Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Elwin Hodžić
0

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu toe moet zijn. Dit nieuwe AI-model, genaamd Google Gemini, zal in drie verschillende varianten verschijnen, en de release staat gepland voor 13 december 2023.

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Officiële presentatie van Google Gemini 1.0

Versie 1.0 van het nieuwe AI-model “Gemini” is officieel gepresenteerd door Google. Volgens de release notes van Google heeft Gemini de mogelijkheid tekst, code, audio, afbeeldingen en video “tegelijkertijd te begrijpen en naadloos te combineren”. Het ontwerp omvat drie modi voor diverse taken en systemen, met integratie in Google’s zoekmachine, advertentieproducten, Chrome-browser en meer wereldwijd.

Drie varianten van Google Gemini

Het AI-model is aanvankelijk beschikbaar in het Engels, met plannen voor andere talen. De drie versies omvatten ‘Gemini Nano’, bedoeld voor efficiënt gebruik op lokale en mobiele apparaten zoals de Google Pixel 8-smartphone. ‘Gemini Pro’ wordt momenteel gebruikt voor Bard en zal binnenkort beschikbaar zijn in andere Google AI-diensten. ‘Gemini Ultra’, het grootste en krachtigste model voor zeer complexe taken, wordt verwacht volgend jaar te worden gelanceerd.”


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het AI-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Toegang voor ontwikkelaars en zakelijke klanten

Vanaf 13 december kunnen volgens the Verge ontwikkelaars en zakelijke klanten Gemini Pro benaderen via Google Generative AI Studio of Vertex AI op Google Cloud.

Multimodale kenmerken en prestaties

Gemini onderscheidt zich doordat het “inherent multimodaal is en vanaf het begin is getraind op verschillende modaliteiten”, aldus Google. Interne tests tonen aan dat Gemini Ultra beter presteert dan andere modellen in 30 van de 32 academische benchmarks voor onderzoek en ontwikkeling van grote taalmodellen (LLM). Beeldbenchmarks presteren succesvoller dan eerdere modellen, zelfs zonder ondersteuning van OCR-systemen voor tekstextractie uit afbeeldingen.

Testresultaten van Google Gemini

Gemini Ultra behaalde een score van 90 procent in de Massive Multitask Language Understanding-test (MMLU), waarbij het beter presteerde dan menselijke experts. In de MMMU-benchmark behaalde het een topwaarde van 59,4 procent.

De Massive Multi-disciplinaire Multimodal Understanding and Reasoning Benchmark (MMMU) evalueert multimodale modellen in grootschalige multidisciplinaire taken, waarbij Gemini uitblonk in vakgebieden als kunst en design, het bedrijfsleven, wetenschap, gezondheid en geneeskunde, evenals geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, technologie en techniek.

De impact van Gemini op Google-producten

Aangekondigd op Google I/O in mei van dit jaar, markeert Gemini volgens Pichai en Demis Hassabis, CEO van Google DeepMind, een enorme vooruitgang in een AI-model dat uiteindelijk invloed zal hebben op vrijwel alle producten van Google.

Pichai benadrukt het belang van het kunnen verbeteren van onderliggende technologie, die direct wordt geïntegreerd in alle producten.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het AI-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

AIGoogle

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er