ChatGPT plagiaat voorkomen – zo kun je de ChatGPT bot blokkeren

Redactie
0

Wie zelf een website heeft zal niet blij zijn als alle content zomaar door AI bots wordt gebruikt om nieuwe content mee te genereren. De makers van ChatGPT bieden nu de mogelijkheid om de bot te blokkeren op je website en zo ChatGPT plagiaat te voorkomen.

ChatGPT plagiaat voorkomen, blokkeer de AI chatbot

AI bots en websites

AI taalmodellen zoals ChatGPT worden getraind met enorme hoeveelheden teksten, zoals boeken, artikelen en webpagina’s. ChatGPT is getraind met de Common Crawl dataset, maar gebruikers kunnen de AI ook trainen met eigen data of bijvoorbeeld webpagina’s die publiek toegankelijk zijn.

Bij het trainen van AI-modellen worden ook auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming gebruikt, wat al heeft geleid tot rechtszaken.

Als je geen maatregelen neemt, kunnen de gegevens van jouw website als bron voor ChatGPT worden gebruikt. Delen van de content op je website kunnen dan opduiken in door ChatGPT gegenereerde teksten. Om ChatGPT plagiaat te voorkomen kun je echter aangeven dat jouw content niet meer voor training gebruikt mag worden.

ChatGPT plagiaat voorkomen

Je kunt aangeven dat de Crawler van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, jouw site niet mag bezoeken. Dat kan via het robots.txt bestand, waar ook andere bots zoals die van Google zich aan houden als ze een website bezoeken.

Met de juiste instructie in het tekstbestand zal de bot van OpenAI je content niet gebruiken voor trainingsdoeleinden. Zo sluit het bedrijf in elk geval beter aan bij de Europese Auteurswet.

ChatGPT bot blokkeren

Om voor GPTBot, de crawler van OpenAI, helemaal de toegang tot je website te blokkeren, voeg je de volgende twee regels toe aan robots.txt:

User-agent: GPTBot
Disallow: /

Gericht ChatGPT plagiaat voorkomen

Misschien wil je niet de toegang tot je hele website blokkeren voor de GPTBot, maar alleen bepaalde delen. Of je wilt bijna alles blokkeren, maar een bepaald deel wel toegankelijk maken.

Meer informatie over de GPTBot en hoe je die blokkeert geeft OpenAI op de eigen website.

Zo kun je in elk geval ChatGPT buiten de deur houden, maar het zou nog mooier zijn als er een universele regel was om alle AI-bots te blokkeren. En de optie in robots.txt is een opt-out, die ook nog eens vrijwillig is. Al vergaarde data blijft in het taalmodel aanwezig.


Ontvang gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees meer over Chat GPT

Meer over

AIWebsites

Deel dit artikel

Lees ook

ChatGPT: Microsoft stelt AI-software beschikbaar aan Azure gebruikers

Microsoft heeft aangekondigd dat ze binnenkort de ChatGPT-software zullen aanbieden aan klanten van hun Azure Cloud Service. Hiermee hopen ze de versp...

ChatGPT rechtszaak wegens beschuldiging van diefstal van gegevens

In de Verenigde Staten is een groep anonieme personen gezamenlijk een rechtszaak begonnen tegen OpenAI, waarin ze beweren dat de makers van ChatGPT gr...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er