Nieuwe beleidsregel ACM maakt vrije modemkeuze mogelijk

Daniel Dupré
1

vrije modemkeuze

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe beleidsregel opgesteld die bepaalt dat consumenten en bedrijven in Nederland een vrije modemkeuze moeten hebben.

De ACM heeft de beleidsregel op 27 juli 2021 gepubliceerd en hij treedt over zes maanden in werking. Providers krijgen daarmee tot februari 2022 de tijd om hun processen en informatie in te richten zodat eindgebruikers de benodigde gegevens kunnen verkrijgen waarmee ze hun eigen routers en modems kunnen gebruiken.

Met de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten (pdf) geeft de ACM duidelijkheid over haar uitleg van de regels. Dat zou een einde moeten maken aan het jarenlange gesteggel over het wel of niet mogen gebruiken van eigen netwerkapparatuur. De ACM maakt met de beleidsregel aan internetproviders en consumenten duidelijk over welk deel de provider zeggenschap heeft en voor welk deel de consument vrije keuze heeft. Bovendien is het nu ook duidelijk welke informatie de telecomaanbieder moet publiceren zodat fabrikanten geschikte eindapparaten op de markt kunnen brengen en consumenten deze ook daadwerkelijk kunnen aansluiten.

De ACM is van mening dat een vrije router- en modemmodem het voor consumenten makkelijker maakt om over te stappen naar een nieuwe telecomaanbieder, omdat ze dan in de meeste gevallen hun eigen modem kunnen meenemen. De consument kan dan een eigen aangeschaft modem blijven gebruiken, of naar wens ook de apparatuur gebruiken die de provider aanbiedt. Telecomaanbieders mogen bij netwerkverstoringen als gevolg van ondeugdelijke apparatuur natuurlijk wel ingrijpen.

KPN heeft als een van de grotere internetproviders in Nederland vorig jaar al de eerste stappen naar een vrije modemkeuze geïntroduceerd. Tot nu toe was met name VodafoneZiggo sterk tegen het gebruik van eigen apparatuur van consumenten. Het bedrijf gaf als argument dat dit voor problemen met het netwerk en de veiligheid zou kunnen zorgen. De ACM heeft gekeken naar mogelijke gevolgen voor het netwerk en beveiligingsaspecten. Er is daarbij overleg gepleegd met (markt)partijen en ook gekeken naar andere landen, waaronder Duitsland, waar al langer sprake is van vrije modemkeuze. De ACM heeft hierover de nota Consultatie Beleidregel vrije keuze modem en andere eindapparaten (pdf) gepubliceerd met haar bevindingen.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer nieuws en achtergronden lees je in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marc De Vos
Lezer
Marc De Vos

Fantastisch nieuws voor de Nederlanders. In België daarentegen beweegt er niks. De twee hoofdspelers (Telenet en Belgacom) hebben zeer goede connecties met de politieke wereld en doen er alles aan om hun greep op de modem en de gebruikers te behouden. Het gebrek aan concurrentie doet de rest.