Auteurs eisen erkenning en vergoeding voor bijdrage aan AI-training

Elwin Hodžić
0

Meer dan 8000 auteurs in de Verenigde Staten hebben een gezamenlijk verzoek ingediend bij grote AI-bedrijven zoals OpenAI en Meta om erkenning en vergoeding te ontvangen voor hun bijdrage aan de training van AI.

Miljoenen auteursrechtelijk beschermde werken werden gebruikt als basis voor AI-systemen zoals ChatGPT van OpenAI en Bard van Google. Geen enkele vorm van compensatie is uitgekeerd aan de auteurs  van de teksten die zijn gebruikt.

Auteurs eisen erkenning en vergoeding voor bijdrage aan AI-training

Misleidende claims over de training van AI-software

Oorspronkelijk beweerden bedrijven zoals OpenAI dat hun software alleen de teksten zou “lezen”, maar het bleek al snel dat de tools simpelweg boeken, artikelen, songteksten en gedichten kopieerden om ze vervolgens continu te reproduceren. De Amerikaanse gilde Authors Guild waarschuwt dat als er geen onderhandelingen plaatsvinden, er waarschijnlijk juridische stappen zullen volgen.

De open brief is ondertekend door bekende auteurs, waaronder Dan Brown, Nora Roberts, Jonathan Franzen, George Saunders, Viet Thanh Nguyen en Margaret Atwood. Ze betreuren het onrecht dat wordt veroorzaakt door het exploiteren van hun werken. Zo geven  ze aan dat generatieve AI afhankelijk is van “hun geschriften”; de technologie bootst taal, verhalen, stijlen en ideeën na om ze vervolgens te “produceren”.

De impact van AI op auteurs

Met de enorme investeringen in de ontwikkeling en training van AI is het niet meer dan redelijk om degenen te belonen “zonder wie AI triviaal en extreem beperkt zou zijn”. Daarnaast wordt het gebruik van trainingsmateriaal afkomstig van illegale bronnen, zoals piraterijwebsites, sterk bekritiseerd door de auteursvereniging achter de brief. Deze vereniging wijst er ook op dat het gemiddelde inkomen voor fulltime auteurs het afgelopen jaar is gedaald tot $ 23.000, een afname van 42 procent sinds 2009.

De opkomst van generatieve AI zal deze toch al moeilijke situatie verder verslechteren en het voor meer auteurs onmogelijk maken om hun ambacht uit te oefenen, waar ze jaren of zelfs decennia aan hebben gewerkt. Dit brengt het gevaar met zich mee dat er een overvloed aan “middelmatige, machinaal geproduceerde boeken, verhalen en artikelen” ontstaat, wat een grote bedreiging vormt voor het beroep als auteur.

Zo verklaarde de auteur Alexander Chee het volgende: ”Er is geen dringende behoefte aan een AI om een roman te schrijven. De enige mensen die er misschien baat bij hebben, zijn degenen die niet bereid zijn om auteurs te betalen waar ze recht op hebben.”

Met de open brief willen hij en de andere auteurs onderhandelingen aangaan met de AI-bedrijven om kostbare juridische geschillen te voorkomen.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alle AI-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je de finale Spanje – Engeland geheel gratis

Wil je de wedstrijden van het EK 2024 (gratis) live kijken? In dit artikel lees je hoe je vandaag de finale Spanje - Engeland in de hoogste kwaliteit ...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er