Linux kernel-ondersteuning van LTS-versies verkort van 6 naar 2 jaar

Elwin Hodžić
0

Het onderhouden van de ondersteuning voor een Linux-kernel vereist steeds meer inspanning. Met de huidige line-up zullen de ontwikkelaars binnenkort slechts twee jaar backports kunnen bieden voor de LTS-kernel van Linux.

Zo Speel Je Games Voor Windows Op Een Linux PC

Uitdagingen bij kernel-ondersteuning LTS

Op de Open Source Summit Europe 2023 in Bilbao presenteerde Jonathan Corbet opnieuw een overzicht van de huidige en toekomstige kernelontwikkeling. Een dominant thema zijn de voortdurende uitdagingen bij het onderhouden van kernelreleases op de lange termijn, de LTS-kernelreleases.

Beperkte ondersteuning voor oude kernelversies

Op dit moment krijgen zes verschillende kernelversies ondersteuning in de vorm van beveiligingspatches en geselecteerde bugfixes:

  1. Kernel 6.1
  2. Kernel 5.15
  3. Kernel 5.10
  4. Kernel 5.4
  5. Kernel 4.19
  6. Kernel 4.14

De ondersteuning voor Kernel 4.14 loopt door tot januari 2024. Echter, volgens Corbet staat de inspanning die hiervoor nodig is niet langer in verhouding tot het aantal daadwerkelijke gebruikers.

Terug naar een tweejarige ondersteuningsperiode

Volgens de ervaring in de industrie en bedrijfsdistributies blijken de echt oude kernels, tot wel zes jaar oud, gewoonweg niet voldoende toepassingen te hebben om backports te rechtvaardigen, legt Corbet uit. Daarom willen de kernelontwikkelaars terugkeren naar een maximale ondersteuningsperiode van twee jaar voor LTS-kernels. De huidige periode van zes jaar heeft aanzienlijke stress en spanning veroorzaakt binnen de Linux-ontwikkelaarsgemeenschap, voegde Corbet eraan toe.

Beslissing voor kortere LTS-periodes

Deze aankondiging komt niet als een verrassing: voor kernel 6.1, de nieuwste versie met LTS-status, werd al gezegd dat er nog maar twee jaar backports voor zouden zijn. Greg Kroah-Hartman, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor LTS-kernels, vond de beslissing om de periode aan te passen niet gemakkelijk.

Terugkeer naar een releasemodel van vóór 2017

Het verkorten van de LTS-periodes betekent een terugkeer naar een releasemodel van vóór 2017. Oorspronkelijk waren de lange LTS-periodes bedoeld om de Linux-ontwikkeling op embedded apparaten te vereenvoudigen en Android ten goede te komen.

Onderhoudsproblemen en toekomstige uitdagingen

Volgens de bevindingen van de afgelopen jaren, gepresenteerd door Jonathan Corbet, blijkt dat langdurig onderhoud met betrekking tot de kernelstabiliteit praktisch onhaalbaar is. Bovendien zullen de aankomende Rust-toevoegingen de backporting nog moeilijker maken.

Hoewel het aantal ontwikkelaars in elke kernelversie stabiel blijft, met ongeveer 2.000 bijdragers, nemen velen slechts sporadisch deel en kunnen ze zich niet committeren aan een LTS-kernel. Corbet spreekt zelfs van een ‘onderhoudscrisis’ in dit verband. De kortere LTS-periode is het eerste gevolg daarvan, maar heeft nog geen invloed op de kernels die momenteel zijn aangewezen als LTS-versies tot en met versie 4.14.

Meer over

kernelLinux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er