OpenWrt, Banana Pi en Mediatek hebben gezamenlijk een Wi-Fi 6-router ontwikkeld onder de naam OpenWrt One, die binnenkort verkrijgbaar zal zijn op AliExpress.
Eerste eigen router van OpenWrt
De ontwikkelaars van het opensource-routerbesturingssysteem OpenWrt bieden hun eerste eigen draadloze router aan. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met Banana Pi en Mediatek: Banana Pi produceert de onderliggende printplaat en Mediatek levert de processor en draadloze technologie.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent routers en netwerken?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Betaalbare router met uitbreidingsmogelijkheden
De OpenWrt One is ontworpen met een focus op betaalbaarheid, zonder in te leveren op uitbreidingsmogelijkheden. Het apparaat wordt aangedreven door de Mediatek MT7981B, ook wel bekend als de Filogic 820, een ARM-processor met twee Cortex-A53 CPU-kernen. Voor de draadloze verbinding zorgt de Mediatek MT7976C wifi-module, die twee radio’s biedt: één op de 2,4 GHz-band (met 2 MIMO-streams) en één op de 5 GHz-band (met 3 streams).
Ondersteuning voor Wi-Fi 6 en DFS-technologie
De router is uitgerust met Wi-Fi 6 en maakt gebruik van de Zero Wait Dynamic Frequency Selection (DFS) technologie. Deze technologie optimaliseert de draadloze verbinding in de 5 GHz-band door constant vrije kanalen te scannen en snel van kanaal te wisselen zodra radarpulsen worden gedetecteerd, wat vrijwel continue connectiviteit garandeert.
Geen ingebouwd modem in de OpenWrt One
De router heeft geen ingebouwd modem, waardoor je een extra apparaat nodig hebt om als internetgateway te fungeren. Net als de FRITZ!Box 4060, die ook geen geïntegreerd modem heeft, kan deze router waarschijnlijk wel gebruikt worden achter een glasvezelconverter. De WAN-poort ondersteunt snelheden tot 2,5 Gbit/s en kan ook Power over Ethernet (PoE) via de netwerkkabel leveren. Daarnaast kan de router van stroom worden voorzien via een USB-C aansluiting. Verder is er een LAN-poort beschikbaar die snelheden tot 1 Gbit/s ondersteunt.
Betrouwbare firmware en herstelmogelijkheden
De firmware, bestaande uit de U-Boot-bootloader en het op Linux gebaseerde OpenWrt-besturingssysteem, is opgeslagen in een 256 MB NAND-flashcomponent. Daarnaast is er een noodsysteem aanwezig voor het geval een firmware-update mislukt, bijvoorbeeld door een stroomuitval. Dankzij een herstel-bootloader op een aparte 16 MB SPI-NOR-chip kan het apparaat zelfs worden gerepareerd als de hoofd-bootloader beschadigd raakt.
Deze bootloader is vanuit de fabriek beschermd tegen schrijven, maar kan worden bijgewerkt door een jumper te activeren. Een schakelaar aan de voorzijde bepaalt vanuit welk geheugen de router wordt opgestart. Volgens de ontwikkelaars is de OpenWrt One softwarematig “bijna onverwoestbaar.”
De wifi-kalibratiegegevens zijn opgeslagen op een partitie van het SPI-NOR-geheugen. Verder beschikt het apparaat over 1 GB DDR4 RAM als werkgeheugen.
Uitbreidingsopties met M.2 en USB
Opmerkelijk is dat een M.2-slot ondersteuning biedt voor NVMe-ssd’s met een lengte tussen 30 en 42 mm (M.2 2230 of 2242). Hoewel de ssd slechts verbonden is via één PCI-Express 2.0-lane, is dit nog steeds voldoende voor de datatransfer-snelheden tot 115 MB/s die je met Gigabit Ethernet haalt.
Ssd’s van 30 mm met een capaciteit van 1 TB zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 80 euro, terwijl 2 TB-varianten beginnen rond de 130 euro.
Voor wie hierin geïnteresseerd is, vormt dit een interessante optie om een compacte netwerkopslag (NAS) op te zetten. Daarnaast kan externe opslag worden aangesloten via een USB 2.0-poort, die snelheden tot 35 MB/s kan leveren.
Een microBUS biedt een GPIO-header voor hardware-uitbreidingen, en een USB-C-poort maakt debugging mogelijk. De Holtek HT42B534-2-chip dient als brug tussen USB en Universal Asynchronous Receiver/Transmitter (UART). Draadloze antennes kunnen worden aangesloten op drie MMCX-poorten.
Mocht je meer willen weten, dan kun je de documentatie van OpenWrt en Banana Pi raadplegen via deze link.
Beschikbaarheid en prijs van de OpenWrt One
De OpenWrt One wordt nu verkocht via het Chinese platform AliExpress. Een complete set, bestaande uit het moederbord, een koellichaam, een behuizing, drie draadloze antennes en een USB-C-voeding, kost ongeveer 100 euro inclusief invoerbelasting. De eerste partij van enkele honderden routers was snel uitverkocht. Hoewel de productie nu zal worden opgevoerd, is het onduidelijk wanneer de OpenWrt One wederom beschikbaar zal zijn.
Toekomstige beschikbaarheid van onderdelen
Later zal de printplaat los verkrijgbaar zijn voor ongeveer 70 euro. Behuizingen voor het krachtigere Banana Pi-routerbord PI-R4 (vanaf 119,99 €) zijn bovendien compatibel.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent routers en netwerken?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: