Geen sudo op Windows Server maar wel op Windows 11

Elwin Hodžić
0

Eerder schreven we al dat we dit jaar waarschijnlijk geen nieuwe versie van Windows (12?) hoeven te verwachten, maar eerder een Windows 11 24H2-update. Daarmee kun je straks wel sudo-commando’s gebruiken op Windows, vergelijkbaar met Linux.

Opmerkelijk genoeg, en tegen de verwachting van veel ontwikkelaars in, zal het gebruiken van sudo wel worden geïntroduceerd in Windows 11, maar niet in Windows Server (2025).

Geen sudo op Windows Server maar wel op Windows 11


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Geen sudo-ondersteuning voor Windows Server

Windows Server krijgt geen ondersteuning voor sudo. Na enige verwarring wordt het plan van Microsoft voor sudo langzaam onthuld. Hoewel insiders het beproefde Unix-commando nu kunnen testen in het clientbesturingssysteem, en het in de tweede helft van het jaar beschikbaar zal zijn in Windows 11 voor alle gebruikers, wordt sudo officieel niet ondersteund op Windows Server.

Verkeerde weergave in Insider Preview van Windows Server

Volgens de bijgewerkte aankondiging van Build 26052 staat er in de Insider Preview van Windows Server ten onrechte de optie om sudo in te schakelen. Deze functionaliteit zal niet beschikbaar zijn in Windows Server, en de optie om sudo in te schakelen zal worden verwijderd in de instellingen van de volgende Insider Preview Build.

Snelle intrekking en herpublicatie van aankondiging

Gebruikers ontdekten eerder exact deze optie, waardoor Microsofts plannen voor sudo openbaar werden. De officiële aankondiging volgde kort daarna, maar het bedrijf trok deze snel in, om het vervolgens zonder commentaar opnieuw online te zetten. Hetzelfde gold voor de GitHub-pagina van het bijbehorende opensource-project, dus het betrof geen websitefout.

Geen verklaring van Microsoft

Microsoft heeft nog geen informatie gegeven over de redenen waarom met name de Windows-server geen ondersteuning krijgt voor sudo.

Beheerders maken vooral gebruik van het Unix-commando om processen te starten met de rechten van een andere gebruiker of met hogere rootrechten.

Gedetailleerde informatie over hoe Microsoft sudo heeft geïmplementeerd kun je terugvinden via deze link.


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Geen Windows 12 maar wel een grote Windows 11 update in 2024

Dit jaar hoeven wij volgens Microsoft niet te wachten op een nieuwe versie van Windows (12?) maar kunnen wij daarentegen een grote update voor Windows...

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er