Geen Windows 12 maar wel een grote Windows 11 update in 2024

Elwin Hodžić
0

Dit jaar hoeven wij volgens Microsoft niet te wachten op een nieuwe versie van Windows (12?) maar kunnen wij daarentegen een grote update voor Windows 11 verwachten namelijk de 24H2-update.

Geen Windows 12 maar wel een grote Windows 11 update in 2024


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wel een update maar géén upgrade

Dit jaar lanceert Microsoft Windows 11 versie 24H2, in plaats van een compleet nieuw besturingssysteem zoals eerder gesuggereerd werd. Het bedrijf bevestigt nu dat het slechts om een functionele update gaat. Tot voor kort was het onduidelijk of de grootschalige inspanningen op het gebied van AI door Microsoft ook een nieuwe naam zouden introduceren, bijvoorbeeld Windows 12.

Microsoft heeft dit nu verduidelijkt door te zeggen: “Dit geeft aan dat Windows 11, versie 24H2, de jaarlijkse functie-update van dit jaar zal zijn”. Insiders kunnen de nieuwe versie testen in de Canary- en Dev-kanalen als Build 26052.

Nieuwe functies en updates

Veel van de nieuwe functies zijn al bekend: eindgebruikers krijgen enkele updates voor de AI-assistent Copilot, toegankelijkheidsvoorzieningen, de microfoontest en bluetooth-apparaten. Beheerders hebben bovendien nu in de Register-editor de optie om alleen de geselecteerde sleutel en sub-sleutels te doorzoeken.

Ook heeft Microsoft de Microsoft Defender Application Guard (MDAG) volledig verwijderd, aangezien deze al sinds medio 2022 als verouderd wordt beschouwd. Het Office- en Edge-equivalent was al eind 2023 uitgefaseerd.

Promotie van sudo en ontwikkelaarsupdates

Hoewel Microsoft sudo als het grootste nieuwe kenmerk  van Windows 11 noemt, promoten ook de ontwikkelaars nu de Unix-opdracht met een eigen video, na een vroegtijdige, maar kortstondig ingetrokken aankondiging enkele dagen geleden. Bovendien hoeven gebruikers na de installatie van een tool, bijvoorbeeld met winget, hun console niet meer opnieuw op te starten, maar is de tool meteen beschikbaar.

Voor applicatieontwikkelaars zijn er ook nieuwe API’s waarmee ze de werking van hun apps kunnen aanpassen aan het huidige aandeel hernieuwbare energie in het elektriciteitsnetwerk. Ze zouden bijvoorbeeld achtergrondprocessen kunnen verschuiven naar tijden met lagere CO₂-uitstoot.

Verwachte lancering en details

Alle nieuwe functies en bugfixes zijn vermeld in deze aankondiging. Gebruikers mogen de implementatie van al deze functies verwachten in de tweede helft van 2024. Doorgaans lanceert Microsoft zijn belangrijke Windows-updates in september of oktober.


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Linux Mint: dit zijn de voordelen voor Windows-gebruikers

Mint Linux is een beginnersvriendelijke Linux voor gebruikers die de voorkeur hebben voor een klassieke desktoplay-out.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er