KDE Plasma 6 release date: begin volgend jaar is het dan eindelijk zover

Elwin Hodžić
0

Het KDE-project heeft onlangs het releaseschema voor de Plasma 6-desktopomgeving bijgewerkt. De verwachting is dat deze nieuwe desktopomgeving voor Linux eind februari 2024 beschikbaar zal zijn, volgens de bijgewerkte roadmap van het KDE-project.

KDE Plasma 6 release date is nu eindelijk bekend

Geplande releases en versienummers

De geplande releases tot die tijd omvatten een alfaversie op 8 november, gevolgd door twee bètareleases op 29 november en 20 december. Daarna staan er twee release-kandidaten gepland op 10 en 31 januari 2024. De ontwikkelaars plannen een ‘privé’-versie van de laatste tarball op 21 februari, gevolgd door de publieke release op 28 februari 2024. De uiteindelijke versienummers voor de geplande definitieve uitgave zouden KDE Gear 24.02.0, KDE Plasma 6.0 en KDE Framework 6.0 moeten zijn.


Altijd op de hoogte zijn van alle nieuwtjes omtrent Linux?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Belangrijke veranderingen in KDE Plasma 6.0

KDE Plasma 6.0 brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee. De desktopomgeving zal standaard in Wayland-modus draaien in plaats van de X11-sessie, zoals afgesproken door de ontwikkelaars tijdens hun eerste gezamenlijke bijeenkomst sinds mei 2019.

Gewijzigde releasecyclus voor KDE Plasma 6

Er zijn ook wijzigingen gepland in de releasecyclus, te beginnen met KDE Plasma 6. Het huidige publicatie-interval van drie tot vier maanden zal worden aangehouden tot de voltooiing van Plasma 6. Na de stabilisatie van Plasma 6 zullen er halfjaarlijkse releases zijn. Nate Graham, een Plasma-ontwikkelaar en bestuurslid van KDE, maakte dit begin mei bekend. Het is echter belangrijk op te merken dat KDE 5.27 vanaf februari de laatste uitgave zal zijn van de 5e ontwikkelingstak. Ondertussen is bugfix-release 5.27.9 uit en volgens de projectplanning zal 5.27.10 de dag vóór kerst verschijnen.


Altijd op de hoogte zijn van alle nieuwtjes omtrent Linux?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Linux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

Ubuntu 23.10 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie

De release van Ubuntu 23.10 is er eindelijk en biedt voor iedere liefhebber van Linux wat wils: Gnome 45 voor desktops en uniforme netwerken op server...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er