Nieuwe versie SoftMaker Office mét AI-functies uitgebracht

Elwin Hodžić
0

De softwarefabrikant SoftMaker heeft onlangs nieuwe versies van zijn Office-programma mét AI-functies uitgebracht voor Windows, macOS en Linux.  

Zo is er een aankoopversie genaamd “SoftMaker Office 2024” en een bijgewerkte abonnementsversie genaamd “SoftMaker Office NX”, die nu beschikbaar zijn om te downloaden. Hierbij bevatten zowel de aankoop- als de abonnementsversie tal van verbeteringen.

AI-functies exclusief beschikbaar in abonnementsversie NX Universal

De twee nieuwe AI-functies zijn echter alleen beschikbaar in de abonnementsversie NX Universal. In deze versie heb je rechtstreeks toegang tot de geïntegreerde functies van ChatGPT en DeepL.

AI-functies in TextMaker-tekstbewerking

De AI-functies zijn te vinden in het “Bewerken”-menu van de tekstverwerker TextMaker. Door op “SmartChat” te klikken, worden opties zoals “Samenvatten van tekst”, “Artikel schrijven”, “Stijl en grammatica verbeteren” en “Praat met de AI” weergegeven. Via een dialoogvenster in TextMaker kan de gebruiker rechtstreeks toegang krijgen tot ChatGPT.

Vertaling met DeepL translate

De “Vertaling”-functie in het “Review”-menu maakt verbinding met de vertaalmachine DeepL. In versie NX Universal kan DeepL rechtstreeks vanuit TextMaker worden gebruikt voor vertalingen van en naar 30 talen, waarbij de lay-out en opmaak van het oorspronkelijke document niet wijzigen.

Beperkingen en vergoedingen voor AI-functies

Het gebruik van beide AI-functies is beperkt tot een specifiek aantal tekens. SmartChat accepteert maximaal één miljoen tekens per jaar, terwijl de geïntegreerde vertaalprocessen maximaal 750.000 tekens per jaar ondersteunen. Als een hoger gebruik nodig is, kunnen gebruikers de functies ontgrendelen door een extra vergoeding te betalen nadat de limiet is bereikt.

Verbeteringen in TextMaker, PlanMaker en Presentations

Het pakket bevat de tekstverwerker TextMaker, de spreadsheetsoftware PlanMaker en de presentatiesoftware Presentations. Er is een ingebouwde spellingcontrole beschikbaar voor 74 talen. Een automatische tekstcorrectie is nu ook beschikbaar voor veelvoorkomende spel- en typefouten in verschillende talen.

Andere nieuwe functies en formaten

In TextMaker hebben gebruikers nu de mogelijkheid om de bronopmaak te behouden of de tekst aan te passen aan de doelopmaak. Ze kunnen ook QR-codes en streepjescodes genereren, lettertypen insluiten en afbeeldingen verkleinen naar een lagere resolutie. Bij het exporteren naar PDF of EPUB kunnen compactere bestanden worden gemaakt door de afbeeldingen te verkleinen naar een lagere resolutie.

De spreadsheetsoftware PlanMaker ondersteunt nu de import en export van SQLite-databases. Gebruikers kunnen flexibeler CSV-bestanden openen en scheidingstekens voor decimalen en duizendtallen specificeren. Andere nieuwe functies zijn onder meer sorteren en filteren op kleur, evenals draaitabellen. Met de presentatiesoftware Presentations kunnen nu portable presentaties worden gemaakt, en er zijn ook nieuwe dynamische diaovergangen en een notitieweergave onder de dia’s toegevoegd.

Bestandsindelingen en ondersteuning 

De drie modules van het pakket gebruiken standaard de Microsoft-bestandsindelingen DOCX, XLSX en PPTX, waardoor documentuitwisseling met gebruikers van Microsoft Office mogelijk is. De software ondersteunt ook het exporteren van documenten naar andere formaten, zoals PDF en PDF/A voor langetermijn-archivering.

De Linux-versie biedt nu ook ondersteuning voor video en audio, terwijl de macOS-versie nu Metal-grafische versnelling ondersteunt.

Beschikbaarheid en prijzen

De nieuwe versies van SoftMaker Office zijn nu beschikbaar. De aankoopversie kost eenmalig €100 (standaard) of €130 (professional), en er is een upgrade beschikbaar voor €70. De software kan worden geïnstalleerd op maximaal vijf computers in een privéhuishouden of op één zakelijke computer.

Voor abonnementen zijn er verschillende opties beschikbaar, beginnend bij €30 per jaar voor NX Home. De NX Universal-versie met AI-integratie kost €50 per jaar. De abonnementsversie kan ook worden gebruikt op maximaal vijf privécomputers, plus maximaal vijf iOS– en Android-apparaten.

SoftMaker Office kan gedownload worden via hun eigen website en kan 30 dagen gratis worden getest.


Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste IT-ontwikkelingen omtrent AI en meer? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er