de officiële blogpost van de Raspberry Pi Foundation.


Altijd op de hoogte blijven van al het Raspberry Pi nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken? Dit moet je weten!

Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te k...

Raspberry Pi als Password Manager met Bitwarden & zo doe je het!

Het bedenken en onthouden van een uniek en veilig wachtwoord voor elk account is een vrijwel onmogelijke taak, maar in deze workshop laten we zien hoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er