Intel verlengt de garantieperiode voor geselecteerde Raptor Lake-processors met twee jaar. Dit betekent dat de totale garantie voor deze chips nu vijf jaar bedraagt in plaats van de gebruikelijke drie.
Gebruikers van Intel-cpu’s ervaren al maanden stabiliteitsproblemen, met name in de 13e en 14e generatie Core-processors. Deze problemen leiden onder andere tot crashes tijdens het gamen.
Intel gaf eerder de moederbordfabrikanten de schuld van deze problemen en adviseerde gebruikers om hun BIOS bij te werken om deze issues te voorkomen. Deze update kan een defecte Intel processor echter niet herstellen. Getroffen processors lijken permanent beschadigd te zijn.
De verlenging geldt alleen voor bepaalde modellen binnen de Raptor Lake-serie, specifiek de ‘K’- en ‘KF’-modellen die bekend staan om hun overklok-mogelijkheden. Ook andere 13e en 14e generatie Core-desktopprocessors met een tdp van 65W of hoger zouden getroffen zijn. Of er ook laptopprocessors last van dit probleem hebben is niet bekend.
De verlengde garantie wordt automatisch van kracht voor alle in aanmerking komende Raptor Lake-processors die na een bepaalde datum zijn gekocht. Het is echter belangrijk om te weten dat de verlenging alleen geldt voor de genoemde modellen en niet voor alle Raptor Lake-processors.
Bijna alle Raptor Lake-processors vereisen BIOS-updates
Intel heeft geconstateerd dat bijna alle Raptor Lake-processors een BIOS-update nodig hebben om stabiliteitsproblemen te verhelpen. Gebruikers kunnen anders te maken krijgen met onverwachte systeemcrashes en prestatievermindering. Het is essentieel om de nieuwste BIOS-versie te installeren, die door moederbordfabrikanten beschikbaar is gesteld. Vooral voor de ‘K’- en ‘KF’-modellen is dit essentieel, maar het is ook raadzaam bij andere modellen. De updates zouden ondertussen voor iedereen beschikbaar moeten zijn.
Hoe te updaten?
Voor gebruikers die niet bekend zijn met het proces van het updaten van het BIOS: het is relatief eenvoudig, maar het is belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. De update kan meestal worden uitgevoerd via de BIOS-interface van het moederbord, toegankelijk tijdens het opstarten van de computer. Zie ook onze tips voor een BIOS update installeren.
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de juiste BIOS-versie voor het specifieke moederbordmodel wordt gedownload en geïnstalleerd om verdere problemen te voorkomen. Op de website van de moederbord-fabrikant kun je nagaan of er een geschikte update beschikbaar is. Bij updaten van het BIOS zullen normaliter automatisch de instellingen voor de Intel-processor worden aangepast.
Wie al getroffen is, moet de processor omruilen
Intel heeft bevestigd dat de BIOS-updates geen bestaande schade zullen herstellen. Als je dus al instabiliteitsproblemen ervaart met je processor, moet je deze omruilen om het probleem op te lossen. Als de verkoper niet meewerkt, wordt gebruikers geadviseerd om rechtstreeks contact op te nemen met de Intel-support. De verlengde garantieperiode biedt hierbij meer zekerheid.
In alle andere gevallen zouden de verhoogde spanningen geen merkbare langetermijn-schade moeten veroorzaken volgens Intel. De garantieperiode is waarschijnlijk verlengd als voorzorg voor mogelijke schade die pas na een paar jaar zichtbaar wordt. Een algemene terugroepactie wordt door Intel niet ingevoerd.
Intel onderzoekt manieren om getroffen processors eenvoudig te identificeren. In het beste geval zou een tool dit automatisch kunnen doen, bijvoorbeeld door de kloksnelheden te loggen bij specifieke berekeningen. Hoe je alvast het serienummer van je mogelijk defecte Intel processor opzoekt, beschrijft Intel op de website.
Ander probleem bij Core i-13000
In een forumbericht bespreekt Intel een oxidatieprobleem dat bij sommige Core i-13000-processors kan optreden en nog snellere verouderingseffecten veroorzaakt. Het bedrijf wist al eind 2022 van dit probleem.
“Intel kon bevestigen dat de getroffen processors volledig uit onze leveringsketen zijn verwijderd tot begin 2024. Het is echter mogelijk dat er tot begin 2024 nog voorraad was.”
Aangezien Intel eerder aangaf dat er juist geen processors uit de handel zijn teruggeroepen, lijkt het erop dat de getroffen cpu’s tot begin 2024 gewoon zijn verkocht. De fabrikant heeft nog steeds geen serienummers van de getroffen partijen vrijgegeven.
Reactie Intel was nodig
Voor gebruikers betekent de verlengde garantietermijn extra zekerheid bij de aankoop van een van deze processors, vooral als ze van plan zijn om die zwaar te belasten of te overklokken. Het zou daardoor kunnen bijdragen aan een sterkere positie in de high-end marktsegmenten.
Aan de andere kant was dit ook nodig om na ophef in de media over de problemen om het vertrouwen van klanten terug te winnen. Dat is zeker belangrijk omdat de concurrentie met AMD steeds heviger wordt en er zelfs een nieuwe concurrent is opgedoken in de vorm van Qualcomm.
Intels beslissing om de garantie te verlengen, maakt het voor bestaande klanten in elk geval makkelijker om bij problemen met de betreffende processors een oplossing te krijgen. En het maakt de aanschaf ervan misschien juist aantrekkelijk voor gamers en professionele gebruikers die hun systemen vaak tot het uiterste pushen.