Google Bard gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    Sinds kort is er een alternatief voor ChatGPT gebruiken. Je kunt nu namelijk ook Google Bard gebruiken in plaats van ChatGPT. Deze AI-chatbot is bovendien ook gratis en kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. 

    In dit artikel zullen we je laten zien waar je op moet letten als je Google Bard wilt gebruiken, wat de verschillen zijn met ChatGPT en meer.

    Google Bard gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

    Google Bard in Nederland

    Het heeft even geduurd, maar Google Bard is nu beschikbaar in Nederland, België en andere EU-landen. Net als ChatGPT is Google Bard een taalmodel. Dit AI-model is getraind met veel tekst en is daardoor goed in het formuleren van zinnen. Hoewel dit intelligent lijkt, hebben deze chatbots nog geen echt begrip van wat ze schrijven. Hierdoor kunnen de antwoorden vol fouten zitten.

    Eerder was de Google-chatbot niet beschikbaar in Europa vanwege onduidelijkheden over de privacy van gebruikers. Inmiddels heeft Google dit probleem echter opgelost.

    Voordat je begint met het gebruiken van Google Bard, informeert het bedrijf je dat ze gesprekken verzamelen om Google-producten te verbeteren, en dat beoordelaars geanonimiseerde Bard-gesprekken kunnen lezen en analyseren. Google waarschuwt daarom ook: “Deel in je Bard-gesprekken geen informatie die jou of anderen kan identificeren.”

    Als je wilt voorkomen dat je Bard-activiteit wordt opgeslagen, kun je dit aangeven via deze pagina. Eerdere gegevens kun je handmatig verwijderen, behalve de gegevens die al door beoordelaars zijn gelezen.


    https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


    Wat doet Google Bard?

    Bard is een chatbot die door Google is ontwikkeld. Net zoals ChatGPT en de chatbot Bing van Microsoft, maakt Bard gebruik van kunstmatige intelligentie om diverse soorten vragen te beantwoorden. Je kunt Bard bijvoorbeeld raadplegen om complexe onderwerpen uit te leggen, internetartikelen samen te vatten of hulp te krijgen bij programmeren.

    Net als andere AI-chatbots maakt Bard gebruik van een taalmodel. Dit taalmodel heeft enorme hoeveelheden data geanalyseerd om antwoorden te genereren op gestelde vragen.

    Hou er echter rekening mee dat Bard volgens Google nog steeds in een experimentele fase bevindt. Dit wordt ook duidelijk aangegeven wanneer je de chatbot gebruikt. Hierbij moet je dus ook rekening houden met het feit dat Google Bard ook antwoorden kan geven die feitelijk onjuist zijn.


    Ontvang gratis informatie en tips over Bard, ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie

    schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Hoe kan ik Bard gebruiken?

    Om gebruik te kunnen maken van de AI-chatbot Bard van Google, is een Google-account vereist. Helaas is het niet mogelijk om deze specifieke chatbot van Google te gebruiken zonder een Google-account.

    Als je nog geen Google-account hebt, zul je er dus een moeten aanmaken. Om in te loggen bij Bard, kun je klikken op de afbeelding hieronder die je verwijst naar de homepage.

    Hoe kan ik Bard gebruiken?

    Zodra je een Google-account hebt aangemaakt of ingelogd bent, kun je direct beginnen met het gebruiken van Google Bard. Door middel van de tekstinvoer kun je vragen stellen aan Google Bard, waarop de AI-chatbot van Google zal reageren op basis van de beschikbare trainingsinformatie. Net zoals bij het gebruik van ChatGPT is het belangrijk om je vragen zo specifiek mogelijk te formuleren en zoveel mogelijk context te geven, zodat Google Bard je vraag beter kan beantwoorden.

    Google Bard gebruiken: tips voor je prompts

    Bard-prompts zijn korte instructies waarmee je Bard kunt vertellen wat je wilt dat hij doet. Je kunt ze gebruiken om Bard te vragen tekst te genereren, content te vertalen, verschillende soorten creatieve inhoud te schrijven of informatieve vragen te beantwoorden.

    Om je kansen op succes te vergroten bij het schrijven van een prompt, kun je de volgende tips volgen:

    • Wees specifiek: Zorg ervoor dat je vraag of instructie gedetailleerd is, zodat Bard begrijpt wat je wilt.
    • Gebruik korte en begrijpelijke zinnen.
    • Vermijd ja/nee-vragen en “wat is…”-vragen, omdat deze vaak algemene antwoorden opleveren. Als je ze toch stelt, specificeer dan de vraag voor een duidelijker antwoord.
    • Gebruik eenvoudige woorden die Bard gemakkelijk begrijpt. Vermijd vaktaal en jargon, omdat dit mogelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden.
    • Geef relevante informatie in beknopte zinnen, zodat Bard een beter antwoord kan geven.
    • Vermijd herhalingen, overbodige woorden zoals “eigenlijk,” “heel,” “gewoon,” en signaalwoorden zoals “dus,” “kortom,” “uiteindelijk,” omdat deze geen toegevoegde waarde hebben voor Bard.
    • Let op spelling en grammatica, omdat fouten in je tekst kunnen leiden tot fouten in de reactie van Bard.

    Google Bard gebruiken: voorbeelden van prompts

    Als we gaan kijken naar waar je Google Bard voor kunt gebruiken, dan zijn er paar scenario’s voor te bedenken. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je waar je Google Bard voor kunt inzetten. Je kunt op de afbeelding klikken om de afbeelding te vergroten.

    Schrijf een Sinterklaas gedicht

    Google bard gebruiken om een Sinterklaas gedicht te schrijven


    Ontvang gratis informatie en tips over Bard, ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie

    schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Vertaal deze zin van het Nederlands naar het Spaans

    Google bard gebruiken om zinnen te vertalen

    Schrijf een script voor een korte film over een Samojeed

    Google bard gebruiken om een korte script te schrijven

    Wanneer kwam de ASUS ROG Ally uit?

    Google bard gebruiken voor actuele informatie

    Bard vs ChatGPT: wat zijn de verschillen?

    Google Bard en ChatGPT zijn beide op AI gebaseerde chatbots die bedoeld zijn om natuurlijke gesprekken te voeren met gebruikers. Er zijn echter grote verschillen tussen deze twee geavanceerde taalmodellen.

    LaMDA en GPT-4 taalmodellen

    Google Bard is gebaseerd op een taalmodel genaamd LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) dat door Google is ontwikkeld. LaMDA is ontworpen met dialoog en conversatie in gedachten, wat het perfect maakt voor een interactievere en vloeiendere communicatie-ervaring met gebruikers.

    ChatGPT daarentegen is gemaakt door OpenAI en is gebaseerd op de GPT-4-architectuur (Generative Pre-trained Transformer 4). GPT-4 is een meer algemeen taalmodel dat niet alleen gesprekken kan voeren, maar ook goed is in taken zoals samenvatten, vertalen en nieuwe inhoud genereren.

    Trainingsdata en kennisniveau

    Google Bard maakt gebruik van een enorme dataset van 1,56 biljoen woorden uit openbare gesprekken en webtekst voor zijn initiële pre-training. Bard kan meer leren over taal en context met behulp van deze enorme dataset. Google Bard kan ook realtime informatie van internet halen, waardoor de antwoorden nauwkeurig zijn.

    Aan de andere kant heeft ChatGPT een vaste knipdatum van september 2021. Dit betekent dat, hoewel het is getraind op een breed scala aan onderwerpen en bronnen, de kennis niet in realtime wordt bijgewerkt. Hierdoor kan het zijn dat ChatGPT niet altijd over de meest recente informatie beschikt.

    Context en interactiviteit

    Het LaMDA-model van Google Bard is bedoeld om gebruikers een meer interactief en interessant gesprek te bieden. De belangrijkste focus ligt op dialoog, zodat het de context van het gesprek kan bijhouden en ervoor kan zorgen dat de antwoorden soepel verlopen en zinvol zijn.

    ChatGPT kan ook betekenisvolle gesprekken voeren, maar het plaatst mogelijk niet altijd evenveel nadruk op de context als Google Bard. Het is echter belangrijk op te merken dat de voortdurende onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van OpenAI ChatGPT hebben geholpen om op dit gebied steeds beter te worden.

    Veiligheid en finetuning

    Zowel Google Bard als ChatGPT ondergaan een strikt proces van finetuning, waarbij menselijke beoordelaars kijken naar de veiligheid en nauwkeurigheid van de AI-modellen en indien nodig wijzigingen aanbrengen. Maar het herhalende proces van finetuning kan op sommige manieren verschillen, wat kan leiden tot verschillen in hoe veilig en nauwkeurig de twee chatbots als geheel zijn.

    Doel en toepassingen

    Het belangrijkste doel van Google Bard is om de virtuele assistentie-ervaring voor gebruikers te verbeteren door antwoorden te geven die interessanter en relevanter zijn voor de situatie dan traditionele op trefwoorden gebaseerde zoekmachines. Het is perfect voor mensen die nauwkeurige, up-to-date antwoorden op hun vragen willen, omdat het de context kan bijhouden en realtime informatie kan geven.

    ChatGPT is beter geschikt voor een breder scala aan natuurlijke taalverwerkingstaken omdat de architectuur algemener is. Het kan meer dan alleen gesprekken voeren, dus het kan worden gebruikt voor zaken als het creëren van inhoud, het samenvatten ervan, het vertalen ervan en meer.

    Conclusie

    Al met al hopen we dat we je een aardig stukje op weg hebben geholpen met de tips & tricks uit dit artikel over Google Bard gebruiken.

    Hopelijk ben je als lezer iets wijzer geworden over de AI-chatbot van Google en weet je dus wat kan en wat niet kan maar ook waar je rekening mee moet houden.


    Ontvang gratis informatie en tips over Bard, ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie

    schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    https://www.ct.nl/shop/chatgpt/

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    Readly aanbieding: twee maanden gratis tijdschriften en kranten lezen

    Sta jij voor het tijdschriftenschap eindeloos te twijfelen tussen wel tien verschillende magazines? Dan is Readly iets voor jou, want dan hoef je niet...

    Windows 11 gaming performance verbeteren? Zo kun je dat doen!

    Heb jij last van 'mindere' gaming performance in Windows 11? Met behulp van de tips in dit artikel kun je je Windows 11 gamingprestaties eenvoudig en ...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er