Google Bard en ChatGPT zijn beide op AI gebaseerde chatbots die bedoeld zijn om natuurlijke gesprekken te voeren met gebruikers. Er zijn echter grote verschillen tussen deze twee geavanceerde taalmodellen.
LaMDA en GPT-4 taalmodellen
Google Bard is gebaseerd op een taalmodel genaamd LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) dat door Google is ontwikkeld. LaMDA is ontworpen met dialoog en conversatie in gedachten, wat het perfect maakt voor een interactievere en vloeiendere communicatie-ervaring met gebruikers.
ChatGPT daarentegen is gemaakt door OpenAI en is gebaseerd op de GPT-4-architectuur (Generative Pre-trained Transformer 4). GPT-4 is een meer algemeen taalmodel dat niet alleen gesprekken kan voeren, maar ook goed is in taken zoals samenvatten, vertalen en nieuwe inhoud genereren.
Trainingsdata en kennisniveau
Google Bard maakt gebruik van een enorme dataset van 1,56 biljoen woorden uit openbare gesprekken en webtekst voor zijn initiële pre-training. Bard kan meer leren over taal en context met behulp van deze enorme dataset. Google Bard kan ook realtime informatie van internet halen, waardoor de antwoorden nauwkeurig zijn.
Aan de andere kant heeft ChatGPT een vaste knipdatum van september 2021. Dit betekent dat, hoewel het is getraind op een breed scala aan onderwerpen en bronnen, de kennis niet in realtime wordt bijgewerkt. Hierdoor kan het zijn dat ChatGPT niet altijd over de meest recente informatie beschikt.
Context en interactiviteit
Het LaMDA-model van Google Bard is bedoeld om gebruikers een meer interactief en interessant gesprek te bieden. De belangrijkste focus ligt op dialoog, zodat het de context van het gesprek kan bijhouden en ervoor kan zorgen dat de antwoorden soepel verlopen en zinvol zijn.
ChatGPT kan ook betekenisvolle gesprekken voeren, maar het plaatst mogelijk niet altijd evenveel nadruk op de context als Google Bard. Het is echter belangrijk op te merken dat de voortdurende onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van OpenAI ChatGPT hebben geholpen om op dit gebied steeds beter te worden.
Veiligheid en finetuning
Zowel Google Bard als ChatGPT ondergaan een strikt proces van finetuning, waarbij menselijke beoordelaars kijken naar de veiligheid en nauwkeurigheid van de AI-modellen en indien nodig wijzigingen aanbrengen. Maar het herhalende proces van finetuning kan op sommige manieren verschillen, wat kan leiden tot verschillen in hoe veilig en nauwkeurig de twee chatbots als geheel zijn.
Doel en toepassingen
Het belangrijkste doel van Google Bard is om de virtuele assistentie-ervaring voor gebruikers te verbeteren door antwoorden te geven die interessanter en relevanter zijn voor de situatie dan traditionele op trefwoorden gebaseerde zoekmachines. Het is perfect voor mensen die nauwkeurige, up-to-date antwoorden op hun vragen willen, omdat het de context kan bijhouden en realtime informatie kan geven.
ChatGPT is beter geschikt voor een breder scala aan natuurlijke taalverwerkingstaken omdat de architectuur algemener is. Het kan meer dan alleen gesprekken voeren, dus het kan worden gebruikt voor zaken als het creëren van inhoud, het samenvatten ervan, het vertalen ervan en meer.